“Συλλογή Μικρά Αστέρια” από την Κατρίνα Τσάνταλη

Η Συλλογή Μικρά Αστέρια είναι η νέα σειρά παιδικών βιβλίων προσχολικής ηλικίας των εκδόσεων Διόπτρα που δημιούργησε η συγγραφέας Κατρίνα Τσάνταλη και συμπλήρωσε μοναδικά με τα σχέδιά της η Μαρία Παγκάλου (Little Miss Grumpy). Η σειρά αποτελείται από τρία, μέχρι στιγμής, βιβλία, μικρά σε μέγεθος, κατάλληλα για μικρά χεράκια και πολύ μικρά σε ηλικία παιδάκια (0-3 ετών). Πώς προέκυψε όμως η ιδέα για αυτή τη νέα δημιουργία; Η κ. Τσάνταλη μας απαντά πως «ήταν τα ‘μικρούτσικα’ κείμενα μου με κοινό παρονομαστή την αισθητική της πανέμορφης εικονογράφησης της Little Miss Grumpy. Μπορεί τυπικά να απευθύνονται στην προσχολική ηλικία όμως εγώ θα ήθελα να είναι αυτά που λέμε από 0 ως το άπειρο. Ήθελα να κάνω όμορφα βιβλία που με ελάχιστο κείμενο λένε κάτι σημαντικό».

Τα βιβλία της σειράς είναι στημένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να γίνονται ελκυστικά από το μικρό σε ηλικία κοινό, ενώ η συγγραφέας χρησιμοποιεί έμμετρο λόγο, καθώς «είναι πάντα πιο εύκολο να τον αποστηθίσουν τα παιδιά και σίγουρα πιο διασκεδαστικός».

Η Συλλογή Μικρά Αστέρια περιλαμβάνει τρία βιβλία και εμείς ζητήσαμε από την κ. Τσάνταλη να μας μιλήσει για κάθε ένα από αυτά ξεχωριστά. «Τα βιβλία μπορούν να διαβαστούν από την κοιλιά της μαμάς μέχρι τα βαθιά γεράματα, όπως όλα τα παιδικά βιβλία άλλωστε», αναφέρει η συγγραφέας. «Στο Καληνύχτα, σ’ αγαπώ βασικός ήρωας είναι η γιαγιά μου, η οποία θα ζει για πάντα στη μνήμη της μέσα από τα ποιηματάκια της, τα τραγούδια και τη συνταγή της τυρόπιτας που τόσο μοναδικά έφτιαχνε. Όλοι μας σχεδόν έχουμε μια συνταγή της γιαγιάς… Και αυτά τα μικρά πράγματα με μεγάλο συναίσθημα είναι η πιο σημαντική… κληρονομιά».

«Ο Ιπποπόκαμπος από την άλλη είναι ένα … αλλιώτικο ζωάκι, το οποίο όταν εμφανίζεται στον ποταμό, σχολιάζεται και κρίνεται από όλα τα γνωστά ζωάκια. Η αγάπη για τον εαυτό του και τη μοναδικότητά του δεν αφήνει τον Ιπποπόκαμπο να τον αγγίξουν αυτά τα σχόλια. Ένα ζωάκι-μείγμα ενός πολύ μικρού (ιππόκαμπος) και ενός πολύ μεγάλου (ιπποπόταμος) ζώου που μέσα του κρύβει όλα τα πλάσματα του πλανήτη. Όλα τα ζώα του ποταμού είναι διαφορετικά, αλλά γνώριμα μεταξύ τους. Η ‘επίθεση’ συμβαίνει σ’ ένα πλάσμα που δεν έχουν ξαναδεί. Πριν του δώσουν καν την ευκαιρία να μιλήσει, ο καθένας εκφράζει τη σκέψη, τον φόβο και κάνει την κριτική του. Πολύ συνηθισμένο και ταυτόχρονα άδικο φαινόμενο στην εποχή μας. Με το απλό ποιηματάκι στο τέλος του βιβλίου που προτείνεται να αποστηθίσει το παιδί  γίνεται μια πολύ σημαντική καταγραφή στο υποσυνείδητό του. Ότι αξίζει να έχει ό,τι ονειρευτεί και η αγάπη για τον εαυτό του είναι η αρχή για μια ευτυχισμένη ζωή»!

«Τέλος, Το μικρό κοτοπουλάκι μιλάει για ένα πλασματάκι που βιάζεται να βγει από το αυγό του και να γνωρίσει τους γονείς του με αποτέλεσμα να μπει στη δική του «θερμοκοιτίδα». Το βιβλίο μιλάει για τον αγώνα που δίνουν τα πρόωρα μωράκια, αλλά και η δύναμη και το κουράγιο των γονιών. Αγοράζοντας το συγκεκριμένο βιβλίο, ενισχύετε τον Σύνδεσμο Μωρά-Θαύματα που στόχο έχει τη στήριξη και την αναβάθμιση της Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) του Νοσοκομείου Αρχ. Μακαρίου ΙΙΙ στη Λευκωσία, καθώς και την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα που αφορούν την προωρότητα και τα πρόωρα νεογνά που νοσηλεύονται στη μονάδα».

Η Συλλογή Μικρά Αστέρια της Κατρίνας Τσάνταλη σε εικονογράφηση Little Miss Grumpy κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ