Τέλεια

Δημιουργός: Κανισάλες
Μετάφραση: Αμάλια Βάργκας
Εκδόσεις: Διάπλαση
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 7+

Η Καρλίνα είναι ένα κορίτσι διάσημο, με πολλές θαυμάστριες και έχει την «τέλεια εικόνα» που πρέπει να συντηρήσει υπακούοντας στους αυστηρούς κανόνες της δεσποινίδας Γερτρούδης! Πόσα κορίτσια δεν έχουν αισθανθεί την πίεση να ανταποκριθούν στο ρόλο και την εικόνα που οι άλλοι τους προσδίδουν; Για όλα αυτά τα κορίτσια, γράφει και εικονογραφεί με τον μοναδικό του τρόπο ο Κανισάλες. Και αν τα προσωπικά θέλω περιλαμβάνουν σχισμένο τζην και τιρκουάζ μαλλιά, πρέπει να γίνουν τελικά θυσία στον βωμό της ευπρέπειας και στα θέλω των άλλων ή μήπως όχι; Το κορίτσι  αμφιταλαντεύεται καθώς σκέφτεται «Φαίνεται ότι έτσι τους κάνω ευτυχισμένους…».

Και τότε πόσο διαφέρει η εικόνας της από την κούκλα μιας βιτρίνας; Και αν η Καρλίνα με τα τιρκουάζ μαλλιά και το σχισμένο παντελόνι μπορεί να πείσει και να κάνει τα παιδιά γύρω της να βάλουν χρώματα στα φτερά τους; Παιδιά με πράσινα, ξανθά ή καφέ μαλλιά, ίσια ή άφρο, παιδιά σαν την κοκκινοσκουφίτσα ή σε αναπηρικό καροτσάκι, συνθέτουν όλα μαζί ένα πολύχρωμο ουράνιο τόξο και τραγουδούν «Θέλω πολύ ψηλά να πετώ, πάνω στη ράχη ενός πελαργού και πετώντας να δημιουργώ το πιο ωραίο τόξο του ουρανού». Μα μήπως τελικά ακόμα και η δεσποινίς Γερτρούδη αναγνωρίζει ότι είναι καλύτερα να χορεύει ξυπόλητη;

Αν και στην αρχή προβληματίζει το κατά πόσο οι μικρές αναγνώστριες μπορούν να ταυτιστούν με τη διάσημη πρωταγωνίστρια, τελικά φαίνεται ότι εύκολα μπορεί να γίνει η ανάγνωσή του βιβλίου επιλογή από ένα οκτάχρονο κορίτσι. Αναμφίβολα, είναι ένα βιβλίο που μπορεί να δώσει κίνητρο για πολλές συζητήσεις με ένα παιδί, χωρίς να γίνεται καθόλου διδακτικό. Γιατί το να είμαστε ο εαυτός μας και να παλεύουμε για τα όνειρά μας είναι απλά τέλειο!

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Λύκοι στο χιόνι

Η Φιο και η μητέρα της ζουν ολομόναχες στα δάση της Ρωσίας, με μόνη συντροφιά τους λύκους τους. Όταν ο Ρωσικός Στρατός τις απειλεί με δολοφονική εχθρότητα και αρπάζουν τη μητέρα της, η Φιο και οι λύκοι της δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να το σκάσουν. Στην πορεία τους προς την Αγία Πετρούπολη μια ομάδα παιδιών που συνεχώς μεγαλώνει ενώνεται μαζί τους.

Μικρή βιβλιοθήκη για νεαρά ανήσυχα πνεύματα

Μία νέα σειρά με βιβλία γνώσεων, ένα πολύτιμο εγκυκλοπαιδικό εργαλείο με την εγγύηση του Oxford University Press. Ειδικοί σε κάθε επιστημονικό πεδίο γράφουν με τρόπο κατανοητό που εισάγει τα παιδιά σε κάθε θέμα μέσα σε λίγες σελίδες.

Εκεί έξω στο διάστημα για 24 ώρες

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ) και πώς είναι η ζωή των ανθρώπων εκεί; Πώς κάνουν μπάνιο και πλένουν τα δόντια τους οι αστροναύτες, αφού το νερό αντί να ‘τρέχει’ αιωρείται; Τι τρώνε στο διάστημα και πώς πάνε τουαλέτα; Αλλά, γιατί υπάρχει ο ΔΔΣ; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απαντώνται μέσα από τις 60 σελίδες αυτού του εντυπωσιακού παιδικού βιβλίου γνώσεων.