Τι τρέχει στο Χρυσό Κοράλλι;

Συγγραφέας: Ελένη Γεωργοστάθη
Εικονογραφηση: Λέλα Στρούτση
Χρονιά έκδοσης: 2020
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Ηλικίες: 9+

Η Ζωή, η Μάγδα και ο Μάνος, τα τρία ξαδέρφια που γνωρίσαμε πριν από ακριβώς έναν χρόνο μέσα από το βιβλίο της Ελένης Γεωργοστάθη Tι τρέχει με τον θείο Θέμο, επανέρχονται για να ζήσουν ακόμια μια περιπέτεια. Τα παιδιά θα μεταμορφωθούν και πάλι σε ντετέκτιβ για τις ανάγκες του νέο μυστηρίου που καλούνται να λύσουν. Τι συμβαίνει στο Χρυσό Κοράλλι, το ξενοδοχείο στο οποίο ο θείος Θέμος και η Ίνγκριντ ετοιμάζονται να γιορτάσουν τον γάμο τους, και ποιος είναι αυτός ο περίεργος τύπος που η Ζωή λέει πως μοιάζει με άνθρωπο – ακρίδα; Γιατί τον πετυχαίνουν συνέχεια μπροστά τους και τι σχέση μπορεί να έχει μια πανάκριβη και σπάνια συλλογή αυτοκινήτων – αντίκες, ένας πάμπλουτος γέρος ακτιβιστής, ένα συνέδριο περιβαλλοντικού περιεχομένου, δύο ορνιθολόγοι, ένας δήμαρχος, ο πολιτικός του αντίπαλος και μια οικογένεια που ετοιμάζεται για τον πιο τρελό γάμο της χρονιάς;

Η Ελένη Γεωργοστάθη μας παραδίδει μια νέα περιπέτεια, ανεβάζοντας πολύ τον πήχη των ντετεκτιβίστικων βιβλίων που απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 9+ ετών. Η ιστορία της είναι αριστοτεχνικά δομημένη, οι χαρακτήρες της – όπως και στο πρώτο της βιβλίο με πρωταγωνιστή τον θείο Θέμο – εξελίσσονται όσο προχωράει η πλοκή, ενώ δεν αφήνει στιγμή να διαφανεί ποιος τελικά είναι ο δράστης. Το δεύτερο βιβλίο με πρωταγωνιστές τα τρία ξαδέρφια είναι ακόμα πιο διασκεδαστικό από το πρώτο, με τα παιδιά πλεόν να μπαίνουν σε χωράφια πιο… επικίνδυνα. Πολιτικοί και επιχειρηματίες μπλέκονται σε περίεργες και παράνομες δοσοληψίες, περιβαλλοντικές οργανώσεις μάχονται να σώσουν ό,τι παρθένο έχει απομείνει και τρία παιδιά καλούνται να λύσουν το ένα μυστήριο μετά το άλλο. Με τα δεδομένα ν’ αλλάζουν την πλοκή της ιστορίας συνεχώς, το “Τι τρέχει στο Χρυσό Κοράλλι;” αποτελεί ένα πολύ καλό page turner για εννιάχρονα (και όχι μόνο). Ας ελπίσουμε πως θα υπάρξει και συνέχεια!

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Το βιβλίο του μικροσκοπίου

Με το διάβασμα αυτού του βιβλίου ετοιμαστείτε για αναζήτηση μικροσκοπίου! Στις περίπου 60 σελίδες του μαθαίνουμε τα μέρη και την αρχή λειτουργίας του μικροσκοπίου και στη συνέχεια το χρησιμοποιούμε για να εξερευνήσουμε τον μικρόκοσμο του σπιτιού, των φυτών, των ζώων, του ανθρώπινου σώματος και του εδάφους.

Θα παίζουμε;

Το “Θα παίξουμε;” είναι μια ιστορία για μικρά παιδιά (κατά τη γνώμη μου, ακόμα και για προσχολικής ηλικίας) και για τη σχέση τους με την τεχνολογία, σε αντιδιαστολή με τη συμμετοχή τους στην πραγματική ζωή. Τον Πέδρο προσκαλούν σε παιχνίδι η αδελφή του, οι γονείς του, οι συμμαθητές, η γιαγιά και ο παππούς του, αλλά μάταια… ή μήπως τελικά όχι;

Όλα για την περίοδο

Έχουμε άλλωστε τόσα βιβλία γνώσεων για το ανθρώπινο σώμα, γιατί όχι και ένα για αυτό που αφορά κάτι παραπάνω από τον μισό πληθυσμό του πλανήτη; Και ναι, μπορεί η έμμηνος ρύση να αποτελεί ακόμα και σήμερα ταμπού σε πολλές χώρες, ακόμα και στην ελληνική επαρχία, όμως στην εποχή της τεχνολογίας και της ανεμπόδιστης πρόσβασης στις πληροφορίες, ότι δεν υπήρχε ως σήμερα στα ελληνικά ένα βιβλίο για το συγκεκριμένο θέμα, το οποίο βρίσκαμε μόνο ως κεφάλαιο ή ως αναφορά σε βιβλία γνώσεων για τη σεξουαλικότητα, είναι αδιανότητο.