The Wolf Suit (Graphic Novel)

Κείμενο-εικονογράφηση: Sid Sharp
Γλώσσα: Αγγλικά
Εκδόσεις: Annick Press
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 7+, 9+

Από τον Καναδά μας έρχεται αυτό το φανταστικό graphic novel παραμύθι για μικρές ηλικίες, “The Wolf Suit” (ελεύθερη μετάφραση: Το Κουστούμι του Λύκου). Πρωταγωνιστής είναι ένα πρόβατο που όσο αγαπάει τις βόλτες στο δάσος, άλλο τόσο τρέμει να βγει έξω από το σπίτι του μην τυχόν και πέσει πάνω σε κάποιον κακό λύκο. Κάποια στιγμή, το προβατάκι αποφασίζει ότι δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση! ΔΕΝ θέλει να φοβάται. ΔΕΝ θέλει να γίνει μεζές σε λυκοτσιμπούσι. Θέλει να μπορεί να κυκλοφορεί στο δάσος ανέμελο και ανενόχλητο από απειλητικούς λύκους με σουβλερά δόντια και αιχμηρά νύχια… Ζητάει πολλά;!

Καταστρώνει, λοιπόν, το τέλειο σχέδιο! Κόβει, ράβει και φτιάχνει ένα λυκοκουστούμι. Το φοράει και γίνεται «κάποιος άλλος». Μεταμφιεσμένο σε λύκο, βγαίνει να απολαύσει αυτή την πρωτόγνωρη ελευθερία… Μέχρι που όλα αρχίζουν να πάνε στραβά. Ούτε τα πουλιά που κελαηδούν μπορεί να ακούσει κάτω από τη μάσκα που φοράει, ούτε τα λουλούδια να μυρίσει. Και μέσα σε όλα, πέφτει πάνω σε κάτι λύκους, που το προσκαλούν για βραδινά ουρλιαχτά κάτω από την πανσέληνο. Η στολή του αρχίζει να σκίζεται λίγο από δω, να ξηλώνεται λίγο από κει, γεμίζει τρύπες από πεινασμένους σκόρους και όλα δείχνουν ότι σύντομα θα αποκαλυφθεί η πραγματική του ταυτότητα. Όμως, ίσως τελικά, δεν είναι όλοι τόσο «λύκοι» όσο φαίνονται…

To “The Wolf Suit” είναι ένα ξεκαρδιστικό εικονογραφημένο βιβλίο, ένα graphic novel για παιδιά, σχετικά με την κατάκτηση του φόβου και την ανάγκη για αποδοχή. Μας κέρδισε η πολύχρωμη κι ευφάνταστη εικονογράφηση με στοιχεία folklore, που ξεκινάει την ιστορία με φόντο ένα σκοτεινό δωμάτιο και την κλείνει καταλήγοντας στο ίδιο σημείο πλημμυρισμένο από φως. Ακριβώς όπως και το προβατάκι της ιστορίας: μοναχικό και φοβισμένο στην αρχή, κρυμμένο από τους γύρω του και τον ίδιο του τον εαυτό, χαρούμενο και πιο θαρραλέο στο τέλος της περιπέτειάς του, περιτριγυρισμένο από καινούργιους φίλους και αισιοδοξία για το μέλλον!  

Φωτογραφίες: Ισμήνη Μιχαήλ

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Το βιβλίο του μικροσκοπίου

Με το διάβασμα αυτού του βιβλίου ετοιμαστείτε για αναζήτηση μικροσκοπίου! Στις περίπου 60 σελίδες του μαθαίνουμε τα μέρη και την αρχή λειτουργίας του μικροσκοπίου και στη συνέχεια το χρησιμοποιούμε για να εξερευνήσουμε τον μικρόκοσμο του σπιτιού, των φυτών, των ζώων, του ανθρώπινου σώματος και του εδάφους.

Θα παίζουμε;

Το “Θα παίξουμε;” είναι μια ιστορία για μικρά παιδιά (κατά τη γνώμη μου, ακόμα και για προσχολικής ηλικίας) και για τη σχέση τους με την τεχνολογία, σε αντιδιαστολή με τη συμμετοχή τους στην πραγματική ζωή. Τον Πέδρο προσκαλούν σε παιχνίδι η αδελφή του, οι γονείς του, οι συμμαθητές, η γιαγιά και ο παππούς του, αλλά μάταια… ή μήπως τελικά όχι;

Όλα για την περίοδο

Έχουμε άλλωστε τόσα βιβλία γνώσεων για το ανθρώπινο σώμα, γιατί όχι και ένα για αυτό που αφορά κάτι παραπάνω από τον μισό πληθυσμό του πλανήτη; Και ναι, μπορεί η έμμηνος ρύση να αποτελεί ακόμα και σήμερα ταμπού σε πολλές χώρες, ακόμα και στην ελληνική επαρχία, όμως στην εποχή της τεχνολογίας και της ανεμπόδιστης πρόσβασης στις πληροφορίες, ότι δεν υπήρχε ως σήμερα στα ελληνικά ένα βιβλίο για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο βρίσκαμε μόνο ως κεφάλαιο ή ως αναφορά σε βιβλία γνώσεων για τη σεξουαλικότητα, είναι αδιανότητο.