Το κοστούμι – δε – με – μέλει και άλλες ιστορίες για παιδιά

Συγγραφέας: Σύβλια Πλαθ

Εικονογράφηση: Ντέιβιντ Ρόμπερτς

Μετάφραση: Κατερίνα Αγγελάκη – Ρουκ

Εκδόσεις: Πατάκη

Χρονιά έκδοσης: 2017

Ηλικίες: 5+, 7+, 9+

 

Εσείς το γνωρίζατε ότι η Σίλβια Πλαθ, η Αμερικανίδα συγγραφέας και ποιήτρια που τιμήθηκε για το έργο της μετά τον θάνατό της με βραβείο Πούλιτζερ, έχει γράψει ιστορίες για παιδιά; Τρεις κιόλας! Αυτά τα τρία μικρά βιβλιαράκια, που στην Αμερική και την Αγγλία κυκλοφόρησαν μεμονονωμένα εκεί γύρω στις δεκαετίες του 70 και του 90, κυκλοφόρησαν πριν τέσσερα χρόνια συγκεντρωμένα σε ένα, υπό τον τίτλο The It Doesn’t Matter Suit and Other Stories.

Το βιβλίο που κυκλοφορεί από τον Νοέμβριο και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη με τον τίτλο “Το κοστούμι δε – με – μέλει κι άλλες ιστορίες για παιδιά” σε μετάφραση της Κατερίνας Αγγελιάκη – Ρουκ περιλαμβάνει την ομώνυμη ιστορία “Το κοστούμι δε-με-μέλει“, που πρωτοκυκλοφόρησε στην Αμερική το 1996, ενώ είχε γραφτεί 40 χρόνια πριν, λίγο πριν την γέννηση του πρώτου παιδιού της Πλαθ. Η ιστορία μιλάει για τον Μαξιμιλιανό Νιξ, ένα μικρό αγόρι, το έβδομο από επτά αδέρφια, που ονειρεύεται το δικό του, μοναδικό κοστούμι, το κοστούμι δε με μέλει, που θα μπορεί να το φοράει όπως και όπου θέλει χωρίς να τον νοιάζει αν ταιριάζει με ό,τι κάνει, με τη Σίλβια Πλαθ να μιλάει εμμέσως στα παιδιά για την αυτοσυνειδησία. Η εικονογράφηση της ιστορίας της είχε γίνει από την Γερμανίδα Rotraut Susanne Berner και είχε κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις St. Martins Press.

H ιστορία Η κουζίνα της Κυρίας Κερασάκη (Mrs. Cherry’s Kitchen) πρωτογράφτηκε το 1958 και εμφανίστηκε σε ένα αμερικάνικο περιοδικό για παιδιά. Τυπώθηκε πρώτη φορά σε βιβλίο το 2001, σε μια συλλογή διηγημάτων της Πλαθ, ακριβώς την ίδια που κρατάμε εμείς τώρα στα χέρια μας, δηλαδή την επικαιροποιημένη έκδοση σε εικονογράφηση του David Roberts. Στην ιστορία αυτή, οι ηλεκτρικές συσκευές στην κουζίνα της κυρίας Κερασάκη αποφάσισαν να “επαναστατήσουν” και για μία μόνο μέρα πείθουν τα ξωτικά της κουζίνας να τις αφήσουν να κάνουν άλλες δουλειές: πχ, η καφετιέρα θέλει αντί για να κάνει καφέ, να κρατήσει παγωμένο το παγωγό, ο φούρνος αντί να ψήνει τάρτες, να πλένει πουκάμισα, το σίδερο να κάνει βάφλες και το αναδευτήρι να σιδερώνει τις μπλούζες της κ. Κερασάκη. Μια αστεία ιστορία, όπως αστεία είναι και η τελευταία που περιλαμβάνεται στη συλλογή. Πρόκειται για το μακροσκελές ποίημα “Το βιβλίο κρεβάτι” (The Bed Book) που πρωτοεκδόθηκε και κυκλοφόρησε το 1976 με εικονογραφήσεις του Sir Quentin Blake και γράφτηκε από την Πλαθ για να διασκεδάσει τα δικά της παιδιά λίγο πριν κοιμηθούν.

 

Το εξώφυλλο του βιβλίου της Πλαθ στην έκδοση του 1996 με την εικονογράφηση της Rotraut Susanne Berner

 

To Βιβλίο Κρεβάτι στη βρετανική έκδοσης με εικονογραφήσεις του Sir Quentin Blake

 

Mέρος της ιστορίας “The Bed Book” με την εικονογράφηση του Blake

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Λύκοι στο χιόνι

Η Φιο και η μητέρα της ζουν ολομόναχες στα δάση της Ρωσίας, με μόνη συντροφιά τους λύκους τους. Όταν ο Ρωσικός Στρατός τις απειλεί με δολοφονική εχθρότητα και αρπάζουν τη μητέρα της, η Φιο και οι λύκοι της δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να το σκάσουν. Στην πορεία τους προς την Αγία Πετρούπολη μια ομάδα παιδιών που συνεχώς μεγαλώνει ενώνεται μαζί τους.

Μικρή βιβλιοθήκη για νεαρά ανήσυχα πνεύματα

Μία νέα σειρά με βιβλία γνώσεων, ένα πολύτιμο εγκυκλοπαιδικό εργαλείο με την εγγύηση του Oxford University Press. Ειδικοί σε κάθε επιστημονικό πεδίο γράφουν με τρόπο κατανοητό που εισάγει τα παιδιά σε κάθε θέμα μέσα σε λίγες σελίδες.

Εκεί έξω στο διάστημα για 24 ώρες

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ) και πώς είναι η ζωή των ανθρώπων εκεί; Πώς κάνουν μπάνιο και πλένουν τα δόντια τους οι αστροναύτες, αφού το νερό αντί να ‘τρέχει’ αιωρείται; Τι τρώνε στο διάστημα και πώς πάνε τουαλέτα; Αλλά, γιατί υπάρχει ο ΔΔΣ; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απαντώνται μέσα από τις 60 σελίδες αυτού του εντυπωσιακού παιδικού βιβλίου γνώσεων.