Γνωρίζετε ότι η αφήγηση έχει οφέλη όχι μόνο για τον ακροατή, αλλά και για τον αφηγητή;

  • Η αφήγηση προσφέρει διασκέδαση. Οι ιστορίες μπορούν να σε αιχμαλωτίσουν, να σε συγκινήσουν, να σε κάνουν να γελάσεις και να προβληματιστείς.
  • Η αφήγηση αποτελεί ισχυρό όπλο στα χέρια των εκπαιδευτικών. Μέσα από την αφήγηση ο ακροατής μαθαίνει καινούργια πράγματα, έρχεται σε επαφή με νέες ιδέες και θέματα, χωρίς περίπλοκα μέσα εκμάθησης.
  • Η αφήγηση μάς βοηθάει να είμαστε συγκεντρωμένοι, τόσο ο ακροατής που ακούει την ιστορία, όσο και ο αφηγητής, που πρέπει να μείνει προσηλωμένος στο κείμενο, για να μπορέσει να το αποδώσει όσο το δυνατόν πιο πιστά, χωρίς να κομπιάζει.
  • Η αφήγηση εξάπτει την φαντασία. Ειδικά όταν δεν υπάρχει εικονογράφηση, το μυαλό μπαίνει στη διαδικασία να πλάσει το σκηνικό της ιστορίας, τους πρωταγωνιστές, την πιο μικρή ως την πιο μεγάλη λεπτομέρεια. Τα μάτια μας γίνονται οι μηχανές προβολής μιας ταινίας που παίζει μέσα στο μυαλό μας, όσο την ακούμε να μας την αφηγούνται.
  • Η αφήγηση μας φέρνει σε επαφή με κείμενα που δύσκολα θα επιλέγαμε μόνοι μας, ειδικά όταν μιλάμε για παιδιά. Τα παιδιά δεν θέλουν απαραίτητα ένα απλοϊκό κείμενο. Ένα πιο λογοτεχνικό κείμενο, με όμορφες, περίτεχνες λέξεις είναι ικανό να τα εισάγει στη μαγεία του περιγραφικού λόγου και να τα βοηθήσει να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους.
  • Αλήθειες και μύθοι. Πολλές ιστορίες κρύβουν αλήθειες και άλλες είναι δημιουργήματα της φαντασίας. Αυτό μπορεί να δώσει στα παιδιά τη δυνατότητα να μάθουν να σκέφτονται κριτικά και να διαχωρίζουν την αλήθεια από το ψέμα.

Κατεβάστε το αφισάκι με τα οφέλη της αφήγησης εδώ.