Στη Σουηδή Eva Lindström το ALMA 2022

Στη Σουηδή συγγραφέα και εικονογράφο Eva Lindström απονεμήθηκε το φετινό βραβείο Astrid Lindrgren. H ανακοίνωση του ονόματός του έγινε μέσω live streaming από το Kulturhuset Stadsteatern της Στοκχόλμης, στη Σουηδία και προβλήθηκε live στην Διεθνη Έκθεση Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια, που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στην ιταλική πόλη, πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια. To όνομα της Eva Lindström ανακοίνωσε η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Boel Westin, ενώ τη διαδικτυακή εκδήλωση άνοιξε η Σουηδή Υπουργός Πολιτισμού Jeanette Gustafsdotter.

Φέτος συμπληρώνονται 20 χρόνια από την πρώτη φορά που απονεμήθηκε το βραβείο ALMA (Astrid Lindgren Memorial Award), το οποίο αποτελεί το ένα από τα δύο κορυφαία βραβεία στον χώρο του παιδικού βιβλίου μαζί με το Hans Christian Andersen Award που ανακοινώθηκε χθες και απονέμεται σε δημιουργό παιδικών βιβλίων (συγγραφέα ή εικονογράφο) ή φορέα φιλαναγνωσίας. Θεσμοθετήθηκε από τη σουηδική κυβέρνηση το 2002, με σκοπό να ενισχύσει το ενδιαφέρον για τη λογοτεχνία για παιδιά και νέους. Το Σουηδικό Συμβούλιο Τεχνών είναι αρμόδιο για όλες τις αποφάσεις. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό ποσό αξίας 440.000 ευρώ.

Η Βιβλιοθήκη TioTretton από την οποία έγινε η ανακοίνωση του φετινού νικητή απευθύνεται σε παιδιά 10 ως 13 ετών, τα οποία προσέρχονται χωρίς τη συνοδεία γονιού ή κηδεμόνα. Μέσα στη βιβλιοθήκη είναι ελεύθερα να επιλέξουν το βιβλίο που θέλουν να διαβάσουν, να ακούσουν μουσική, να δημιουργήσουν ταινίες, να μαγειρέψουν και γενικώς να πειραματιστούν με υλικά και μεθόδους δημιουργίας.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Στους Heinz Janisch & Sidney Smith τα Hans Christian Andersen Awards 2024

Στον Αυστριακό συγγραφέα Heinz Janisch και στον Καναδό εικονογράφο Sidney Smith απονεμήθηκαν τα φετινά βραβεία Hans Christian Andersen, η μεγαλύτερη διάκριση για δημιουργό παιδικών βιβλίων που δίνεται κάθε δύο χρόνια από την IBBY (International Board of Books for Youth), τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για νέους.

Στο 65% οι προσπάθειες λογοκρισίας βιβλίων στις ΗΠΑ

H Υπηρεσία για την Πνευματική Ελευθερία (Office for Intellectual Freedom OIF) της Αμερικανικής Ένωσης Βιβλιοθηκών (ALA) δημοσίευσε χθες νέα στοιχεία που καταγράφουν τις προσπάθειες λογοκρισίας βιβλίων σε όλες τις ΗΠΑ, διαπιστώνοντας ότι οι προσπάθειες αυτές αυξήθηκαν κατά 65% το 2023 σε σχέση με το 2022, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγράψει ποτέ η ALA.

10 χρόνια Εκδόσεις Μάρτης

Οι Εκδόσεις Μάρτης κλείνουν φέτος τα 10 τους χρόνια και το γιορτάζουν! Το αρχικό όραμα της έκδοσης βιβλίων υψηλής αισθητικής που να εμπνέουν τα παιδιά και να πυροδοτούν τη φαντασία  τους παραμένει άσβεστο και ενδυναμώνεται χρόνο με τον χρόνο.