Τα ψεματάκια του Φιν

Συγγραφέας: Τομ Πέρσιβαλ
Εικονογράφηση: Τομ Περσιβαλ
Μετάφραση: Πετρούλα Γαβριηλίδου
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικίες: 3+, 5+

“Τα Ψεματάκια του Φιν”,” είναι ένα βιβλίο για τι άλλο; Τα ψέματα! Ο Φιν μαζί με την μικρή του αδερφή επισκέπτονται για λίγες μέρες την αγαπημένη τους γιαγιά. Μία μικρή ζημιά που έκανε κατα λάθος ο Φίν την πρώτη ημέρα, γίνεται η αφορμή για να πει ένα τόσο δα, ανούσιο ψεματάκι, το οποίο όμως θα ακολουθήσουν πολλά ακόμα προκειμένου να μην αποκαλυφθεί.

Και ξαφνικά το μικρό αυτό ψεματάκι γίνεται όλο και πιο μεγάλο και όλο και πιο βαρύ. Ο χώρος γεμίζει πολύχρωμες πιτσιλιές που συνοδεύονται από ένα χαρακτηριστικό “ΠΟΠ” κάθε φορά που εμφανίζονται. Μια για κάθε ψέμα που λέει. Στο τέλος ο Φιν καταλήγει να βρίσκεται περικυκλωμένος από αυτές τις ενοχλητικές πιτσιλιές που μοιάζουν με πολύχρωμα μπαλόνια που τον κοιτάνε με αυτό το επικριτικό βλέμμα και τον εμποδίζουν να κάνει οτιδήποτε. Οι διακοπές στη γιαγιά έχουν καταστραφεί! Ή μήπως όχι; Υπάρχει άραγε κάτι που μπορεί να κάνει για να ξεφορτωθεί όλα αυτά τα χρώματα από πάνω του;

Ο Τομ Πέρσιβαλ μεγάλωσε σε ένα τροχόσπιτο στη φύση, με τους φίλους του να βρίσκονται αρκετά μακριά. Το διάβασμα και η ζωγραφική ήταν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς του και μέσα από αυτά έμαθε να εκφράζεται. Το βιβλίο αποτελεί μέρος της σειράς “Μεγάλα πολύχρωμα συναισθήματα” και μας μιλάει για τα μικρά αθώα ψέματα που όμως τελικά μάλλον δεν είναι και τόσο αθώα. Οι τύψεις του μικρού αγοριού γιγαντώνονται σταδιακά και του προσθέτουν ένα βάρος που τον εμποδίζει να κάνει οτιδήποτε από όλα αυτά που αδημονούσε. Μέχρι που αποφασίζει να απελευθερωθεί από αυτές τις ενοχλητικές πιτσιλιές λέγοντας την αλήθεια.

Η απεικόνιση των ψεμάτων ως πολυχρωμες πιτσιλιές και η ακουστικοποίησή τους δίνουν έναν αρκετά εύθυμο τόνο στην ανάγνωση του βιβλίου και βοηθούν στην κουβέντα που μπορεί να ακολουθήσει. Ένα άλλο κομμάτι της εικονογράφησης που παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι η συμπερίληψη σε ό,τι αφορά το χρώμα του δέρματος των πρωταγωνιστών. Η λευκή γιαγιά με το μαύρο εγγόνι αποτελεί μία σπάνια (για τα ελληνικά δεδομένα) εικόνα που όμως η ταύτισή τους με διαφυλετικές και όχι μόνο οικογένειες αποτελεί μια ευχάριστη έκπληξη και είναι πάντα ευπρόσδεκτη.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ντετέκτιβ Ελεφάντων

Το “Ντετέκτιβ Ελεφάντων” του Ged Adamson είναι μία διασκεδαστική ιστορία για μικρά παιδιά με στοιχεία μυστηρίου που πραγματεύεται την φιλία