Τα ήσυχα βράδια

Κείμενο – εικονογράφηση: Caroline Fait, Amandine Delaunay
Μετάφραση: Σοφία Γρηγορίου
Εκδόσεις: Άμμος
Ηλικίες: 5+, 7+

Η θεματολογία του βιβλίου αυτού περιστρέφεται γύρω από τη νύχτα και απ’ ό,τι συμβαίνει ‘στα σκοτεινά’. Σε τι οφείλεται η ύπαρξη της νύχτας, τι συμβαίνει στο σκοτεινό ουρανό, πως λειτουργεί ο ύπνος, γιατί το μαύρο κυριαρχεί στην όραση του ανθρώπου το βράδυ, ποια η σχέση των ζώων και κάποιων φυτών με τη νύχτα; Αυτές και πολλές άλλες ερωτήσεις που τυχόν έχουμε μεγάλοι και μικροί γύρω από τα λιγότερο φανερά και γνωστά ‘καμώματα της ημέρας’, απαντώνται μέσα σε 19 δισέλιδα.

Όλοι γνωρίζουμε, στη θεωρία αλλά και βιωματικά, πως η γνώση απαλύνει ή και εξαφανίζει σταδιακά το φόβο. Το βιβλίο καταπιάνεται με έναν κυρίαρχο φόβο των παιδιών: τη νύχτα και το σκοτάδι. Επιστημονικές πληροφορίες όπως τι σημαίνει νύχτα, γιατί δεν έχουμε φως το βράδυ, ποιος είναι ο μηχανισμός που εναλλάσσει ημέρα και νύχτα, πώς γεννήθηκε η Σελήνη, τι συμβαίνει με τα αστέρια και τους γαλαξίες, είναι πιθανό να παρασύρουν τον αναγνώστη να απομακρυνθεί από το φόβο του -μέχρι τώρα- αγνώστου. Στη συνέχεια -και διόλου απίθανο- θα μπορέσει να νιώσει ακόμα και θαυμασμό για το τι συμβαίνει όταν έχουμε σκοτάδι και όταν κοιμάται! Δεν θα αποκαλύψουμε εδώ όλες τις εντυπωσιακές πληροφορίες που μαθαίνει κανείς γύρω από τη νύχτα, αλλά για παράδειγμα πόσοι ξέραμε γιατί τα λουλούδια που ανθίζουν μόνο τη νύχτα, μυρίζουν τόσο ωραία;

Η λογοτεχνία και οι εκφράσεις της συνοδεύουν τη γνώση που προσφέρει το ανάγνωσμα: παρομοιώσεις, υπερβολές, σημεία στίξης, εντυπωσιακά ερωτήματα βοηθούν σε ευχάριστη ανάγνωση και ξεκούραστη μάθηση. Μικρά διάσημα Ελληνικά στιχάκια, εκφράσεις, ποιητές, τραγουδοποιοί δείχνουν πώς η νύχτα έχει εμπνεύσει ιστορικά τον πολιτισμό μας.

Το βιβλίο έχει εξώφυλλο που σχεδόν μαγνητίζει και προϊδεάζει για την εικονογράφηση. Τα χρώματα είναι μόνο τρία: μαύρο, μπλε και άσπρο, τα οποία συνθέτουν τον ουράνιο θόλο, τους αστερισμούς, τους αστροναύτες, τα διαστημόπλοια, ζώα, φυτά και ανθρώπους. Οι εικόνες είναι μοιρασμένες σε πληροφοριακές (πχ διάγραμμα περιστροφής της Γης, φάσης Σελήνης, σχεδιάγραμμα οφθαλμού) και διακοσμητικές (πχ χέρι νεράιδας του ύπνου, λαγός στη χώρα των θαυμάτων, έναστρη νύχτα), όλες τόσο εντυπωσιακές, ώστε να στέκονται αυτόνομες.

Εκείνο που ξεχωρίζει το βιβλίο αυτό από άλλα, που πραγματεύονται το φόβο των παιδιών για το σκοτάδι, είναι ότι οι δημιουργοί του δεν προσκαλούν το μικρό ή μεγαλύτερο αναγνώστη να μη φοβάται. Τον προκαλούν όμως να καταλάβει το σκοτάδι και να ανακαλύψει τις ιδιαιτερότητες και τις ομορφιές του.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Σειρά Ντετέκτιβ Νιαουρό

Μια νέα σειρά βιβλίων του διάσημου συγγραφέα παιδικών βιβλίων Πιερντομένικο Μπακαλάριο καλεί τους μικρούς αναγνώστες να βυθιστούν στον κόσμο της