Τα οφέλη της μεγαλόφωνης ανάγνωσης

Γνωρίζετε ότι η μεγαλόφωνη ανάγνωση έχει οφέλη όχι μόνο για τον ακροατή, αλλά και για τον αναγνώστη;

  • Η μεγαλόφωνη ανάγνωση προσφέρει διασκέδαση. Οι ιστορίες μπορούν να σε αιχμαλωτίσουν, να σε συγκινήσουν, να σε κάνουν να γελάσεις και να προβληματιστείς.
  • Η μεγαλόφωνη ανάγνωση αποτελεί ισχυρό όπλο στα χέρια των εκπαιδευτικών. Μέσα από τη μεγαλόφωνη ανάγνωση ο ακροατής μαθαίνει καινούργια πράγματα, έρχεται σε επαφή με νέες ιδέες και θέματα, χωρίς περίπλοκα μέσα εκμάθησης.
  • Η μεγαλόφωνη ανάγνωση μάς βοηθάει να είμαστε συγκεντρωμένοι, τόσο αυτός που ακούει την ιστορία, όσο και ο αυτός που τη διαβάζει, που πρέπει να μείνει προσηλωμένος στο κείμενο, για να μπορέσει να το αποδώσει όσο το δυνατόν πιο πιστά, χωρίς να κομπιάζει.
  • Η μεγαλόφωνη ανάγνωση εξάπτει την φαντασία. Ειδικά όταν δεν υπάρχει εικονογράφηση, το μυαλό μπαίνει στη διαδικασία να πλάσει το σκηνικό της ιστορίας, τους πρωταγωνιστές, την πιο μικρή ως την πιο μεγάλη λεπτομέρεια. Τα μάτια μας γίνονται οι μηχανές προβολής μιας ταινίας που παίζει μέσα στο μυαλό μας, όσο την ακούμε να μας τη διαβάζουν.
  • Η μεγαλόφωνη ανάγνωση μας φέρνει σε επαφή με κείμενα που δύσκολα θα επιλέγαμε μόνοι μας, ειδικά όταν μιλάμε για παιδιά. Τα παιδιά δεν θέλουν απαραίτητα ένα απλοϊκό κείμενο. Ένα πιο λογοτεχνικό κείμενο, με όμορφες, περίτεχνες λέξεις είναι ικανό να τα εισάγει στη μαγεία του περιγραφικού λόγου και να τα βοηθήσει να εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους.
  • Αλήθειες και μύθοι. Πολλές ιστορίες κρύβουν αλήθειες και άλλες είναι δημιουργήματα της φαντασίας. Αυτό μπορεί να δώσει στα παιδιά τη δυνατότητα να μάθουν να σκέφτονται κριτικά και να διαχωρίζουν την αλήθεια από το ψέμα.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ