Το λιοντάρι της βιβλιοθήκης

Συγγραφέας: Michelle Knudsen
Εικονογράφηση: Kevin Hawkes
Μετάφραση: Μάνος Μπονάνος
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικίες: 5+, 7+

Η βιβλιοθήκη εκτός από πολλά βιβλία είναι ένας χώρος που διέπεται από κανόνες, τους οποίους όλοι πρέπει να ακολουθούν. Όταν ένα πρωί θα βρεθεί μέσα στη βιβλιοθήκη ένα λιοντάρι, τα πάντα θα αλλάξουν. Καταρχάς, δεν υπάρχει κανένας κανόνας για τα λιοντάρια στις βιβλιοθήκες! Δεν υπάρχει κανείς που να το απαγορεύει, όπως το τρέξιμο ή τις δυνατές φωνές. Άρα στο λιοντάρι μπορεί να μείνει και μένοντας θα μάθει να ακολουθεί τους κανόνες που ακολουθούν και όλοι οι άλλοι. Με τον καιρό ακόμα και η αυστηρή υπεύθυνη της βιβλιοθήκης, η κ. Μεριγουέδερ, θα εξοικιωθεί μαζί του. Ετσι το λιοντάρι θα γίνει μέλος της μεγάλης παρέας μικρών και μεγάλων που τους αρέσει να περνούν τις ώρες τους στη βιβλιοθήκη. Ωσπου, κάτι αναπάντεχο θα αναγκάσει το λιοντάρι να φύγει και να μην ξαναγυρίσει.

Η βραβευμένη ιστορία της Michell Knudsen έχει όλα όσα αγαπάμε: έχει βιβλία και βιβλιοθήκες, παιδιά και μεγάλους που αγαπούν το διάβασμα και έχουν τη βιβλιοθήκη σαν δεύτερο σπίτι τους, έχει και μια υπεύθυνη που αγαπάει τους κανόνες και έχει και… ένα λιοντάρι! Ενα λιοντάρι που θέλει να μείνει εκεί, που μαθαίνει να ζει με τους αυστηρούς κανόνες του χώρου, να μην τρέχει, να μην βρυχάται. Αγαπάει και φροντίζει τους μικρούς του φίλους, αγαπάει και βοηθάει την αγαπημένη του κ. Μεριγουέδερ. Η εικονογράφηση ταιριαστή με το κείμενο, λίγο σαν παλιακή, με παλ χρωματική παλέτα που δένει απόλυτα με την ιστορία. Αν ψάξει κανείς καλά θα βρει ίσως κάποια νοήματα και μηνύματα, όλοι οι υπόλοιποι θα απολαυσουμε μια πολύ γλυκιά ιστορία, με χιούμορ και μεγάλη δόση γλύκας. “Το λιοντάρι της βιβλιοθήκης” είναι από αυτά τα βιβλία που αγαπάς να διαβάζεις ξανά και ξανά.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Προδημοσίευση: Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού

Από το Μαχνάταν, στη Ρουμανία και από εκεί στη μακρινή Ιαπωνία, για να γυρίσουμε στη γειτονιά μας, στην Ιταλία και να κάνουμε μια στάση στη Γαλλία, με αφορμή το νέο βιβλίο της σειράς “Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας”. Το έκτο βιβλίο με τίτλο “Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού” είναι γραμμένο από την Άννα Κοντολέων και εικονογραφημένο, όπως όλα της σειράς, από τη Λίλα Καλογερή.

Χάθηκα

Στο εξώφυλλο του βιβλίου μια πολική αρκούδα στέκεται κάτω από τεράστιους ουρανοξύστες, που προοπτικά φεύγουν για να σμίξουν στον ουρανό, και κοιτάει επίμονα έναν χάρτη της μεγαλούπολης, κάτω από τον τίτλο «Χάθηκα».

Τα καλύτερα παιδικά βιβλία του 2023

Κάθε χρόνο η “Κόκκινη Αλεπού” ανακοινώνει τη λίστα με τα βιβλία που ξεχώρισε, με εκδόσεις από όλες τις κατηγορίες του παιδικού. Για το 2023 ξεχωρίσαμε 24 βιβλία, από ολες τις κατηγορίες του παιδικού βιβλίου: εικονογραφημένο, παιδικό, εφηβικό-νεανικό, γνώσεων.