Το Κοριτσάκι και η μέλισσα

Συγγραφέας – εικονογράφος: Alison Jay
Μετάφραση: Αναστασία Αθηναίου
Εκδόσεις: Διόπτρα
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 3+, 5+

Το Κοριτσάκι βρίσκεται στο δωμάτιό του όταν ξαφνικά μπαίνει από το ανοιχτό παράθυρο η Μέλισσα. Αν και η πρώτη αντίδραση του παιδιού είναι… να το εξολοθρεύσει, ώστε να σταματήσει να κινδυνεύει, τελικά αποφασίζει να το παγιδεύσει μέσα σε ένα αναποδογυρισμένο ποτήρι. Οσο η Μέλισσα βρίσκεται μέσα στη γυάλινη φυλακή της, το Κοριτσάκι περιεργάζεται το έντομο, που φαίνεται εξουθενωμένο και τόσο μικρό. Η μικρή πρωταγωνίστρια του βιβλίου θα περιποιηθεί τελικά το μικροσκοπικό έντομο, θα φροντίσει να της δώσει ζαχαρόνερο, να δυναμώσει και να μεγαλώσει. Κι έτσι ξεκινά μια περίεργη αλλά υπέροχη φιλία ανάμεσα στο Κοριτσάκι και τη Μέλισσα.

Μέσα από τις σελίδες του εικονογραφημένου βιβλίου της Alison Jay γινόμαστε μάρτυρες της δημιουργίας μιας υπέροχης φιλίας που αντικατοπτρίζει την αγάπη του ανθρώπου για τη φύση και την τεράστια ανάγκη που έχει για επαφή μαζί της. Το βιβλίο ξεκινάει δείχνοντας το πώς οι άνθρωποι έχουμε αποξενωθεί από το φυσικό μας περιβάλλον, ζώντας σε μεγάλα τσιμεντένια κουτιά και εξολοθρεύοντας ό,τι (ζωντανό) θεωρούμε πως μπορεί να μας βλάψει.

Η Jay μέσα από την ιστορία του Κοριτσιού μιλάει για τις καθημερινές συνήθειες των ανθρώπων που βλάπτουν ανεπανόρθωτα τον φυσικό κόσμο, που χωρίς αυτόν δεν μπορούμε κι εμείς να ζήσουμε, ενώ παράλληλα θέτει ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, αυτό της εξαφάνισης μεγάλων πληθυσμών των μελισσών, που απειλεί όχι μόνο το δικό τους είδος, αλλά όλα τα είδη σχεδόν πάνω στη Γη, καθώς από τον επικονιασμό που πραγματοποιούν οι μέλισσες αναπτύσσονται όλα τα φυτά και τα δέντρα, δίνοντας τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ζώα τροφή.

Πέρα όμως από το ξεκάθαρο περιβαλλοντικό μήνυμα και το καμπανάκι κινδύνου που χτυπάει μέσα από την ιστορία της, η Jay μιλάει σε ένα δεύτερο επίπεδο για τη φιλία και το πώς αυτή μπορεί να μας βγάλει από το ασφαλές μας περιβάλλον και να μας ωθήσει να γνωρίσουμε καινούργιους κόσμους.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ