Το αγόρι που έφερε το χιόνι

Συγγραφέας: Hollie Hughes
Εικονογράφος: Anna Wilson
Μετάφραση: Έρρικα Πάλλη
Εκδόσεις: Μάρτης
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικίες: 5+

Στην καρδιά μιας μεγάλης πόλης, εκεί που οι κάτοικοί της ζουν και περπατούν βιαστικά, ζει ένα αγοράκι, μαζί με τη μαμά του και τον μπαμπά του. Για “σπίτι” τους έχουν ένα παγκάκι. Όταν όμως το αγόρι βρει ένα βράδυ, εντελώς μαγικά, μια χιονόμπαλα ακριβώς πλάι στο παγκάκι που κοιμάται, όλα θα αρχίσουν να αλλάζουν. Στη χιονόμπαλα μέσα υπάρχει μια πόλη σαν αυτή που βρίσκεται εκείνος, με ενα παγκάκι ακριβώς σαν αυτό που κοιμάται τώρα. Όταν θα την κουνίσει κάτι μαγικό θα έχει συμβεί. Το επόμενο πρωί, όπως ακριβώς χιόνι έπεσε στην πόλη της χιονόμπαλας, χιόνι έχει καλύψει και την αληθινή πόλη. Το κρύο και το αφράτο λευκό σαν βαμβάκι χιόνι έφερε στην πόλη ηρεμία, οι ρυθμοί έπεσαν, οι άνθρωποι βοηθούν ο ένας τον άλλο να φτιαρίσουν και να ανοίξουν δρόμους, να πάνε γάλα και ψωμί στους γείτονες που δεν μπορούν να βγουν έξω, ακόμα και το πιο απλό, να μιλήσουν μεταξύ τους. Υπάρχει χρόνος για ωραία πράγματα, για παιχνίδι και χαρά. Όταν όμως το χιόνι χαθεί, θα χαθεί μαζί και η μαγεία; Ο Κουίν, το μικρό αγόρι, θα συνεχίσει να ζει με τους γονείς του στο παγκάκι;

Η Χόλι Χιουζ γράφει και η Αννα Ουίλσον εικονογραφεί μια βαθιά συγκινητική ιστορία για τη φιλία, τη σημασία της προσφοράς, την αξία του χρόνου, αλλά και τη μαγεία του χειμώνα. Μια ιστορία στην οποία οι άνθρωποι αποδεικνύουμε πως στα δύσκολα πάντα φαίνεται η αξία μας, η βοήθεια που θα δώσουμε απλόχερα στον άγνωστο, τον ανέστιο, αυτόν που έχει ανάγκη. Μια ιστορία όπου πραγματικότητα και μαγεία μπλέκονται και η γραμμή που τις χωρίζει όσο προχωράμε χάνεται, γίνεται σχεδόν μη διακριτή και το αγόρι, χάρη στη μαγική του μπάλα, θα βρει αυτό που πραγματικά του αξίζει.

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη της εικονογράφου Anna Wilson.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Προδημοσίευση: Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού

Από το Μαχνάταν, στη Ρουμανία και από εκεί στη μακρινή Ιαπωνία, για να γυρίσουμε στη γειτονιά μας, στην Ιταλία και να κάνουμε μια στάση στη Γαλλία, με αφορμή το νέο βιβλίο της σειράς “Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας”. Το έκτο βιβλίο με τίτλο “Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού” είναι γραμμένο από την Άννα Κοντολέων και εικονογραφημένο, όπως όλα της σειράς, από τη Λίλα Καλογερή.

Χάθηκα

Στο εξώφυλλο του βιβλίου μια πολική αρκούδα στέκεται κάτω από τεράστιους ουρανοξύστες, που προοπτικά φεύγουν για να σμίξουν στον ουρανό, και κοιτάει επίμονα έναν χάρτη της μεγαλούπολης, κάτω από τον τίτλο «Χάθηκα».

Τα καλύτερα παιδικά βιβλία του 2023

Κάθε χρόνο η “Κόκκινη Αλεπού” ανακοινώνει τη λίστα με τα βιβλία που ξεχώρισε, με εκδόσεις από όλες τις κατηγορίες του παιδικού. Για το 2023 ξεχωρίσαμε 24 βιβλία, από ολες τις κατηγορίες του παιδικού βιβλίου: εικονογραφημένο, παιδικό, εφηβικό-νεανικό, γνώσεων.