Τι τρέχει στο Χρυσό Κοράλλι;

Συγγραφέας: Ελένη Γεωργοστάθη
Εικονογραφηση: Λέλα Στρούτση
Χρονιά έκδοσης: 2020
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Ηλικίες: 9+

Η Ζωή, η Μάγδα και ο Μάνος, τα τρία ξαδέρφια που γνωρίσαμε πριν από ακριβώς έναν χρόνο μέσα από το βιβλίο της Ελένης Γεωργοστάθη Tι τρέχει με τον θείο Θέμο, επανέρχονται για να ζήσουν ακόμια μια περιπέτεια. Τα παιδιά θα μεταμορφωθούν και πάλι σε ντετέκτιβ για τις ανάγκες του νέο μυστηρίου που καλούνται να λύσουν. Τι συμβαίνει στο Χρυσό Κοράλλι, το ξενοδοχείο στο οποίο ο θείος Θέμος και η Ίνγκριντ ετοιμάζονται να γιορτάσουν τον γάμο τους, και ποιος είναι αυτός ο περίεργος τύπος που η Ζωή λέει πως μοιάζει με άνθρωπο – ακρίδα; Γιατί τον πετυχαίνουν συνέχεια μπροστά τους και τι σχέση μπορεί να έχει μια πανάκριβη και σπάνια συλλογή αυτοκινήτων – αντίκες, ένας πάμπλουτος γέρος ακτιβιστής, ένα συνέδριο περιβαλλοντικού περιεχομένου, δύο ορνιθολόγοι, ένας δήμαρχος, ο πολιτικός του αντίπαλος και μια οικογένεια που ετοιμάζεται για τον πιο τρελό γάμο της χρονιάς;

Η Ελένη Γεωργοστάθη μας παραδίδει μια νέα περιπέτεια, ανεβάζοντας πολύ τον πήχη των ντετεκτιβίστικων βιβλίων που απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 9+ ετών. Η ιστορία της είναι αριστοτεχνικά δομημένη, οι χαρακτήρες της – όπως και στο πρώτο της βιβλίο με πρωταγωνιστή τον θείο Θέμο – εξελίσσονται όσο προχωράει η πλοκή, ενώ δεν αφήνει στιγμή να διαφανεί ποιος τελικά είναι ο δράστης. Το δεύτερο βιβλίο με πρωταγωνιστές τα τρία ξαδέρφια είναι ακόμα πιο διασκεδαστικό από το πρώτο, με τα παιδιά πλεόν να μπαίνουν σε χωράφια πιο… επικίνδυνα. Πολιτικοί και επιχειρηματίες μπλέκονται σε περίεργες και παράνομες δοσοληψίες, περιβαλλοντικές οργανώσεις μάχονται να σώσουν ό,τι παρθένο έχει απομείνει και τρία παιδιά καλούνται να λύσουν το ένα μυστήριο μετά το άλλο. Με τα δεδομένα ν’ αλλάζουν την πλοκή της ιστορίας συνεχώς, το “Τι τρέχει στο Χρυσό Κοράλλι;” αποτελεί ένα πολύ καλό page turner για εννιάχρονα (και όχι μόνο). Ας ελπίσουμε πως θα υπάρξει και συνέχεια!

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ο πόλεμος

Η επικαιρότητα φέρνει συνεχώς στο προσκήνιο τη λέξη «πόλεμος». Εμείς οι μεγάλοι στο άκουσμά της κατακλυζόμαστε από εικόνες φρίκης, συναισθήματα φόβου και απελπισίας, κορμιά και ψυχές καταρρακωμένες από το τέρας αυτής της καταστροφής. Μοιραία, λοιπόν, εγείρει την περιέργεια των παιδιών και ρωτάνε «τι είναι ο πόλεμος;»

Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα

Τα μεγάλα συναισθήματα των μικρών παιδιών είναι το αντικείμενο του βιβλίου «Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα» . Όποιος δεν έχει έρθει αντιμέτωπος με ένα τετράχρονο που κλαίει γοερά γιατί έχασε το παιχνίδι του, δεν μπορεί να κατανοήσει τι σημαίνουν μεγάλα συναισθήματα μικρών παιδιών.

Πώς να καλλιεργήσεις μονόκερους

Ένα κοριτσάκι ψάχνει δώρο για τη γιαγιά του. Αγαπά πολύ τα φυτά, επομένως η Σάρα ψάχνει για ένα πολύ ιδιαίτερο φυτό για τα γενέθλιά της. Ποιο καλύτερο μέρος να το βρει, από τον Ανθόκηπο με τα μαγικά φυτά;