Τα πάντα για το διάστημα

Συγγραφέας: Λάουρα Κόουαν
Εικονογράφηση: Αλύσσα Γκονσάλες
Σχεδιασμός: Έμιλυ Μπάρντεν
Μετάφραση: Αγγελική Τζαβάρα
Εκδόσεις: Πατάκη
Ηλικίες: 7+

Μέσα στο 2023 η Κόκκινη Αλεπού έπιασε στα χέρια της πάνω από 10 παιδικά βιβλία γνώσεων για το διάστημα και το σύμπαν. Θα περίμενε κανείς ότι διάβασε τα πάντα για αυτό το θέμα. Όμως ως θεματολογία είναι ανεξάντλητη, όπως αποδεικνύεται με το συγκεκριμένο βιβλίο. Έχοντας την επιστημονική εποπτεία της Διαστημικής Υπηρεσίας του Ηνωμένου Βασιλείου, το βιβλίο απαντά σε ερωτήματα όπως το πώς βρέχει σε άλλους πλανήτες, πώς και γιατί προστατεύουμε το διάστημα από τα γήινα μικρόβια, γιατί το κρυολόγημα είναι χειρότερο στο διάστημα, ποιός ο τρόπος που επιλέγονται οι διαπλανητικές μεταφορές των διαστημοπλοίων, εάν τα φυτά μας μπορούν να καλλιεργηθούν εκτός Γης και τι επίδραση έχει στους σπόρους αυτό το ταξίδι και περίπου 30 ακόμα ιστορίες/απορίες.

Η συγγραφέας συγκεντρώνει επιλεγμένες πληροφορίες για το διάστημα, δοσμένες με εντυπωσιακό τρόπο για τα μάτια ενός παιδιού. Πολύ λιτά και αυτοτελή κείμενα μιας ή δυο σελίδων προλαβαίνουν να καλλιεργήσουν το ‘μυστήριο’ και την αγωνία στον αναγνώστη για όλα αυτά που συμβαίνουν εκεί έξω. Δεν χορταίνω να διαβάζω για τη συνεργατικότητα που χρειάζεται η Αστρονομία, προκειμένου να ανακαλύψουμε και να σπουδάσουμε το Σύμπαν στο οποίο ανήκουμε και ακόμα παραπέρα. Χιλιάδες επιστήμονες, γυναίκες και άνδρες, απ’ όλες τις φυλές, χρειάζεται να εργαστούν αρμονικά για κάθε διαστημική αποστολή. Διαβάζοντας για ‘τα βραβεία’ του σύμπαντος, δεν μπόρεσα να μην σκεφθώ πως τα ‘συγχαρητήρια στον μικρότερο’ (πλανήτη) θα μπορούσαν να κάνουν ένα μικρόσωμο παιδάκι να αναθαρρήσει και να χαμογελάσει.

Η εικονογράφηση είναι πλούσια σε στοιχεία και χρώματα και συχνά συνοδεύεται από κόμικς, βοηθητικά του κειμένου. Εκφραστικοί διαστημάνθρωποι και προσωπόμορφοι πλανήτες κατακλύζουν τις σελίδες. Δεν μπορεί κανείς παρά να δώσει σημασία στην ποικιλομορφία των εξωτερικών χαρακτηριστικών των εικονιζόμενων ατόμων, στον τεράστιο  Άρροκοθ ή στο εντυπωσιακό Ουμουαμούα. Η σχεδιάστρια φροντίζει ώστε όλα αυτά να συνομιλούν με το κείμενο, με τρόπο διαφορετικό σε κάθε ιστορία, ώστε και να εξασφαλίζουν φρέσκια ματιά και ευχάριστη ανάγνωση σε κάθε σελίδα.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Η τελεία

Η Τελεία του Peter Reynolds είναι ίσως ένα από τα πιο αγαπημένα εικονογραφημένα βιβλία που έχουν κυκλοφορήσει. Το έχουν διαβάσει και αγαπήσει τόσα πολλά παιδιά που εδώ και μερικά χρόνια, το βιβλίο του Αμερικανού δημιουργού έχει και τη δική του Παγκόσμια Ημέρα, που γιορτάζεται κάθε χρόνο περίπου στα μέσα του Σεπτεμβρίου.

Το κομμάτι που λείπει & Το κομμάτι που λείπει συναντά το Mεγάλο Ο

Τα βιβλία του Silverstein έχουν φανατικό κοινό και στην Ελλάδα, για αυτό και όταν ανακοινώθηκε η απόκτηση των δικαιωμάτων των βιβλίων του Αμερικανού δημιουργού από τις εκδόσεις Διόπτρα, πολλοί ήταν αυτοί που χάρηκαν. Όχι μόνο γιατί θα έβγαιναν σε ανανεωμένες και πολυτελείς εκδόσεις πολλά από αυτά που ήδη είχαμε γνωρίσει και αγαπήσει στο παρελθόν, αλλά επειδή θα μεταφράζονταν επιτέλους στα ελληνικά και κάποιοι τίτλοι που ποτέ έως τώρα δεν είχαμε δει στη γλώσσα μας.