Στην ουρά για την κιβωτό

Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου
Εικονογράφος: Ιρις Σαμαρτζή
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικίες: 5+, 7+

Δύο μικρά, ερωτευμένα ποντικάκια θα βρεθούν στην ουρά για την Κιβωτό. Καθώς προχωρούν προς την αρχή της, αρχίζουν να ακούν αποσπασματικά τις συζητήσεις των μεγαλύτερων ζώων, που περιμένουν κι αυτά τη σειρά τους, για το τι πρόκειται να συναντήσουν μπροστά τους, για να φτάσουν να αναρωτηθούν “τελικά, στεκόμαστε στη σωστή ουρά;“.

Μετά τη βραβευμένη Αμάλια, ο Αντώνης Παπαθεοδούλου συνεργάζεται ξανά με την εικονογράφο Ιριδα Σαμαρτζή και μαζί μας παραδίδουν ένα ακόμα απολαυστικό εικονοβιβλίο. Αν και με μια πρώτη ματιά, ο αναγνώστης θα δει μια ιστορία για την Κιβωτό του Νόε και τον κατακλυσμό του κόσμου, όπως αυτός αναφέρεται στη Βίβλο, συγγραφέας και εικονογράφος μας εκπλήσσουν ευχάριστα, κάνοντας ένα επιτυχημένο plot twist που απογειώνει την ιστορία τους. Χωρίς να θέλουμε να προδώσουμε την εξέλιξη της ιστορίας, μπορούμε να πούμε μόνο πως πρόκειται για ένα βιβλίο που πραγματεύεται μεν το μεγαλείο των σπουδαίων παγκόσμιων ιστοριών, όπως αυτή της βιβλικής καταστροφής, δε μένει όμως σε αυτό, καθώς “ζουμάρει” με πολύ χιούμορ (που το βλέπουμε να υπάρχει και στο κείμενο, αλλά και στην εικονογράφηση) σε πιο μικρές λεπτομέρειες της ζωής, όπως τον τρόπο που τα μικρά πλάσματα, τα ποντικάκια (δηλαδή τα παιδιά) βιώνουν την καθημερινότητα, αλλά και τον τρόπο που κρυφακούν και διαχειρίζονται τις συζητήσεις των μεγάλων ζώων (των ενηλίκων). Παράλληλα, το βιβλίο αποτίει κι έναν – ας πούμε – φόρο τιμής στη μαγεία των Τεχνών, που τόσο μας είχαν λείψει μέσα σε αυτό το διάστημα των δύο χρόνων της πανδημίας, που η καλλιτεχνική ζωή είχε μπει σε μια παύση, μ’ ενα τετράπτυχο που κόβει την ανάσα και μας υπενθυμίζει όλους τους λόγους που μια συγκεκριμένη μορφή Τέχνης συγκινεί τόσο πολύ. Με λίγα λόγια, πρόκεται για ένα βιβλίο, έναν καθαρόμαιμο εκπρόσωπο του είδους των εικονοβιβλίων (λιγοστό κείμενο που συνδιαλέγεται με την εικονογράφηση, κάνοντας το ένα αναπόσπαστο κομμάτι του άλλου), που αξίζει να έχετε στη βιβλιοθήκη σας.

Υπενθυμίζεται πως το βιβλίο των Παπαθεοδούλου – Σαμαρτζή πρωτοκυκλοφόρησε στην Ισπανία από τον εκδοτικό Kalandraka και κυκλοφορεί στα γαλικιακά, βασκικά, καταλανικά, πορτογαλικά και ιταλικά. Στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ούτε στο όνειρό σας!

Συγγραφέας-εικονογράφος: Beatrice AlemangaΜετάφραση: Φίλιππος ΜανδηλαράςΕκδόσεις: ΠατάκηΧρονιά έκδοσης: 2023Ηλικίες: 3+, 5+ Το αιώνιο πρόβλημα με τα παιδιά και τα σχολεία: κανένα

Σειρά: Γιατί ξεχώρισα

Από τις εκδόσεις Διόπτρα μας έρχεται μια νέα σειρά χαρτονένιων βιβλίων, που απευθύνονται σε μικρά σε ηλικία παιδιά και περιλαμβάνουν μικρές βιογραφίες σπουδαίων ανθρώπων, που με το έργο τους άλλαξαν τον κόσμο.