Τι είναι Δημοκρατία;

Συγγραφέας: Μαρίζα Ντεκάστρο
Εικονογράφος: Χρήστος Κούρτογλου
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Χρονιά έκδοσης: 2020
Ηλικίες: 5+, 7+

Τι είναι η Δημοκρατία, ποιος είναι ο αρχηγός, ποιος αποφασίζει για τον λαό, γίνονται εκλογές κι αν ναι ποιοι ψηφίζουν; Ψηφίζουν όλοι, άντρες και γυναίκες; Και τι συμβαίνει όταν η Δημοκρατία καταλύεται;

Η Μαρίζα Ντεκάστρο επιστρέφει με ακόμα ένα εικονογραφημένο βιβλίο πολιτικής αγωγής για μικρές ηλικίες. Με συνοδοιπόρο της αυτήν τη φορά τον εικαστικό και εικονογράφο Χρήστο Κούρτογλου, πιάνει το νήμα της ιστορίας από τα προϊοστορικά χρόνια, περνάει πολύ γρήγορα στις βασιλείες, στην αρχαία Ελλάδα, στις κάλπες και τη δύναμη του λαού. Και στέκεται εκεί, στον λαό. Μιλάει σε πρώτο πρόσωπο, γίνεται εκείνη – όπως και στο “2651 ημέρες Δικτατορίας” – αφηγήτρια και καλεί το αναγνωστικό της κοινό να ρωτήσει: τι είναι Δημοκρατία, τι σημαίνει και τι συμβαίνει όταν υπάρχει Δημοκρατία σ’ ένα κράτος;

Και σε αυτό της το βιβλίο η συγγραφέας, με λόγο λιγότερο επίσημο από όσο ίσως θα περίμενε κανείς από ένα βιβλίο γνώσεων όμως πολύ πιο άμεσο- όπως ίσως θα μιλούσε ένας εκπαιδευτικός στην τάξη του- αφήνει να παρεισφρύσουν στην αφήγησή της οι απαραίτητες πληροφορίες: πότε ψήφισαν για πρώτη φορά οι γυναίκες στην Ελλάδα, από ποια ηλικία ψηφίζουμε, από ποια ηλικία μπορούμε να βάλουμε υποψηφιότητα για τη Βουλή κλπ. Ο Κούρτογλου με τις εικόνες του προσθέτει επιπλέον στοιχεία που προκαλούν ακόμα περισσότερες ερωτήσεις και αφορμές για περαιτέρω συζήτηση: τα Ανάκτορα Μπελβεντέρε στη Βιέννη και η σύνδεσή τους με την Μαρία Αντουανέτα, οι χαρακτηριστικές φιγούρες των σουφραζετών στο Λονδίνο του 20ού αιώνα, οι πορείες των γυναικών στα 70’s, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, οι συνταγματάρχες που οδήγησαν την Ελλάδα στη Δικτατορία. Στοιχείο που δεν περνάει απαρατήρητο είναι η αλλαγή της χρωματικής παλέτας από το ένα πολίτευμα στο άλλο, από την πολύχρωμη και ζωηρή της Δημοκρατίας, στη μουντή και γκρίζα της Δικτατορίας και των άλλων απολυταρχικών καθεστώτων. Ενα πολύ χρήσιμο βιβλίο γνώσεων, που απευθύνεται σε παιδιά μικρών ηλικιών (νήπια, πρώτες τάξεις του Δημοτικού) και επιδιώκει να τα κάνει να σκεφτούν κριτικά.

Στην ίδια σειρά κυκλοφορεί και το βιβλίο Πού κρύβονται τα δικαιώματα.


ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Προδημοσίευση: Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού

Από το Μαχνάταν, στη Ρουμανία και από εκεί στη μακρινή Ιαπωνία, για να γυρίσουμε στη γειτονιά μας, στην Ιταλία και να κάνουμε μια στάση στη Γαλλία, με αφορμή το νέο βιβλίο της σειράς “Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας”. Το έκτο βιβλίο με τίτλο “Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού” είναι γραμμένο από την Άννα Κοντολέων και εικονογραφημένο, όπως όλα της σειράς, από τη Λίλα Καλογερή.

Χάθηκα

Στο εξώφυλλο του βιβλίου μια πολική αρκούδα στέκεται κάτω από τεράστιους ουρανοξύστες, που προοπτικά φεύγουν για να σμίξουν στον ουρανό, και κοιτάει επίμονα έναν χάρτη της μεγαλούπολης, κάτω από τον τίτλο «Χάθηκα».

Τα καλύτερα παιδικά βιβλία του 2023

Κάθε χρόνο η “Κόκκινη Αλεπού” ανακοινώνει τη λίστα με τα βιβλία που ξεχώρισε, με εκδόσεις από όλες τις κατηγορίες του παιδικού. Για το 2023 ξεχωρίσαμε 24 βιβλία, από ολες τις κατηγορίες του παιδικού βιβλίου: εικονογραφημένο, παιδικό, εφηβικό-νεανικό, γνώσεων.