Τα ψεματάκια του Φιν

Συγγραφέας: Τομ Πέρσιβαλ
Εικονογράφηση: Τομ Περσιβαλ
Μετάφραση: Πετρούλα Γαβριηλίδου
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικίες: 3+, 5+

“Τα Ψεματάκια του Φιν”,” είναι ένα βιβλίο για τι άλλο; Τα ψέματα! Ο Φιν μαζί με την μικρή του αδερφή επισκέπτονται για λίγες μέρες την αγαπημένη τους γιαγιά. Μία μικρή ζημιά που έκανε κατα λάθος ο Φίν την πρώτη ημέρα, γίνεται η αφορμή για να πει ένα τόσο δα, ανούσιο ψεματάκι, το οποίο όμως θα ακολουθήσουν πολλά ακόμα προκειμένου να μην αποκαλυφθεί.

Και ξαφνικά το μικρό αυτό ψεματάκι γίνεται όλο και πιο μεγάλο και όλο και πιο βαρύ. Ο χώρος γεμίζει πολύχρωμες πιτσιλιές που συνοδεύονται από ένα χαρακτηριστικό “ΠΟΠ” κάθε φορά που εμφανίζονται. Μια για κάθε ψέμα που λέει. Στο τέλος ο Φιν καταλήγει να βρίσκεται περικυκλωμένος από αυτές τις ενοχλητικές πιτσιλιές που μοιάζουν με πολύχρωμα μπαλόνια που τον κοιτάνε με αυτό το επικριτικό βλέμμα και τον εμποδίζουν να κάνει οτιδήποτε. Οι διακοπές στη γιαγιά έχουν καταστραφεί! Ή μήπως όχι; Υπάρχει άραγε κάτι που μπορεί να κάνει για να ξεφορτωθεί όλα αυτά τα χρώματα από πάνω του;

Ο Τομ Πέρσιβαλ μεγάλωσε σε ένα τροχόσπιτο στη φύση, με τους φίλους του να βρίσκονται αρκετά μακριά. Το διάβασμα και η ζωγραφική ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς του και μέσα από αυτά έμαθε να εκφράζεται. Το βιβλίο αποτελεί μέρος της σειράς “Μεγάλα πολύχρωμα συναισθήματα” και μας μιλάει για τα μικρά αθώα ψέματα που όμως τελικά μάλλον δεν είναι και τόσο αθώα. Οι τύψεις του μικρού αγοριού γιγαντώνονται σταδιακά και του προσθέτουν ένα βάρος που τον εμποδίζει να κάνει οτιδήποτε από όλα αυτά που αδημονούσε. Μέχρι που αποφασίζει να απελευθερωθεί από αυτές τις ενοχλητικές πιτσιλιές λέγοντας την αλήθεια.

Η απεικόνιση των ψεμάτων ως πολυχρωμες πιτσιλιές και η ακουστικοποίησή τους δίνουν έναν αρκετά εύθυμο τόνο στην ανάγνωση του βιβλίου και βοηθούν στην κουβέντα που μπορεί να ακολουθήσει. Ένα άλλο κομμάτι της εικονογράφησης που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι η συμπερίληψη σε ό,τι αφορά το χρώμα του δέρματος των πρωταγωνιστών. Η λευκή γιαγιά με το μαύρο εγγόνι αποτελεί μία σπάνια (για τα ελληνικά δεδομένα) εικόνα που όμως η ταύτισή τους με διαφυλετικές και όχι μόνο οικογένειες αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη και είναι πάντα ευπρόσδεκτη.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Στόουν 1: Χαμένος στην Υπογειάνα

Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τον Στόουν, ένα μικρό πετραδάκι που κυλάει στην Υπογειάνα, αλλά δε θυμάται ούτε ποιος, ούτε από πού είναι. Είναι τυχερός, όμως, μέσα στην ατυχία του, μιας και συναντά τον Τουκ, έναν σαρανταποδαρούσο (;) που αναλαμβάνει να τον βοηθήσει να προσαρμοστεί στη νέα του ζωή στην Υπογειάνα, έναν κόσμο εκεί κάτω από το χώμα που είναι τόσο ζωντανός και πολύχρωμος, με πόλεις και δρόμους, τέρατα και το ακόμη χειρότερο, ενοίκια.

Ένα βιβλίο μες στη βρόμα

Τι γνωρίζετε για το σαπούνι; Για τα αρώματα; Τα καζανάκια; Τις αποχετεύσεις; Να ένα βιβλίο που βγάζει τα άπλυτα της ανθρώπινης φύσης στη φόρα, ξαφνιάζοντάς μας με τα όσα  εξωφρενικά, αλλά πέρα για πέρα αληθινά, στοιχεία και γεγονότα μας αποκαλύπτει.

Το βιβλίο του μικροσκοπίου

Με το διάβασμα αυτού του βιβλίου ετοιμαστείτε για αναζήτηση μικροσκοπίου! Στις περίπου 60 σελίδες του μαθαίνουμε τα μέρη και την αρχή λειτουργίας του μικροσκοπίου και στη συνέχεια το χρησιμοποιούμε για να εξερευνήσουμε τον μικρόκοσμο του σπιτιού, των φυτών, των ζώων, του ανθρώπινου σώματος και του εδάφους.