StrangerKids: 24 ώρες χωρίς γονείς

Συγγραφέας: Isaac Palmiola
Εικονογράφος:
Camilo Coreas
Μετάφραση:
Τιτίνα Σπερελάκη
Εκδόσεις:
Διόπτρα
Χρονιά έκδοσης:
2024
Ηλικίες:
7+, 9+

Μετά την επιτυχημένη σειρά βιβλίων Λέσχη Μυστηρίου Σέργουφ Χολμς, οι εκδόσεις Διόπτρα μας φέρνουν στα ελληνικά τη νέα σειρά βιβλίων του Ισπανού συγγραφέα Isaac Palmiola, Stranger Kids. Το πρώτο βιβλίο της σειράς με τίτλο 24 ώρες χωρίς γονείς, είναι μια ξεκαρδιστική περιπέτεια μιας παρέας παιδιών που καλούνται να περάσουν ένα εικοσιτετράωρο χωρίς τους γονείς τους. Παρόλο που απαγορεύεται «ρητώς και διά ροπάλου, τα παιδιά θα οργανώσουν ένα πάρτι στο σπίτι με τον κολλητό τους φίλο, τον Ομάρ, μέχρι που η νύχτα θα πέσει κι ένα μυστήριο θα αρχίσει να διαδραματίζεται. Tο σκυλάκι τους, ο Τίμπα, εξαφανίζεται και τα παιδιά θα καταστρατηγήσουν την τελευταία εντολή που τους έχουν δώσει οι γονείς τους πριν φύγουν: να μη βγουν έξω τη νύχτα. Αλλά είναι ο μόνος τρόπος για να σώσουν τον Τίμπα από τη μάγισσα του χωριού και τον κακό-τσιγκούνη-πλούσιο-κρίπι Εδουάρδο Ψείρα, που φαίνονται να εμπλέκονται σε μια υπόθεση εξαφάνισης σκύλων…  Η Μάιρα και ο Ντάνι, τα δίδυμα αδέλφια-πρωταγωνιστές θα βρεθούν αντιμέτωπα με την καλύτερη πρόκληση που θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν και παρέα με τον φίλο τους τον Ομάρ θα κληθούν να λύσουν ένα μεγάλο μυστήριο.

Η σειρά Stranger Kids του Isaac Palmiola παίρνει έμπνευση από την πολύ αγαπημένη και βραβευμένη τηλεοπτική σειρά επιστημονικής φαντασίας και τρόμου του Netflix «Stranger Things» και μεταμορφώνεται σε ένα εξαιρετικά χιουμοριστικό βιβλίο που θα συναρπάσει τα παιδιά με την πληθωρική εικονογράφηση και τις ρεαλιστικές περιπέτειες.

Στα συν του πρώτου βιβλίου της σειράς, το ξεκαρδιστικό και ευανάγνωστο κείμενο, το μυστήριο, η περιπέτεια και το χιούμορ που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των μικρών αναγνωστών και φυσικά η υπογραφή του Ισπανού συγγραφέα Isaac Palmiola, δημιουργού βιβλίων που τα παιδιά λατρεύουν να διαβάζουν και να ξαναδιαβάζουν.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Τα ήσυχα βράδια

Η θεματολογία του βιβλίου αυτού περιστρέφεται γύρω από τη νύχτα και απ’ ό,τι συμβαίνει ‘στα σκοτεινά’. Σε τι οφείλεται η ύπαρξη της νύχτας, τι συμβαίνει στο σκοτεινό ουρανό, πως λειτουργεί ο ύπνος, γιατί το μαύρο κυριαρχεί στην όραση του ανθρώπου το βράδυ, ποια η σχέση των ζώων και κάποιων φυτών με τη νύχτα; Αυτές και πολλές άλλες ερωτήσεις που τυχόν έχουμε μεγάλοι και μικροί γύρω από τα λιγότερο φανερά και γνωστά ‘καμώματα της ημέρας’, απαντώνται μέσα σε 19 δισέλιδα.

Ο κύριος Γεμάτος και ο κύριος Αδειανός

Η Christina Bellemo με το απλό, μα βαθιά φιλοσοφικό, κείμενο της κατορθώνει από τις πρώτες μόλις σελίδες του βιβλίου να ανακινήσει τα έντονα, αλλά και τα πιο οικεία συναισθήματα. Με ρήματα όπως «νιώθω», «χρειάζομαι», «φοβάμαι», «συγκινούμαι», που φανερώνουν αμέσως τη συναισθηματική κατάσταση των δύο ηρώων, πετυχαίνει την ταύτιση των αναγνωστών/ριών και παράλληλα τους δίνει τη δυνατότητα να αναστοχαστούν τις έννοιες της συνύπαρξης, της συνδιαλλαγής και της συμπόρευσης.

Όταν ανοίγω τα φτερά μου

Ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο, εικονογραφικά και θεματικά, είναι αυτό του Marc Majewski, ένας ύμνος στη γονεϊκή αγάπη. Η ιστορία ανοίγει με ένα υπέροχα ανακατωμένο παιδικό δωμάτιο, εκεί που ένα μικρό αγόρι φοράει τα πολύχρωμα φτερά πεταλούδας που μόλις έφτιαξε και βγαίνει ολόχαρο στην εξοχή να παίξει και να “πετάξει”.