Το φιλάκι στο χέρι

Συγγραφέας: Audrey Penn
Εικονογράφος: Ruth Harper & Nancy Leak
Μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη
Εκδόσεις: Ciel
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικίες: 5+

Ένα μικρό ρακούν, ο Τσέστερ, είναι πολύ στεναχωρημένο γιατί δε θέλει να αποχωριστεί τη μαμά του και τα πράγματα που αγαπάει για να πάει στο νυχτερινό σχολείο της κυρίας Κουκουβάγιας, στη μεγάλη βελανιδιά. Η ανησυχία του είναι μεγάλη και τα καινούργια πράγματα που μπορεί να κάνει και να μάθει στο σχολείο καθόλου δεν τον παρηγορούν. Όλα αλλάζουν όταν η μαμά του αποκαλύπτει ένα τρυφερό μυστικό που περνάει από γενιά σε γενιά στην οικογένειά τους, το φιλί στο χέρι. Μια απλή κίνηση, ένα φιλί στη παλάμη και η ζεστασιά της λέξης «σ’ αγαπώ» που ανεβαίνει από την παλάμη, στο μάγουλο και από κει πλημμυρίζει τη καρδιά. Ένα φιλί που δε σβήνει όταν πλύνεις τα χέρια σου και μένει εκεί στη θέση του για να θυμίζει ένα παρηγορητικό, μυστικό σύνθημα τρυφερότητας ανάμεσα στη μαμά και το μικρό ρακούν. Μια κίνηση που καταπραΰνει το άγχος αποχωρισμού τόσο για το παιδί όσο για την ίδια τη μαμά. «Όταν νιώθεις μοναξιά και σου λείπει το σπίτι σου, ακούμπησε απλά το χέρι στο μάγουλο σου και σκέψου απλά Η μαμά μ’ αγαπά…Η μαμά μ’ αγαπά». Αλλά και η καρδιά της μαμάς γεμίζει ζεστασιά με το φιλί του Τσέστερ και τα τραγουδιστά λόγια «Ο Τσέστερ σ’ αγαπά».

Ένα τρυφερό βιβλίο που από το 1993  που πρωτοκυκλοφόρησε έχει αναμφίβολα κερδίσει τις καρδιές μικρών και μεγάλων, έχει ανακουφίσει τις ανησυχίες χιλιάδων παιδιών και έχει πυροδοτήσει συζητήσεις ανάμεσα σε γονείς και παιδιά για τις πρώτες μέρες στο σχολείο και όχι μόνο. Ένα βιβλίο που το γνωρίσαμε με τη κόρη μου στα αγγλικά και που το λάτρεψε μαζί με πολλά φιλιά στο χέρι τις πρώτες δικές της μέρες στο σχολείο.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Λύκοι στο χιόνι

Η Φιο και η μητέρα της ζουν ολομόναχες στα δάση της Ρωσίας, με μόνη συντροφιά τους λύκους τους. Όταν ο Ρωσικός Στρατός τις απειλεί με δολοφονική εχθρότητα και αρπάζουν τη μητέρα της, η Φιο και οι λύκοι της δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να το σκάσουν. Στην πορεία τους προς την Αγία Πετρούπολη μια ομάδα παιδιών που συνεχώς μεγαλώνει ενώνεται μαζί τους.

Μικρή βιβλιοθήκη για νεαρά ανήσυχα πνεύματα

Μία νέα σειρά με βιβλία γνώσεων, ένα πολύτιμο εγκυκλοπαιδικό εργαλείο με την εγγύηση του Oxford University Press. Ειδικοί σε κάθε επιστημονικό πεδίο γράφουν με τρόπο κατανοητό που εισάγει τα παιδιά σε κάθε θέμα μέσα σε λίγες σελίδες.