Στη Jacqueline Woodson το ALMA 18

Στην Αμερικανίδα συγγραφέα Jacqueline Woodson απονεμήθηκε σήμερα το μεσημέρι το φετινό Βραβείο Astrid Lindgren, το κορυφαίο βραβείο για δημιουργό παιδικών βιβλίων ή φορέα φιλαναγνωσίας. Γεννημένη στο Οχάιο στις 12 Φεβρουαρίου του 1963, μοίρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής της ανάμεσα στην Νότια Καρολίνα και το Μπρούκλιν, στο οποίο μένει και τώρα.

Τα πιο γνωστά βιβλία της είναι τα Miracle’s Boys και τα Brown Girl Dreaming, After Tupac and D Foster, Feathers και Show Way που έχουν τιμηθεί με το John Newbery Medal. Εκτός από νικήτρια του φετινού ALMA, η Woodson έχει ανακηρυχθεί Πρέσβης Λογοτεχνίας για Νέους από τη Βιβλιοθήκη του Κονγκρέσου για το 2018-2019.

Το 1990 κυκλοφόρησαν τα πρώτα της βιβλία, το Last Summer with Maizon, το εικονογραφημένο Martin Luther King, Jr. and His Birthday και το εφηβικό The Dear One. Από εκείνη τη χρονιά μέχρι και σήμερα έχουν κυκλοφορήσει περισσότερα από 30 βιβλία της, με πιο σπουδαίο το αυτοβιογραφικό Brown Girl Dreaming (2014), ενώ το πιο πρόσφατο είναι το Another Brooklyn (2016) που απευθύνεται σε ενήλικο κοινό.

Το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής του Σουηδικού Συμβουλίου για τις Τέχνες, που απονέμει το Astrid Lindgren Memorial Award, ήταν πως η Jacqueline Woodson γράφει ιστορίες για δυνατούς νέους ανθρώπους που πολεμούν να βρουν τη θέση τους στη ζωή. Γράφει ιστορίες πλούσιες σε νοήματα και μηνύματα και καταφέρνει να αποδώσει μέσα από τον λυρικό της λόγο την καθημερινότητά τους, που είναι γεμάτη λύπες αλλά και ελπίδα. Η Jacqueline Woodson γράφει συνήθως για νέους, για έφηβους που περνούν το κατόφλι της ενήλικης ζωής. Δημιουργεί τους χαρακτήρες των βιβλίων της με μεγάλη δεξιοτεχνία, ενώ δείχνει να αντιλαμβάνεται σε βάθος τη νεανική ψυχή. Τα βιβλία της είναι γραμμένα σε πρώτο πρόσωπο, συνήθως από την πλευρά ενός κοριτσιού, όμως υπάρχουν και βιβλία της που τα αφηγείται αγόρι, ενώ τα θέματα που αγγίζει είναι ο ρατσισμός, οι οικονομικές διαφορές και αδικίες, ο κοινωνικός αποκλεισμός, οι προκαταλήψεις, η σεξουαλική ταυτότητα κ.α.  Η ίδια έχει πει πως είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να κρατάμε ψηλά καθρέφτες ώστε τα παιδιά να μπορούν μέσα από αυτούς να δουν τις δικές τους εμπειρίες και να καταλαβαίνουν πως είναι αληθινές. Πολύ συχνά -δυστυχώς – δεν υπάρχουν αυτοί οι καθρέφτες.

Ας σημειωθεί πως το Βραβείο Astrid Lindgren συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο, αξίας 500.000 ευρώ.

 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Η Άστριντ Λίντγκρεν και η ελευθερία έκφρασης των παιδιών

Ήταν μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες σε όλο τον κόσμο, γνωστή όχι μόνο για τη συμβολή της στον χώρο της παιδικής λογοτεχνίας, αλλά και για το έργο της ως ακτιβίστρια. Υπήρξε ειρηνίστρια, υπέρμαχος των δικαιώματων των παιδιών, υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ζώων, αλλά και η γυναίκα που με τα καυστικά της άρθρα στην εφημερίδα Expressen και τον αγώνα της κατά της υπερβολικής φορολόγησης, οδήγησε το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών της Σουηδίας σε ήττα μετά από 40 χρόνια στην εξουσία.

Γιατί απαγορεύουν τα βιβλία στην Αμερική;

Τι συμβαίνει στην Αμερική με τις απαγορεύσεις βιβλίων και τι είναι όλα αυτά τα νομοσχέδια που κατακαιρούς περνάμε από το Κοινοβούλιο; Η Ισμήνη Μιχαήλ στέλνει ρεπορτάζ από την Αμερική με αφορμή και την πρόσφατη είδηση για τη δωρεά 100.000 δολαρίων της Laurie Halse Andrerson στο PEN America.

Ώρα για…. σιωπηλή ανάγνωση

Ελπίζουμε ο τίτλος να μην σας μπέρδεψε. Και όχι, το σίγουρο είναι ότι δεν… “αλλαξοπιστήσαμε”! Η μεγαλόφωνη ανάγνωση και η ενθάρρυνση γονέων, κηδεμόνων, φροντιστών και εκπαιδευτικών να γνωρίσουν τα σπουδαία της οφέλη παραμένει ο βασικός μας σκοπός ως περιοδικό, όμως δεν μπορούμε να παραβλέψουμε και την αξία της σιωπωλής ανάγνωσης και τον ρόλο που παίζει τόσο στην ανάγνωση γενικότερα, όσο και στην εκπαιδευτική διαδικασία.