Στον Γάλλο συγγραφέα Jean-Claude Mourlevat το ALMA 2021

Στον Γάλλο συγγραφέα Jean-Claude Mourlevat απονεμήθηκε το φετινό βραβείο Astrid Lindrgren. H ανακοίνωση του ονόματός του έγινε μέσω live streaming από τη Νεανική Βιβλιοθήκη TioTretton στο Kulturhuset Stadsteatern της Στοκχόλμης, στη Σουηδία. Αν και οι ανακοινώσεις για τον νικητή ή τη νικήτρια του ALMA γίνονται πάντα σε ημερομηνία που συμπίπτει με τη διεξαγωγή της Διεθνούς Έκθεσης Παιδικού Βιβλίου της Μπολόνια, δυστυχώς και φέτος – όπως και πέρυσι – δεν υπήρξε η δυνατότητα πραγματοποίηση της έκθεσης, η οποία ακυρώθηκε ξανά λόγω κορονοϊού. To όνομα του Jean-Claude Mourlevat ανακοίνωσε η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Boel Westin, ενώ τη διαδικτυακή εκδήλωση άνοιξε η Σουηδή Υπουργός Πολιτισμού και Δημοκρατίας Amanda Lind.

Η Σουηδή Υπουργός Πολιτισμού και Δημοκρατίας Amanda Lind άνοιξε με την ομιλία της την εκδήλωση της απονομής του ALMA 2021. Φωτογραφία: Matilda Rahm

Το ALMA (Astrid Lindgren Memorial Award) αποτελεί το κορυφαίο βραβείο για δημιουργό παιδικών βιβλίων (συγγραφέα ή εικονογράφο) ή φορέα φιλαναγνωσίας. Απονέμεται κάθε χρόνο από το 2002, όταν και θεσμοθετήθηκε από τη σουηδική κυβέρνηση, με σκοπό να ενισχύσει το ενδιαφέρον για τη λογοτεχνία για παιδιά και νέους. Το Σουηδικό Συμβούλιο Τεχνών είναι αρμόδιο για όλες τις αποφάσεις. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό ποσό αξίας 440.000 ευρώ.

Η Βιβλιοθήκη TioTretton από την οποία έγινε η ανακοίνωση του φετινού νικητή απευθύνεται σε παιδιά 10 ως 13 ετών, τα οποία προσέρχονται χωρίς τη συνοδεία γονιού ή κηδεμόνα. Μέσα στη βιβλιοθήκη είναι ελεύθερα να επιλέξουν το βιβλίο που θέλουν να διαβάσουν, να ακούσουν μουσική, να δημιουργήσουν ταινίες, να μαγειρέψουν και γενικώς να πειραματιστούν με υλικά και μεθόδους δημιουργίας.

Περισσότερα για τον Jean-Claude Mourlevat μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Μετά τον Χάρι Πότερ τι;

Είναι μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις που καλούμαστε να απαντήσουμε εδώ στην Κόκκινη Αλεπού και ίσως μια από τις