Το μυστικό ταξίδι μου… χωρίς την πάνα

Συγγραφέας – εικονογράφος: Τζέσικα Γιωσαφάτ

Εκδόσεις: Key Books

Χρονιά έκδοσης: 2016

Ηλικίες: 1+, 3+

 

Όπως και το βιβλιο Το μυστικό ταξίδι μου… χωρίς την πιπίλα, έτσι και αυτό προσπαθεί μέσα από μία απλή ιστορία να βοηθήσει τους γονείς ή ακόμα και τους παιδαγωγούς να απελευθερώσουν τα μικρά παιδιά από την πάνα. Η πάνα ίσως είναι η δυσκολότερη φάση για όλους, όχι μόνο τους γονείς, αλλά και για τα παιδιά, που καλούνται περίπου στα δύο τους έτη, άλλα με σχετική ευκολία, άλλα με μεγάλη δυσκολία, να αποχωριστούν ακόμα ένα πράγμα που τους προκαλεί ασφάλεια. Σύμφωνα με τον παιδοψυχολόγο και ψυχαναλυτή Ματθαίο Γιωσαφάτ, ο οποίος προλογίζει το βιβλίο της Τζέσικα Γιωσαφάτ, υπάρχουν τέσσερα στάδια της ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης του παιδιού στα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής του και το πρωκτικό είναι αυτό που δυσκολεύει τους γονείς πιο πολύ. Στον πρώτο χρόνο είναι πολύ νωρίς για να απαλλαγεί από την πάνα, μιας και το παιδί δυσκολεύεται ακόμα να ελέγξει τους σφιγκτήρες του, ενώ η παρατεταμένη χρονικά χρήση μπορεί να προκαλέσει άλλου είδους προβλήματα.

Και εδώ το παραμύθι της Γιωσαφάτ δίνει τη λύση: η ιστορία της μεταφέρει το παιδί με τη φαντασία του σε κόσμους μαγικούς και πολύχρωμους, το γεμίζει με χαρά αλλά και συναισθήματα ασφάλειας, που σε συνδυασμό με πολύ υπομονή και σταδιακή εκπαίδευση της χρήσης της τουαλέτας ή του γιο-γιο, αποδεικνύεται σωτήρια, όχι μόνο για τους γονείς -που σίγουρα δυσανασχετούν, αλλά και κυρίως για το παιδί, που καταφέρνει να απαλλαγεί από την βαριά πάνα του που τον κάνει δυσκίνητο.

 

Και τα δύο βιβλία της Τζέσικα Γιωσαφάτ αποτελούν χρήσιμα εργαλεία στα χέρια γονιών και παιδαγωγών.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Προδημοσίευση: Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού

Από το Μαχνάταν, στη Ρουμανία και από εκεί στη μακρινή Ιαπωνία, για να γυρίσουμε στη γειτονιά μας, στην Ιταλία και να κάνουμε μια στάση στη Γαλλία, με αφορμή το νέο βιβλίο της σειράς “Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας”. Το έκτο βιβλίο με τίτλο “Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού” είναι γραμμένο από την Άννα Κοντολέων και εικονογραφημένο, όπως όλα της σειράς, από τη Λίλα Καλογερή.

Χάθηκα

Στο εξώφυλλο του βιβλίου μια πολική αρκούδα στέκεται κάτω από τεράστιους ουρανοξύστες, που προοπτικά φεύγουν για να σμίξουν στον ουρανό, και κοιτάει επίμονα έναν χάρτη της μεγαλούπολης, κάτω από τον τίτλο «Χάθηκα».

Τα καλύτερα παιδικά βιβλία του 2023

Κάθε χρόνο η “Κόκκινη Αλεπού” ανακοινώνει τη λίστα με τα βιβλία που ξεχώρισε, με εκδόσεις από όλες τις κατηγορίες του παιδικού. Για το 2023 ξεχωρίσαμε 24 βιβλία, από ολες τις κατηγορίες του παιδικού βιβλίου: εικονογραφημένο, παιδικό, εφηβικό-νεανικό, γνώσεων.