Τι τρέχει με τον θείο Θέμο;

Συγγραφέας: Ελένη Γεωργοστάθη
Εικονογράφηση: Λέλα Στρούτση
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Χρονιά έκδοσης: 2019
Ηλικίες: 9+

Κάτι τρέχει με τον θείο Θέμο και τα ανήψια του δεν μπορούν να δεχτούν αυτήν την ξαφνική αλλαγή. Συμπεριφέρεται αλλόκοτα, ονειροπολεί μέσα στη μέρα, απαντάει σε μυστήριες τηλεφωνικές κλήσεις, βλέπει ακόμα και ταινίες Μπάρμπι χωρίς να διαμαρτύρεται, φέρνοντας τη Ζωή, τον Μάνο και την ξαδέρφη τους τη Μάγδα σε απόγνωση. Τα πράγματα θα αρχίσουν να περιπλέκονται περισσότερο όταν θα μάθουν πως στο μεσαιωνικό κάστρο της πόλης που μένουν έγινε μια κλοπή. Ποια είναι αυτή η πολύ ψηλή, πολύ ξανθιά, πολύ γαλανομάτα που πήρε τα μυαλά του θείου Θέμου και τι σχέση μπορεί να έχει με τη κλοπή των μεσαιωνικών νομισμάτων από το κάστρο; Πώς μπλέκεται η Ολλανδία με την Ελλάδα και πώς θα καταφέρουν τα ξαδέρφια-ντετέκτιβ να λύσουν το μυστήριο, ενώ παράλληλα προσπαθούν να αποδεχτούν τη νέα σχέση του θείου τους;

Η Ελένη Γεωργοστάθη, μετά το πολύ καλό Χάθηκε η μπάλα, επιστρέφει με ένα βιβλίο μυστηρίου για εννιάχρονα, γράφοντας μια γεμάτη ίντριγκα και χιούμορ ιστορία, που σε πρώτο επίπεδο μοιάζει με μια απλή ιστορία μυστηρίου. Μια δεύτερη, όμως, πιο προσεχτική ανάγνωση αποκαλύπτει στον αναγνώστη τους προβληματισμούς των παιδιών για την ανάγκη του να ανήκεις κάπου, τους συναισθηματικούς δεσμούς που κρατούν ενωμένα τα μέλη μιας οικογένειας, την ξαφνική απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, το ακατανόητο (στα παιδιά) της φθοράς της μνήμης και τον φόβο για την οριστική απώλεια. Χωρίς απολύτως κανένα ίχνος διδακτισμού και μέσα από μια αστεία – σε πολλά σημεία – ιστορία, η συγγραφέας καταφέρνει να μιλήσει για τόσα πολλά και σπουδαία θέματα μαζί, χωρίς να βαραίνει το κείμενο με περισσούς συναισθηματισμούς (που τις περισσότερες φορές στόχο έχουν τον ενήλικο αναγνώστη), μπαίνοντας πολύ επιτυχημένα στο πετσί ενός εννιάχρονου που βιώνει την ιστορία από πολύ κοντά. Ενα page-turner για παιδιά δημοτικού, ένα απολαυστικό βιβλίο που κρύβει πολλές χάρες.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Προδημοσίευση: Η απίστευτα αποτυχημένη φιλία της Λότι Μπρουκς

Λίγες ώρες πριν κυκλοφορήσει σε όλα τα βιβλιοπωλεία το δεύτερο βιβλίο με πρωταγωνίστρια τη Λότι Μπρουκς, μαθαίνουμε τα πάντα το σχεδόν 12χρονο κορίτσι και απαντάμε στο ερώτημα γιατί τα παιδιά την αγαπούν τόσο πολύ.

Υπάρχει ζωή μέσα στη μύτη σου;

Στο βιβλίο αυτό που κρατάμε στα χέρια μας, με τα φωτεινά, έντονα χρώματα και το μαλακό εξώφυλλο, μαθαίνουμε τα πάντα (ή κάνουμε μια καλή αρχή στο μαθάνουμε τα πάντα) γύρω από τους πολλές φορές αόρατους στο γυμνό μάτι μικροοργανισμούς με τους οποίους συμβιώνουμε.

O μικρός μαχητής

Ενα βιβλίο για τη δημιουργία του ανθρώπου και την εξέλιξη του εμβρύο από τη στιγμή της σύλληψης ως και μετά τη γέννησή του. Ενα βιβλίο για τους μικρούς εκείνους μαχητές της ζωής, που με δυσκολία κατάφεραν να γατζωθούν από τα τοιχώματα της μήτρας, να βρουν ένα ασφαλές σημείο και να μεγαλώσουν, ώσπου να γίνουν μωρά και να βγουν στον κόσμο.