Τα καλύτερα βιβλία του 2022

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η συντακτική ομάδα του διαδικτυακού περιοδικού “Κόκκινη Αλεπού” συνέταξε τη δική της λίστα με τα βιβλία που θεωρεί τα καλύτερα της χρονιάς που φεύγει. Βασικό μας κριτήριο, πέρα από τα άρτια κείμενα και την εικονογράφηση και την προσεγμένη τυπογραφία, είναι τα βιβλία που ψηφίζονται και μπαίνουν στη λίστα του περιοδικού να είναι βιβλία που απευθύνονται σε παιδιά-αναγνώστες, βιβλία που θα τα ενδιέφεραν, που θα προτείναμε εμείς οι ίδιοι σε εκείνα αν μας ρωτούσαν ποτέ την άποψή μας. Η φετινή μας λίστα περιλαμβάνει βιβλία που προκαλούν τα παιδιά να τα διαβάσουν, που θα τα κάνουν να ψυχαγωγηθούν, ίσως να προβληματιστούν, αλλά κυρίως βιβλία που αποτελούν ένα πολύ καλό εφαλτήριο ώστε να γίνει η ανάγνωση καθημερινή ενασχόληση.

Φέτος για πρώτη φορά εντάξαμε και την κατηγορία των βιβλίων που απευθύνονται σε μωρά και πολύ μικρά σε ηλικία παιδιά, ενώ οι λίστες μας μεγάλωσαν κατά τι από πέρυσι, καθώς είχαμε πληθώρα βιβλίων που αξίζουν την προσοχή μας. Ειδικά στην κατηγορία των εικονογραφημένων, η επιλογή ήταν πολύ δυσκολη, καθώς και φέτος το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής ήταν βιβλία με εικονογράφηση. Λιγοστά ήταν τα βιβλία στην κατηγορία των εφηβικών, ενώ τόσο η κατηγορία του παιδικού, όσο και των γνώσεων έχουν να δείχνουν εξαιρετικούς τίτλους, κυρίως μεταφρασμένους, αλλά και ελληνικούς. Πάμε λοιπόν να δούμε τα βιβλία που ξεχώρισε η συντακτική ομάδα της Κόκκινης Αλεπούς, με τυχαία αναφορά ανά κατηγορία.

Τη λίστα συνέταξαν οι: Ζωή Κοσκινίδου (δημοσιογράφος, δημιουργός της Κόκκινης Αλεπούς), Βασιλεία Βαξεβάνη (Athens Comics Library), Τατιάνα Κοντούλη (illustrator), Γόνη Λούκα (βιβλιοπώλισσα & εμψυχώτρια προγραμμάτων ανάγνωσης σε μικρά παιδιά), Κατερίνα Φρουζάκη (υπεύθυνη παιδικής βιβλιοθήκης Search Κηφισιάς), Κούλα Πανάγου (εκπαιδευτικός και Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Δικτύου για τα Δικαιώματα του Παιδιού), Ελευθερία Καλούδη (εκπαιδευτικός), Μαρία Παπαευθυμίου (βιβλιοθηκονόμος στην Εθνική Βιβλιοθήκη), Μαριάννα Γιαννουλάκη, Ελένη Αθανασοπούλου, Νίκη Λιάκουρα, Ρία Λακιωτάκη, Νατάσα Τσαπράζη (μέλη του Πελαργού), Ισμήνη Μιχαήλ (εκπαιδευτικός) και η Σοφιάννα Λεκού (φιλόλογος & εργαζόμενη σε βιβλιοπωλείο).

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Τα καλύτερα παιδικά βιβλία του 2023

Κάθε χρόνο η “Κόκκινη Αλεπού” ανακοινώνει τη λίστα με τα βιβλία που ξεχώρισε, με εκδόσεις από όλες τις κατηγορίες του παιδικού. Για το 2023 ξεχωρίσαμε 24 βιβλία, από ολες τις κατηγορίες του παιδικού βιβλίου: εικονογραφημένο, παιδικό, εφηβικό-νεανικό, γνώσεων.

Ανασκόπηση 2022: τα πιο σημαντικά γεγονότα στον κόσμο του παιδικού βιβλίου

Το 2022 ήταν μια πλούσια χρονιά: είδαμε πολλές όμορφες εκδόσεις, βιβλία που μεταφράστηκαν για πρώτη φορά στα ελληνικά μετά από πολλά χρόνια που κυκλοφορούν στο εξωτερικό, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες και συναντήσεις δια ζώσης μετά από δύο χρόνια εγκλεισμού και πολλών εικονογράφων τα έργα τιμήθηκαν στο εξωτερικό, καθώς συμπεριλήφθηκαν σε βραχείες λίστες διεθνών διαγωνισμών. Η “Κόκκινη Αλεπού” κάνει μια σύντομη αναδρομή στη χρονιά που φεύγει και επιλέγει τα δέκα πιο σημαντικά γεγονότα στον χώρο του παιδικού βιβλίου (τυχαία σειρά αναφοράς).