Συγγραφέας – εικονογράφος: David Litchfield
Μετάφραση: Μαριάννα Ψύχαλου
Εκδόσεις: Μικρή Σελήνη
Χρονιά έκδοσης: 2019
Ηλικίες: 3+

Ενα βράδυ, όταν ήταν πολύ μικρή, γλύστρησε από το δωμάτιό της και το σπίτι της και χώθηκε βαθιά μέσα στο δάσος. Ηθελε να φτάσει στον Μεγάλο Βράχο και η συγκεκριμένη νύχτα ήταν ιδανική και αρκούντως σκοτεινή. Σκαρφάλωσε στη μεγάλη πέτρα και άρχισε να κάνει σινιάλα στον ουρανό με τον φακό της. Η ευχή της κάποιος εκεί πάνω να τα δει δεν άργησε να πραγματοποιηθεί και λίγο μετά ένα φωτεινό διαστημόπλοιο προσγειώθηκε στο πλάτωμα μπροστά της. Αμέσως η Χέδερ χαιρέτισε τον εξωγήινο πιλότο του και άρχισαν να μιλούν. Εκείνη του έδειξε όλα τα θαυμαστά του δάσους κι εκείνος την κάλεσε στο διαστημόπλοιό του να της δείξει ένα μικρό μέρος του δικού του κόσμου. Ομως, οι γονείς την έψαχναν κι εκείνη έπρεπε να αφήσει τον καινούργιο της φίλο. Δεν σταμάτησε όμως ποτέ να τον αναζητά. Γυρνούσε, όσο μεγάλωνε, πολύ συχνά στο δάσος και χρησιμοποιώντας κάθε φορά και μια νέα μέθοδο, προσπαθούσε να καλέσει και πάλι τον καλό της φίλο στη Γη. Ωσπου μια μέρα, όταν η Χέδερ ήταν πολύ μεγάλη σε ηλικία πια, ο εξωγήινός της επέστρεψε στον Μεγάλο Βράχο. Θα φύγει άραγε η Χέδερ μαζί του για να ανακαλύψει το διάστημα που τόσο αγαπάει ή θα την κρατήσει κάτι πίσω όπως και την πρώτη φορά που είχαν συναντηθεί; Μήπως τελικά αυτό που από μικρή αναζητά η Χέδερ είναι μπροστά στα μάτια της και τι θα χρειαστεί να γίνει για να το καταλάβει;

Ο David Litchfield επιστρέφει μετά τον Αρκούδο το Πιάνο τον σκύλο και το βιολί με μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Τοποθετεί την πλοκή της στο πλάτωμα ενός δάσους, χρησιμοποιεί για πρωταγωνιστές ένα κορίτσι και τον εξωγήινο φίλο της και μιλάει για τη φιλία, την οικογένεια, τα όνειρα και την αίσθηση του ανήκειν μέσα από μια sci-fi περιπέτεια για πολύ μικρά παιδιά. Οπως πάντα, η εικονογράφηση είναι αυτή που ξεχωρίζει, με τα εικονογραφημένα σαλόνια να διαδέχονται σελίδες χωρίς κείμενο και μικρά συνεχόμενα καρέ. Ολα μαζί λειτουργούν βοηθητικά στην εξέλιξη της υπόθεσης, έτσι το παιδί δεν ακούει ή δεν διαβάζει μόνο την ιστορία της Χέδερ και του εξωγήινου, αλλά πρέπει να βάλει λόγια στις σελίδες που δεν υπάρχουν και να ακολουθήσει τα μικρά καρέ για να δει πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση. Οι ευρηματικές εικονογραφικές λεπτομέρειες, σε συνδυασμό με την έξυπνη πλοκή αναδεικνύουν το τέταρτο βιβλίο του Βρετανού δημιουργού σε ένα εξαιρετικό ανάγνωσμα.

*Στις εικονογραφικές λεπτομέρειες δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε την παρουσία BAME (Black, Asian, Minority Ethnic) χαρακτήρων (ο γιός της Χέδερ και η οικογένειά του), κάτι που συναντάμε μόνο – αν και σχετικά σπάνια – στα βιβλία που μεταφράζονται και έρχονται στην Ελλάδα.