Τα κορίτσια / Τα αγόρια

Συγγραφέας: Lauren Ace
Εικονογράφηση: Jenny Løvlie
Μετάφραση: Άννα Παπαϊωάννου
Εκδόσεις: Key Books
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 3+, 5+

Η μεγάλη αρχή έγινε με «Τα κορίτσια». Η Lauren Ace, επιτυχημένη διαφημίστρια για πάνω από δέκα χρόνια στον εκδοτικό τομέα στο Λονδίνο, δημιουργεί μαζί με την εικονογράφο Jenny Løvlie ένα βιβλίο – ύμνο στη φιλία τεσσάρων κοριτσιών και βραβεύεται με το Waterstones Children’s Book Prize το 2019.

«Τα κορίτσια» ξεκινούν με το σκίτσο μιας μηλιάς∙ κάτω από αυτήν παίζουν τέσσερα μικρά κορίτσια και εκεί φυτεύουν τους σπόρους μιας φιλίας που θα κρατήσει μια ζωή. Με φόντο τη μηλιά, γνωρίζουμε τα κορίτσια, τα διαφορετικά τους ταλέντα, τις αρετές και τις αδυναμίες τους. Τα παρακολουθούμε να μεγαλώνουν, να διαμορφώνουν χαρακτήρα, να εξελίσσονται και να γίνονται γυναίκες. Και όσο διαφορετικές κι αν είναι μεταξύ τους και κάθε μία ακολουθεί το δικό της μονοπάτι, παραμένουν πάντα μέρος της ζωής των άλλων. Ενηλικιώνονται, ερωτεύονται, επιλέγουν συντρόφους, δουλειές, σπίτια, τρόπους ζωής και οικογενειακά σχήματα, αλλά πάντα ξαναβρίσκονται στην αγαπημένη τους μηλιά για να συναντήσουν και να στηρίξουν η μία την άλλη.

Ένα διαχρονικό, διαθεματικό εικονογραφημένο βιβλίο για όλες τις ηλικίες, ένα βιβλίο που γιορτάζει την καλοσύνη, την αγάπη, την αλληλουποστήριξη, την ενσυναίσθηση, τη διαφορετικότητα και τη δύναμη της αληθινής φιλίας που διαρκεί μια ζωή.

Λίγο καιρό μετά, ακουλουθούν «Τα αγόρια», μια εξίσου τρυφερή ιστορία για την παρέα τεσσάρων αγοριών. Με αντίστοιχο τρόπο όπως στο πρώτο βιβλίο, συναντάμε τα τέσσερα αγόρια ως μωρά να παίζουν στη θάλασσα και σιγά σιγά τα γνωρίζουμε μέσα από τα ιδιαίτερα ταλέντα και τα χαρακτηριστικά τους. Τα παρακολουθούμε να μεγαλώνουν, να έχουν επιτυχίες και ήττες, να αλλάζουν ενδιαφέροντα, να διεκδικούν, να επιλέγουν τους δικούς τους δρόμους. Βλέπουμε και τη φιλία τους να δοκιμάζεται κατά καιρούς, καθώς αυτά μεγαλώνουν, αλλά τελικά η αρχική αγάπη και η ειλικρίνεια υπερνικούν τις δυσκολίες.

Από το παιχνίδι στην παραλία ως μωρά μέχρι το ταξίδι από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση, «Τα αγόρια» φωτίζουν τη σημασία της ανδρικής φιλίας. Η απλή καλογραμμένη αφήγηση της Lauren Ace, σε συνδυασμό με τις εύγλωττες εικόνες της Jennie Løvlie, μας παρουσιάζει τις δυσκολίες και τους θριάμβους της ενηλικίωσης και αναδεικνύει σημαντικά θέματα ατομικότητας, συντροφικότητας και συναισθημάτων. Καθώς μέσα από τις εικόνες περνούν όλες οι πιθανές επιλογές που μπορεί κάποιος να κάνει για την προσωπική ή την επαγγελματική του ζωή, αυτό που μένει είναι ότι πέρα από τις επιλογές μας οι αληθινοί φίλοι θα είναι πάντα δίπλα μας ό,τι και να γίνει.  

Και στα δύο βιβλία, η περιγραφική εικονογράφηση συμπληρώνει όμορφα το λιτό κείμενο και δείχνει τον κύκλο της φιλίας με την πρώτη και την τελευταία εικόνα να είναι στο ίδιο ακριβώς μέρος με διαφορά πολλών χρόνων. Δύο βιβλία που υμνούν τις μακροχρόνιες σχέσεις και την ιστορία που φτιάχνουν οι παρέες. Δυο βιβλία που δείχνουν πώς μεγαλώνουμε μαζί με τους φίλους μας, πώς μπλέκονται οι ζωές μας με τις δικές τους και πώς αλλάζουμε κοντά τους. «Τα κορίτσια» και «Τα αγόρια», βιβλία παρόμοια και συγχρόνως τελείως διαφορετικά, δύο εμπνευσμένες ιστορίες φιλίας με απήχηση που μεγαλώνει με κάθε νέα ανάγνωση, θα αγαπηθούν εξίσου από ενήλικες και παιδιά και θα αποτελέσουν τροφή για συζητήσεις και νέα πρότυπα.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ