Τα φαγητά του κόσμου

Συγγραφείς: Λόρα Μούτσα & Εντ Σμιθ
Εικονογράφηση: Χάριετ Λίνας
Μετάφραση: Έρρικα Πάλλη
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Χρονιά έκδοσης: 2024
Ηλικίες: 5+ (μεγαλόφωνη ανάγνωση), 7+, 9+

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες τρόπους να γνωρίσουμε τον κόσμο είναι μέσα από τις τοπικές κουζίνες, τα τρόφιμα που χρησιμοποιούν οι διάφοροι λαοί και ο τρόπος που τα μαγειρεύουν, τα σερβίρου και τα τρώνε. Στο βιβλίο τους “Τα φαγητά του κόσμου”, o συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Ed Smith και η βραβευμένη ποιήτρια και συγγραφέας Laura Mucha κάνουν μια καταγραφή των τροφών που καταναλώνουν τα παιδιά σε διάφορα μέρη του κόσμου, αναλύουν την προέλευσή τους, τις υφές τους, τον τρόπο που τα καταναλώνουν οι άνθρωποι, ενώ παράλληλα δίνουν διάφορες πληροφορίες για τρόπους μαγειρέματος και βρώσης, από τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε για να πιάσουμε την τροφή μας και να τη μεταφέρουμε στο στόμα μας ως φαγητά με περίεργες μυρωδιές ή πικρή γεύση. Μιλούν για βασικές ομάδες τροφών, για το ρύζι, το καλαμπόκι, τις ντομάτες, τις πατάτες και τα σιτηρά, τον ρόλο του ψωμιού σε διάφορες χώρες, το φαγητό σε πακέτο, τα λαχανικά και τα μυρωδικά, τα μπαχαρικά και τους ξηρούς καρπούς και τόσα ακόμα.

Μιλάμε για ένα βιβλίο-εικονογραφημένο οδηγό που δεν ολοκληρώνεις την ανάγνωσή του σε μια μόνο καθισιά! Θέλεις χρόνο, μέρες ολόκληρες. Και αυτό είναι που το κάνει ενδιαφέρον και ταυτόχρονα διασκεδαστικό. Οι πληροφορίες που δίνονται είναι πολλές και διαφορετικές, αλλού μιλάει για παραδόσεις και αλλού για προβλήματα που δημιουργούνται, όπως για παράδειγμα η υπεραλίευση ή γιατί κάποιοι λαοί δεν τρώνε συγκεκριμένες τροφές. Η εικονογράφησή του είναι κυρίως επεξηγηματική, μα πάνω από όλα παιδικότροπη, πολύχρωμη και συμπεριληπτική, με παιδιά που προέρχονται από διάφορες χώρες, λαούς και θρησκείες.

Το “Τα φαγητά του κόσμου” δεν είναι ένα βιβλίο μαγειρικής, αλλά ένα “πεντανόστιμο” βιβλίο γνώσεων και γνωριμίας με τον κόσμο στον οποίο ζούμε μέσα από τις γεύσεις, τις μυρωδιές και τις διάφορες τροφές.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Το φιλάκι για αντίο

Η Audrey Penn μας έχει συνηθίσει σε βιβλία για τις δύσκολες στιγμές των μικρών παιδιών. Εδώ οι εκδόσεις Ciel μας

Μέδουσα

Αυτή η σκληρόδετη και πλούσια εικονογραφημένη έκδοση δεν είναι απλώς μια ακόμα αναδιήγηση ενός μύθου, αλλά μια σχεδόν νέα ιστορία