Στη Jacqueline Woodson το ALMA 18

Στην Αμερικανίδα συγγραφέα Jacqueline Woodson απονεμήθηκε σήμερα το μεσημέρι το φετινό Βραβείο Astrid Lindgren, το κορυφαίο βραβείο για δημιουργό παιδικών βιβλίων ή φορέα φιλαναγνωσίας. Γεννημένη στο Οχάιο στις 12 Φεβρουαρίου του 1963, μοίρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής της ανάμεσα στην Νότια Καρολίνα και το Μπρούκλιν, στο οποίο μένει και τώρα.

Τα πιο γνωστά βιβλία της είναι τα Miracle’s Boys και τα Brown Girl Dreaming, After Tupac and D Foster, Feathers και Show Way που έχουν τιμηθεί με το John Newbery Medal. Εκτός από νικήτρια του φετινού ALMA, η Woodson έχει ανακηρυχθεί Πρέσβης Λογοτεχνίας για Νέους από τη Βιβλιοθήκη του Κονγκρέσου για το 2018-2019.

Το 1990 κυκλοφόρησαν τα πρώτα της βιβλία, το Last Summer with Maizon, το εικονογραφημένο Martin Luther King, Jr. and His Birthday και το εφηβικό The Dear One. Από εκείνη τη χρονιά μέχρι και σήμερα έχουν κυκλοφορήσει περισσότερα από 30 βιβλία της, με πιο σπουδαίο το αυτοβιογραφικό Brown Girl Dreaming (2014), ενώ το πιο πρόσφατο είναι το Another Brooklyn (2016) που απευθύνεται σε ενήλικο κοινό.

Το σκεπτικό της κριτικής επιτροπής του Σουηδικού Συμβουλίου για τις Τέχνες, που απονέμει το Astrid Lindgren Memorial Award, ήταν πως η Jacqueline Woodson γράφει ιστορίες για δυνατούς νέους ανθρώπους που πολεμούν να βρουν τη θέση τους στη ζωή. Γράφει ιστορίες πλούσιες σε νοήματα και μηνύματα και καταφέρνει να αποδώσει μέσα από τον λυρικό της λόγο την καθημερινότητά τους, που είναι γεμάτη λύπες αλλά και ελπίδα. Η Jacqueline Woodson γράφει συνήθως για νέους, για έφηβους που περνούν το κατόφλι της ενήλικης ζωής. Δημιουργεί τους χαρακτήρες των βιβλίων της με μεγάλη δεξιοτεχνία, ενώ δείχνει να αντιλαμβάνεται σε βάθος τη νεανική ψυχή. Τα βιβλία της είναι γραμμένα σε πρώτο πρόσωπο, συνήθως από την πλευρά ενός κοριτσιού, όμως υπάρχουν και βιβλία της που τα αφηγείται αγόρι, ενώ τα θέματα που αγγίζει είναι ο ρατσισμός, οι οικονομικές διαφορές και αδικίες, ο κοινωνικός αποκλεισμός, οι προκαταλήψεις, η σεξουαλική ταυτότητα κ.α.  Η ίδια έχει πει πως είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να κρατάμε ψηλά καθρέφτες ώστε τα παιδιά να μπορούν μέσα από αυτούς να δουν τις δικές τους εμπειρίες και να καταλαβαίνουν πως είναι αληθινές. Πολύ συχνά -δυστυχώς – δεν υπάρχουν αυτοί οι καθρέφτες.

Ας σημειωθεί πως το Βραβείο Astrid Lindgren συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο, αξίας 500.000 ευρώ.

 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Μετά τον Χάρι Πότερ τι;

Είναι μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που καλούμαστε να απαντήσουμε εδώ στην Κόκκινη Αλεπού και ίσως μια από τις