Συναισθήματα: στην καρδιά και στο μυαλό

Κείμενα: Libby Walden

Εικονογράφηση: Richard Jones

Εκδόσεις: Τζιαμπίρης – Πυραμίδα

Χρονιά έκδοσης: 2016

Ηλικίες: 5+

 

Τα συναισθήματα είναι ίσως το πιο δύσκολο πράγμα που μπορείς να εξηγήσεις σε ένα μικρό παιδί. Τι είναι αυτό που νιώθει μέσα του, αυτό που το κάνει να έχει πεταλούδες στην κοιλιά ή θλίψη στην καρδιά, γιατί τρέχουν δάκρυα από τα μάτια του, γιατί αισθάνεται να κοκκινίζει ολόκληρο και να νομίζει πως όλοι τον κοιτούν; Η Libby Walden μαζί με τον εικονογράφο Richard Jones δημιούργησαν ένα βιβλίο που εξηγεί απλά και καθαρά τι βιώνουμε σε κάθε περίσταση. Με έμμετρο λόγο και εικονογραφήσεις που αντανακλούν το κάθε συναίσθημα ξεχωριστά (θάρρος, λύπη, θυμός, χαρά, ζήλια, μοναξιά, ντροπή, ενθουσιασμός, φόβος, ηρεμία), με ανάλογα χρώματα (ζωηρά για τα έντονα συναισθήματα, πάλ αποχρώσεις για τα ήρεμα), επιχειρούν μια αποδόμηση των συναισθημάτων, προσπαθώντας να τα κάνουν κατανοητά σε παιδιά μικρής ηλικίας και να δείξουν πως μπορεί όλοι να είμαστε διαφορετικοί, από μέσα από όμως είμαστε ίδιο, γιατί αισθανόμαστε τα ίδια πράγματα. Ενα υπέροχο ταξίδι στα συναισθήματα με οδηγό ένα μικρό αγόρι.

 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Προδημοσίευση: Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού

Από το Μαχνάταν, στη Ρουμανία και από εκεί στη μακρινή Ιαπωνία, για να γυρίσουμε στη γειτονιά μας, στην Ιταλία και να κάνουμε μια στάση στη Γαλλία, με αφορμή το νέο βιβλίο της σειράς “Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας”. Το έκτο βιβλίο με τίτλο “Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού” είναι γραμμένο από την Άννα Κοντολέων και εικονογραφημένο, όπως όλα της σειράς, από τη Λίλα Καλογερή.

Χάθηκα

Στο εξώφυλλο του βιβλίου μια πολική αρκούδα στέκεται κάτω από τεράστιους ουρανοξύστες, που προοπτικά φεύγουν για να σμίξουν στον ουρανό, και κοιτάει επίμονα έναν χάρτη της μεγαλούπολης, κάτω από τον τίτλο «Χάθηκα».

Τα καλύτερα παιδικά βιβλία του 2023

Κάθε χρόνο η “Κόκκινη Αλεπού” ανακοινώνει τη λίστα με τα βιβλία που ξεχώρισε, με εκδόσεις από όλες τις κατηγορίες του παιδικού. Για το 2023 ξεχωρίσαμε 24 βιβλία, από ολες τις κατηγορίες του παιδικού βιβλίου: εικονογραφημένο, παιδικό, εφηβικό-νεανικό, γνώσεων.