Τα φαγητά του κόσμου

Συγγραφείς: Λόρα Μούτσα & Εντ Σμιθ
Εικονογράφηση: Χάριετ Λίνας
Μετάφραση: Έρρικα Πάλλη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Χρονιά έκδοσης: 2024
Ηλικίες: 5+ (μεγαλόφωνη ανάγνωση), 7+, 9+

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες τρόπους να γνωρίσουμε τον κόσμο είναι μέσα από τις τοπικές κουζίνες, τα τρόφιμα που χρησιμοποιούν οι διάφοροι λαοί και ο τρόπος που τα μαγειρεύουν, τα σερβίρου και τα τρώνε. Στο βιβλίο τους “Τα φαγητά του κόσμου”, o συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Ed Smith και η βραβευμένη ποιήτρια και συγγραφέας Laura Mucha κάνουν μια καταγραφή των τροφών που καταναλώνουν τα παιδιά σε διάφορα μέρη του κόσμου, αναλύουν την προέλευσή τους, τις υφές τους, τον τρόπο που τα καταναλώνουν οι άνθρωποι, ενώ παράλληλα δίνουν διάφορες πληροφορίες για τρόπους μαγειρέματος και βρώσης, από τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε για να πιάσουμε την τροφή μας και να τη μεταφέρουμε στο στόμα μας ως φαγητά με περίεργες μυρωδιές ή πικρή γεύση. Μιλούν για βασικές ομάδες τροφών, για το ρύζι, το καλαμπόκι, τις ντομάτες, τις πατάτες και τα σιτηρά, τον ρόλο του ψωμιού σε διάφορες χώρες, το φαγητό σε πακέτο, τα λαχανικά και τα μυρωδικά, τα μπαχαρικά και τους ξηρούς καρπούς και τόσα ακόμα.

Μιλάμε για ένα βιβλίο-εικονογραφημένο οδηγό που δεν ολοκληρώνεις την ανάγνωσή του σε μια μόνο καθισιά! Θέλεις χρόνο, μέρες ολόκληρες. Και αυτό είναι που το κάνει ενδιαφέρον και ταυτόχρονα διασκεδαστικό. Οι πληροφορίες που δίνονται είναι πολλές και διαφορετικές, αλλού μιλάει για παραδόσεις και αλλού για προβλήματα που δημιουργούνται, όπως για παράδειγμα η υπεραλίευση ή γιατί κάποιοι λαοί δεν τρώνε συγκεκριμένες τροφές. Η εικονογράφησή του είναι κυρίως επεξηγηματική, μα πάνω από όλα παιδικότροπη, πολύχρωμη και συμπεριληπτική, με παιδιά που προέρχονται από διάφορες χώρες, λαούς και θρησκείες.

Το “Τα φαγητά του κόσμου” δεν είναι ένα βιβλίο μαγειρικής, αλλά ένα “πεντανόστιμο” βιβλίο γνώσεων και γνωριμίας με τον κόσμο στον οποίο ζούμε μέσα από τις γεύσεις, τις μυρωδιές και τις διάφορες τροφές.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ευχαριστώ

Ένα μικρό αγόρι κάνει κάτι διαφορετικό σε κάθε σελίδα: περπατά, ποδηλατεί, κάθεται, είναι με φίλους, τη γάτα του, στο μπάνιο, στο παράθυρο … και σε όλες τις στιγμές του έχει ένα ‘ευχαριστώ’ να πει: σε ζώα, φυτά, πράγματα, ακόμη και στον ίδιο του τον εαυτό! 

Τα ήσυχα βράδια

Η θεματολογία του βιβλίου αυτού περιστρέφεται γύρω από τη νύχτα και απ’ ό,τι συμβαίνει ‘στα σκοτεινά’. Σε τι οφείλεται η ύπαρξη της νύχτας, τι συμβαίνει στο σκοτεινό ουρανό, πως λειτουργεί ο ύπνος, γιατί το μαύρο κυριαρχεί στην όραση του ανθρώπου το βράδυ, ποια η σχέση των ζώων και κάποιων φυτών με τη νύχτα; Αυτές και πολλές άλλες ερωτήσεις που τυχόν έχουμε μεγάλοι και μικροί γύρω από τα λιγότερο φανερά και γνωστά ‘καμώματα της ημέρας’, απαντώνται μέσα σε 19 δισέλιδα.

Ο κύριος Γεμάτος και ο κύριος Αδειανός

Η Christina Bellemo με το απλό, μα βαθιά φιλοσοφικό, κείμενο της κατορθώνει από τις πρώτες μόλις σελίδες του βιβλίου να ανακινήσει τα έντονα, αλλά και τα πιο οικεία συναισθήματα. Με ρήματα όπως «νιώθω», «χρειάζομαι», «φοβάμαι», «συγκινούμαι», που φανερώνουν αμέσως τη συναισθηματική κατάσταση των δύο ηρώων, πετυχαίνει την ταύτιση των αναγνωστών/ριών και παράλληλα τους δίνει τη δυνατότητα να αναστοχαστούν τις έννοιες της συνύπαρξης, της συνδιαλλαγής και της συμπόρευσης.