Ταξίδι στην αφρικανική σαβάνα

Συγγραφείς: Τζωρτζίνα Σπύρη & Μάνια Ζηρίδη
Εικονογράφος: Ιωάννης Σκουλούδης
Εκδόσεις: Διόπτρα
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικίες: 7+

Ένα τραυματισμένο θηλυκό τσιτάχ αναγκάζεται να αναζητήσει ένα νέο μέρος για να ζήσει, καθώς η σαβάνα, το σπίτι της, απειλείται από την κλιματική αλλαγή. Στον δρόμο της θα γνωρίσει έναν βουφάγο, έναν ρινόκερο και ένα κοπάδι ελεφάντων. Τα τρία αυτά ζώα, η Τζούμπα, ο Κιφάρου και ο Ασκάρι, παρέα με το κοπάδι ελεφάντων, γίνονται οι ξεναγοί μας στην αφρικανική σαβάνα και, μέσα από την ιστορία τους, μας κάνουν κοινωνούς των τεράστιων προβλημάτων που δημιουργεί η ανθρώπινη δράση και η κλιματική αλλαγή. Γιατί η σαβάνα «στεγνώνει» και πού πήγαν οι αντιλόπες; Γιατί οι άνθρωποι κυνηγούν και σκοτώνουν τους ρινόκερους και τι συμβαίνει με τους ελέφαντες;

Σε μια περίοδο μεγάλης περιβαλλοντικής κρίσης για όλη τη Γη, η περιβαλλοντολόγος δρ Τζωρτζίνα Σπύρη και η ψυχολόγος Μάνια Ζηρίδη με το βιβλίο Ταξίδι στην Αφρικανική Σαβάνα έρχονται να μας μιλήσουν και να μας ενημερώσουν σχετικά με το τι συμβαίνει σε αυτό το πολύ απομακρυσμένο από εμάς μέρος της αφρικανικής ηπείρου, δίνοντας φωνή σε τέσσερα πολύ χαρακτηριστικά ζώα της περιοχής. Παράλληλα, μέσα από την ιστορία τους, προσφέρουν στους μικρούς αναγνώστες πολλές πληροφορίες, τόσο για την περιοχή και τα βασικά χαρακτηριστικά των ζώων, όσο και για τον τρόπο με τον οποίο η ανθρώπινη δραστηριότητα επηρεάζει τη ζωή εκεί. Πέρα από όλα αυτά, όμως, το βιβλίο των Ζηρίδη και Σπύρη εστιάζει στη συνεργασία και τη φιλία, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο ο ένας μπορεί να βοηθήσει τον άλλο σε δύσκολες συνθήκες διαβίωσης.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Λύκοι στο χιόνι

Η Φιο και η μητέρα της ζουν ολομόναχες στα δάση της Ρωσίας, με μόνη συντροφιά τους λύκους τους. Όταν ο Ρωσικός Στρατός τις απειλεί με δολοφονική εχθρότητα και αρπάζουν τη μητέρα της, η Φιο και οι λύκοι της δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να το σκάσουν. Στην πορεία τους προς την Αγία Πετρούπολη μια ομάδα παιδιών που συνεχώς μεγαλώνει ενώνεται μαζί τους.

Μικρή βιβλιοθήκη για νεαρά ανήσυχα πνεύματα

Μία νέα σειρά με βιβλία γνώσεων, ένα πολύτιμο εγκυκλοπαιδικό εργαλείο με την εγγύηση του Oxford University Press. Ειδικοί σε κάθε επιστημονικό πεδίο γράφουν με τρόπο κατανοητό που εισάγει τα παιδιά σε κάθε θέμα μέσα σε λίγες σελίδες.

Εκεί έξω στο διάστημα για 24 ώρες

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ) και πώς είναι η ζωή των ανθρώπων εκεί; Πώς κάνουν μπάνιο και πλένουν τα δόντια τους οι αστροναύτες, αφού το νερό αντί να ‘τρέχει’ αιωρείται; Τι τρώνε στο διάστημα και πώς πάνε τουαλέτα; Αλλά, γιατί υπάρχει ο ΔΔΣ; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απαντώνται μέσα από τις 60 σελίδες αυτού του εντυπωσιακού παιδικού βιβλίου γνώσεων.