Τι τρέχει με τον θείο Θέμο;

Συγγραφέας: Ελένη Γεωργοστάθη
Εικονογράφηση: Λέλα Στρούτση
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Χρονιά έκδοσης: 2019
Ηλικίες: 9+

Κάτι τρέχει με τον θείο Θέμο και τα ανήψια του δεν μπορούν να δεχτούν αυτήν την ξαφνική αλλαγή. Συμπεριφέρεται αλλόκοτα, ονειροπολεί μέσα στη μέρα, απαντάει σε μυστήριες τηλεφωνικές κλήσεις, βλέπει ακόμα και ταινίες Μπάρμπι χωρίς να διαμαρτύρεται, φέρνοντας τη Ζωή, τον Μάνο και την ξαδέρφη τους τη Μάγδα σε απόγνωση. Τα πράγματα θα αρχίσουν να περιπλέκονται περισσότερο όταν θα μάθουν πως στο μεσαιωνικό κάστρο της πόλης που μένουν έγινε μια κλοπή. Ποια είναι αυτή η πολύ ψηλή, πολύ ξανθιά, πολύ γαλανομάτα που πήρε τα μυαλά του θείου Θέμου και τι σχέση μπορεί να έχει με τη κλοπή των μεσαιωνικών νομισμάτων από το κάστρο; Πώς μπλέκεται η Ολλανδία με την Ελλάδα και πώς θα καταφέρουν τα ξαδέρφια-ντετέκτιβ να λύσουν το μυστήριο, ενώ παράλληλα προσπαθούν να αποδεχτούν τη νέα σχέση του θείου τους;

Η Ελένη Γεωργοστάθη, μετά το πολύ καλό Χάθηκε η μπάλα, επιστρέφει με ένα βιβλίο μυστηρίου για εννιάχρονα, γράφοντας μια γεμάτη ίντριγκα και χιούμορ ιστορία, που σε πρώτο επίπεδο μοιάζει με μια απλή ιστορία μυστηρίου. Μια δεύτερη, όμως, πιο προσεχτική ανάγνωση αποκαλύπτει στον αναγνώστη τους προβληματισμούς των παιδιών για την ανάγκη του να ανήκεις κάπου, τους συναισθηματικούς δεσμούς που κρατούν ενωμένα τα μέλη μιας οικογένειας, την ξαφνική απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, το ακατανόητο (στα παιδιά) της φθοράς της μνήμης και τον φόβο για την οριστική απώλεια. Χωρίς απολύτως κανένα ίχνος διδακτισμού και μέσα από μια αστεία – σε πολλά σημεία – ιστορία, η συγγραφέας καταφέρνει να μιλήσει για τόσα πολλά και σπουδαία θέματα μαζί, χωρίς να βαραίνει το κείμενο με περισσούς συναισθηματισμούς (που τις περισσότερες φορές στόχο έχουν τον ενήλικο αναγνώστη), μπαίνοντας πολύ επιτυχημένα στο πετσί ενός εννιάχρονου που βιώνει την ιστορία από πολύ κοντά. Ενα page-turner για παιδιά δημοτικού, ένα απολαυστικό βιβλίο που κρύβει πολλές χάρες.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Το αγόρι που έφερε το χιόνι

Στην καρδιά μιας μεγάλης πόλης, εκεί που οι κάτοικοί της ζουν και περπατούν βιαστικά, ζει ένα αγοράκι, μαζί με τη μαμά του και τον μπαμπά τους. Για “σπίτι΄” τους έχουν ένα παγκάκι. Όταν όμως το αγόρι βρει ένα βράδυ, εντελώς μαγικά, μια χιονόμπαλα ακριβώς πλάι στο παγκάκι που κοιμάται, όλα θα αρχίσουν να αλλάζουν. Στη χιονόμπαλα μέσα υπάρχει μια πόλη σαν αυτή που βρίσκεται εκείνος, με ενα παγκάκι ακριβώς σαν αυτό που κοιμάται τώρα. Οταν θα την κουνίσει κάτι μαγικό θα έχει συμβεί.

Η Μυρτιά και ο καθρέφτης

Στην «Μυρτιά», που είναι ένα εικονογραφημένο παραμύθι, ζωγραφιές σαν μενταγιόν ζωντανεύουν τις λέξεις που διαλέγει η  Κατερίνα Παούρη για να φτιάξει τον κόσμο της ηρωίδας: αρώματα από τη φωτιά που τριζοβολάει, από τα βιβλία, του τσουκαλιού, της λεβάντας, του χαμομηλιού, του κρόκου, της μυρτιάς μοσχοβολούν στα απάτητα δάση του παραμυθιού.

Ο γάτος που δίδασκε Ζεν

Ο δημιουργός του διεθνούς best seller Το Μεγάλο Πάντα και ο Μικρός Δράκος επιστρέφει στα εκδοτικά πράγματα με μια εικονογραφημένη εξερεύνηση της ζωής και του Ζεν, μια ιστορία ενηλικίωσης για το ταξίδι ενός μεγάλου σε ηλικία γάτου, ο οποίος μοιράζει άπειρη σοφία αλλά και τα μαθήματα που έμαθε στην πορεία.