Ταξίδι στην αφρικανική σαβάνα

Συγγραφείς: Τζωρτζίνα Σπύρη & Μάνια Ζηρίδη
Εικονογράφος: Ιωάννης Σκουλούδης
Εκδόσεις: Διόπτρα
Χρονιά έκδοσης: 2021
Ηλικίες: 7+

Ένα τραυματισμένο θηλυκό τσιτάχ αναγκάζεται να αναζητήσει ένα νέο μέρος για να ζήσει, καθώς η σαβάνα, το σπίτι της, απειλείται από την κλιματική αλλαγή. Στον δρόμο της θα γνωρίσει έναν βουφάγο, έναν ρινόκερο και ένα κοπάδι ελεφάντων. Τα τρία αυτά ζώα, η Τζούμπα, ο Κιφάρου και ο Ασκάρι, παρέα με το κοπάδι ελεφάντων, γίνονται οι ξεναγοί μας στην αφρικανική σαβάνα και, μέσα από την ιστορία τους, μας κάνουν κοινωνούς των τεράστιων προβλημάτων που δημιουργεί η ανθρώπινη δράση και η κλιματική αλλαγή. Γιατί η σαβάνα «στεγνώνει» και πού πήγαν οι αντιλόπες; Γιατί οι άνθρωποι κυνηγούν και σκοτώνουν τους ρινόκερους και τι συμβαίνει με τους ελέφαντες;

Σε μια περίοδο μεγάλης περιβαλλοντικής κρίσης για όλη τη Γη, η περιβαλλοντολόγος δρ Τζωρτζίνα Σπύρη και η ψυχολόγος Μάνια Ζηρίδη με το βιβλίο Ταξίδι στην Αφρικανική Σαβάνα έρχονται να μας μιλήσουν και να μας ενημερώσουν σχετικά με το τι συμβαίνει σε αυτό το πολύ απομακρυσμένο από εμάς μέρος της αφρικανικής ηπείρου, δίνοντας φωνή σε τέσσερα πολύ χαρακτηριστικά ζώα της περιοχής. Παράλληλα, μέσα από την ιστορία τους, προσφέρουν στους μικρούς αναγνώστες πολλές πληροφορίες, τόσο για την περιοχή και τα βασικά χαρακτηριστικά των ζώων, όσο και για τον τρόπο με τον οποίο η ανθρώπινη δραστηριότητα επηρεάζει τη ζωή εκεί. Πέρα από όλα αυτά, όμως, το βιβλίο των Ζηρίδη και Σπύρη εστιάζει στη συνεργασία και τη φιλία, καθώς και στον τρόπο με τον οποίο ο ένας μπορεί να βοηθήσει τον άλλο σε δύσκολες συνθήκες διαβίωσης.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Προδημοσίευση: Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού

Από το Μαχνάταν, στη Ρουμανία και από εκεί στη μακρινή Ιαπωνία, για να γυρίσουμε στη γειτονιά μας, στην Ιταλία και να κάνουμε μια στάση στη Γαλλία, με αφορμή το νέο βιβλίο της σειράς “Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας”. Το έκτο βιβλίο με τίτλο “Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού” είναι γραμμένο από την Άννα Κοντολέων και εικονογραφημένο, όπως όλα της σειράς, από τη Λίλα Καλογερή.

Χάθηκα

Στο εξώφυλλο του βιβλίου μια πολική αρκούδα στέκεται κάτω από τεράστιους ουρανοξύστες, που προοπτικά φεύγουν για να σμίξουν στον ουρανό, και κοιτάει επίμονα έναν χάρτη της μεγαλούπολης, κάτω από τον τίτλο «Χάθηκα».

Τα καλύτερα παιδικά βιβλία του 2023

Κάθε χρόνο η “Κόκκινη Αλεπού” ανακοινώνει τη λίστα με τα βιβλία που ξεχώρισε, με εκδόσεις από όλες τις κατηγορίες του παιδικού. Για το 2023 ξεχωρίσαμε 24 βιβλία, από ολες τις κατηγορίες του παιδικού βιβλίου: εικονογραφημένο, παιδικό, εφηβικό-νεανικό, γνώσεων.