Το δώρο του παππού

Συγγραφέας: Ειρήνη Δερμιτζάκη
Εικονογράφηση: Πέρσα Ζαχαριά
Εκδόσεις: Διάπλαση
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικίες: 7+ (μεγαλόφωνη ανάγνωση), 9+

Η Κάρμεν ζει με τον μπαμπά της και τη μαμά της, όμως συχνά επισκέπτεται τον αγαπημένο της παππού, ο οποίος αγαπά οτιδήποτε έχει να κάνει με τις εφευρέσεις. Δεν αφήνει τίποτα να πάει χαμένο: παλιά μοτέρ, παλιές καρέκλες, παλιά υφάσματα μέχρι και παλιά φτερά ποδηλάτου. Αυτός είναι ο παππούς της, που της έχει φτιάξει και τον Τάλω*, ένα ρομπότ που την ακουλουθεί όπου πάει, φτιαγμένος κι αυτός από παλιά πράγματα.

Η Κάρμεν όμως έχει ένα πρόβλημα και δεν είναι ούτε οι γονείς της, ούτε ο Τάλως, ούτε φυσικά ο παππούς της. Το πρόβλημά της είναι το μάθημα της Ιστορίας και ένας κακός βαθμός που πήρε σε ενα διαγώνισμα. Σκέφτεται, λοιπόν, η Κάρμεν, αφού ο παππούς είναι εφευρέτης, θα μπορούσε να της φτιάξει μια χρονομηχανή, να πάει πίσω στον χρόνο, να διαβάσει καλύτερα και να πάρει καλύτερο βαθμό στο τεστ! Έλα όμως που ο παππούς, που κάποτε δούλευε στο μουσείο της πόλης ως φύλακας, έχει μια άλλη, καλύτερη ιδέα! Έτσι, την ημέρα των γενεθλίων της την καλεί να κάνουν ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο με τη χρονομηχανή που της έχει φτιάξει.

Η Ειρήνη Δερμιτζάκη γράφει μια φαινομενικά απλή ιστορία για το ταξίδι πίσω στον χρόνο με όχημα όχι ακριβώς μια χρονομηχανή, αλλά την αγάπη ενός ανθρώπου για τα μουσεία και την Ιστορία. Σε ένα δεύτερο επίπεδο όμως ακουμπά θέματα σοβαρά, όπως τον τρόπο που πολλά παιδιά παλεύουν μ’ ένα ξεπερασμένο και ανέμπνευστο εκπαιδευτικό σύστημα, το άγχος των βαθμών, πώς μαθήματα με τρομερό ενδιαφέρον χάνουν την αίγλη τους λόγω του τρόπου διδασκαλίας, ακόμα ακόμα και το θέμα της μοναξιάς των ηλικιωμένων. Κι όλα αυτά χωρίς ίχνος διδακτισμού και με διάθεση να μιλήσει συγκεκριμένα για αυτά τα θέματα στα παιδιά. Μέσα από την πρωτοπρόσωπη αφήγηση επιλέγει να μπεί στα παπούτσια ενός παιδιού Δημοτικού, δημιουργώντας μια αίσθηση αμεσότητας με τον αναγνώστη. Ενδιαφέρον βιβλίο, που μπλέκει την Ιστορία με τη φαντασία και την πραγματικότητα, δίνοντας ένα ωραίο αποτέλεσμα που θα ικανοποιήσει το κοινό που έχει επιλέξει να απευθυνθεί. Το βιβλίο συμπληρώνεται από τα στοιχεία εικονογράφησης της Πέρσας Ζαχαριά.

*Γιγάντιο, ανθρωπόμορφο και με σώμα από χαλκό, θεωρείται το πρώτο ρομπότ, που κατασκευάστηκε ποτέ ή δημιουργήθηκε από τη φαντασία.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ