Τι είναι Δημοκρατία;

Συγγραφέας: Μαρίζα Ντεκάστρο
Εικονογράφος: Χρήστος Κούρτογλου
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Χρονιά έκδοσης: 2020
Ηλικίες: 5+, 7+

Τι είναι η Δημοκρατία, ποιος είναι ο αρχηγός, ποιος αποφασίζει για τον λαό, γίνονται εκλογές κι αν ναι ποιοι ψηφίζουν; Ψηφίζουν όλοι, άντρες και γυναίκες; Και τι συμβαίνει όταν η Δημοκρατία καταλύεται;

Η Μαρίζα Ντεκάστρο επιστρέφει με ακόμα ένα εικονογραφημένο βιβλίο πολιτικής αγωγής για μικρές ηλικίες. Με συνοδοιπόρο της αυτήν τη φορά τον εικαστικό και εικονογράφο Χρήστο Κούρτογλου, πιάνει το νήμα της ιστορίας από τα προϊοστορικά χρόνια, περνάει πολύ γρήγορα στις βασιλείες, στην αρχαία Ελλάδα, στις κάλπες και τη δύναμη του λαού. Και στέκεται εκεί, στον λαό. Μιλάει σε πρώτο πρόσωπο, γίνεται εκείνη – όπως και στο “2651 ημέρες Δικτατορίας” – αφηγήτρια και καλεί το αναγνωστικό της κοινό να ρωτήσει: τι είναι Δημοκρατία, τι σημαίνει και τι συμβαίνει όταν υπάρχει Δημοκρατία σ’ ένα κράτος;

Και σε αυτό της το βιβλίο η συγγραφέας, με λόγο λιγότερο επίσημο από όσο ίσως θα περίμενε κανείς από ένα βιβλίο γνώσεων όμως πολύ πιο άμεσο- όπως ίσως θα μιλούσε ένας εκπαιδευτικός στην τάξη του- αφήνει να παρεισφρύσουν στην αφήγησή της οι απαραίτητες πληροφορίες: πότε ψήφισαν για πρώτη φορά οι γυναίκες στην Ελλάδα, από ποια ηλικία ψηφίζουμε, από ποια ηλικία μπορούμε να βάλουμε υποψηφιότητα για τη Βουλή κλπ. Ο Κούρτογλου με τις εικόνες του προσθέτει επιπλέον στοιχεία που προκαλούν ακόμα περισσότερες ερωτήσεις και αφορμές για περαιτέρω συζήτηση: τα Ανάκτορα Μπελβεντέρε στη Βιέννη και η σύνδεσή τους με την Μαρία Αντουανέτα, οι χαρακτηριστικές φιγούρες των σουφραζετών στο Λονδίνο του 20ού αιώνα, οι πορείες των γυναικών στα 70’s, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, οι συνταγματάρχες που οδήγησαν την Ελλάδα στη Δικτατορία. Στοιχείο που δεν περνάει απαρατήρητο είναι η αλλαγή της χρωματικής παλέτας από το ένα πολίτευμα στο άλλο, από την πολύχρωμη και ζωηρή της Δημοκρατίας, στη μουντή και γκρίζα της Δικτατορίας και των άλλων απολυταρχικών καθεστώτων. Ενα πολύ χρήσιμο βιβλίο γνώσεων, που απευθύνεται σε παιδιά μικρών ηλικιών (νήπια, πρώτες τάξεις του Δημοτικού) και επιδιώκει να τα κάνει να σκεφτούν κριτικά.

Στην ίδια σειρά κυκλοφορεί και το βιβλίο Πού κρύβονται τα δικαιώματα.


ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Υπάρχει ζωή μέσα στη μύτη σου;

Στο βιβλίο αυτό που κρατάμε στα χέρια μας, με τα φωτεινά, έντονα χρώματα και το μαλακό εξώφυλλο, μαθαίνουμε τα πάντα (ή κάνουμε μια καλή αρχή στο μαθάνουμε τα πάντα) γύρω από τους πολλές φορές αόρατους στο γυμνό μάτι μικροοργανισμούς με τους οποίους συμβιώνουμε.

O μικρός μαχητής

Ενα βιβλίο για τη δημιουργία του ανθρώπου και την εξέλιξη του εμβρύο από τη στιγμή της σύλληψης ως και μετά τη γέννησή του. Ενα βιβλίο για τους μικρούς εκείνους μαχητές της ζωής, που με δυσκολία κατάφεραν να γατζωθούν από τα τοιχώματα της μήτρας, να βρουν ένα ασφαλές σημείο και να μεγαλώσουν, ώσπου να γίνουν μωρά και να βγουν στον κόσμο.

Το δώρο του παππού

Η Κάρμεν ζει με τον μπαμπά της και τη μαμά της, όμως συχνά επισκέπτεται τον αγαπημένο της παππού, ο οποίος αγαπά οτιδήποτε έχει να κάνει με τις εφευρέσεις. Δεν αφήνει τίποτα να πάει χαμένο: παλιά μοτέρ, παλιές καρέκλες, παλιά υφάσματα μέχρι και παλιά φτερά ποδηλάτου. Αυτός είναι ο παππούς της, που της έχει φτιάξει και τον Τάλω, ένα ρομπότ που την ακουλουθεί όπου πάει, φτιαγμένος κι αυτός από παλιά πράγματα. Το πρόβλημα της Κάρεν όμως, δεν είναι ούτε οι γονείς της, ούτε ο Τάλως*, ούτε φυσικά ο παππούς της. Το πρόβλημά της είναι το μάθημα της Ιστορίας και ένας κακός βαθμός που πήρε σε ενα διαγώνισμα.