Τέλεια

Δημιουργός: Κανισάλες
Μετάφραση: Αμάλια Βάργκας
Εκδόσεις: Διάπλαση
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 7+

Η Καρλίνα είναι ένα κορίτσι διάσημο, με πολλές θαυμάστριες και έχει την «τέλεια εικόνα» που πρέπει να συντηρήσει υπακούοντας στους αυστηρούς κανόνες της δεσποινίδας Γερτρούδης! Πόσα κορίτσια δεν έχουν αισθανθεί την πίεση να ανταποκριθούν στο ρόλο και την εικόνα που οι άλλοι τους προσδίδουν; Για όλα αυτά τα κορίτσια, γράφει και εικονογραφεί με τον μοναδικό του τρόπο ο Κανισάλες. Και αν τα προσωπικά θέλω περιλαμβάνουν σχισμένο τζην και τιρκουάζ μαλλιά, πρέπει να γίνουν τελικά θυσία στον βωμό της ευπρέπειας και στα θέλω των άλλων ή μήπως όχι; Το κορίτσι  αμφιταλαντεύεται καθώς σκέφτεται «Φαίνεται ότι έτσι τους κάνω ευτυχισμένους…».

Και τότε πόσο διαφέρει η εικόνας της από την κούκλα μιας βιτρίνας; Και αν η Καρλίνα με τα τιρκουάζ μαλλιά και το σχισμένο παντελόνι μπορεί να πείσει και να κάνει τα παιδιά γύρω της να βάλουν χρώματα στα φτερά τους; Παιδιά με πράσινα, ξανθά ή καφέ μαλλιά, ίσια ή άφρο, παιδιά σαν την κοκκινοσκουφίτσα ή σε αναπηρικό καροτσάκι, συνθέτουν όλα μαζί ένα πολύχρωμο ουράνιο τόξο και τραγουδούν «Θέλω πολύ ψηλά να πετώ, πάνω στη ράχη ενός πελαργού και πετώντας να δημιουργώ το πιο ωραίο τόξο του ουρανού». Μα μήπως τελικά ακόμα και η δεσποινίς Γερτρούδη αναγνωρίζει ότι είναι καλύτερα να χορεύει ξυπόλητη;

Αν και στην αρχή προβληματίζει το κατά πόσο οι μικρές αναγνώστριες μπορούν να ταυτιστούν με τη διάσημη πρωταγωνίστρια, τελικά φαίνεται ότι εύκολα μπορεί να γίνει η ανάγνωσή του βιβλίου επιλογή από ένα οκτάχρονο κορίτσι. Αναμφίβολα, είναι ένα βιβλίο που μπορεί να δώσει κίνητρο για πολλές συζητήσεις με ένα παιδί, χωρίς να γίνεται καθόλου διδακτικό. Γιατί το να είμαστε ο εαυτός μας και να παλεύουμε για τα όνειρά μας είναι απλά τέλειο!

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Προδημοσίευση: Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού

Από το Μαχνάταν, στη Ρουμανία και από εκεί στη μακρινή Ιαπωνία, για να γυρίσουμε στη γειτονιά μας, στην Ιταλία και να κάνουμε μια στάση στη Γαλλία, με αφορμή το νέο βιβλίο της σειράς “Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας”. Το έκτο βιβλίο με τίτλο “Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού” είναι γραμμένο από την Άννα Κοντολέων και εικονογραφημένο, όπως όλα της σειράς, από τη Λίλα Καλογερή.

Χάθηκα

Στο εξώφυλλο του βιβλίου μια πολική αρκούδα στέκεται κάτω από τεράστιους ουρανοξύστες, που προοπτικά φεύγουν για να σμίξουν στον ουρανό, και κοιτάει επίμονα έναν χάρτη της μεγαλούπολης, κάτω από τον τίτλο «Χάθηκα».

Τα καλύτερα παιδικά βιβλία του 2023

Κάθε χρόνο η “Κόκκινη Αλεπού” ανακοινώνει τη λίστα με τα βιβλία που ξεχώρισε, με εκδόσεις από όλες τις κατηγορίες του παιδικού. Για το 2023 ξεχωρίσαμε 24 βιβλία, από ολες τις κατηγορίες του παιδικού βιβλίου: εικονογραφημένο, παιδικό, εφηβικό-νεανικό, γνώσεων.