Το μυστικό ταξίδι μου… χωρίς την πάνα

Συγγραφέας – εικονογράφος: Τζέσικα Γιωσαφάτ

Εκδόσεις: Key Books

Χρονιά έκδοσης: 2016

Ηλικίες: 1+, 3+

 

Όπως και το βιβλιο Το μυστικό ταξίδι μου… χωρίς την πιπίλα, έτσι και αυτό προσπαθεί μέσα από μία απλή ιστορία να βοηθήσει τους γονείς ή ακόμα και τους παιδαγωγούς να απελευθερώσουν τα μικρά παιδιά από την πάνα. Η πάνα ίσως είναι η δυσκολότερη φάση για όλους, όχι μόνο τους γονείς, αλλά και για τα παιδιά, που καλούνται περίπου στα δύο τους έτη, άλλα με σχετική ευκολία, άλλα με μεγάλη δυσκολία, να αποχωριστούν ακόμα ένα πράγμα που τους προκαλεί ασφάλεια. Σύμφωνα με τον παιδοψυχολόγο και ψυχαναλυτή Ματθαίο Γιωσαφάτ, ο οποίος προλογίζει το βιβλίο της Τζέσικα Γιωσαφάτ, υπάρχουν τέσσερα στάδια της ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης του παιδιού στα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής του και το πρωκτικό είναι αυτό που δυσκολεύει τους γονείς πιο πολύ. Στον πρώτο χρόνο είναι πολύ νωρίς για να απαλλαγεί από την πάνα, μιας και το παιδί δυσκολεύεται ακόμα να ελέγξει τους σφιγκτήρες του, ενώ η παρατεταμένη χρονικά χρήση μπορεί να προκαλέσει άλλου είδους προβλήματα.

Και εδώ το παραμύθι της Γιωσαφάτ δίνει τη λύση: η ιστορία της μεταφέρει το παιδί με τη φαντασία του σε κόσμους μαγικούς και πολύχρωμους, το γεμίζει με χαρά αλλά και συναισθήματα ασφάλειας, που σε συνδυασμό με πολύ υπομονή και σταδιακή εκπαίδευση της χρήσης της τουαλέτας ή του γιο-γιο, αποδεικνύεται σωτήρια, όχι μόνο για τους γονείς -που σίγουρα δυσανασχετούν, αλλά και κυρίως για το παιδί, που καταφέρνει να απαλλαγεί από την βαριά πάνα του που τον κάνει δυσκίνητο.

 

Και τα δύο βιβλία της Τζέσικα Γιωσαφάτ αποτελούν χρήσιμα εργαλεία στα χέρια γονιών και παιδαγωγών.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Λύκοι στο χιόνι

Η Φιο και η μητέρα της ζουν ολομόναχες στα δάση της Ρωσίας, με μόνη συντροφιά τους λύκους τους. Όταν ο Ρωσικός Στρατός τις απειλεί με δολοφονική εχθρότητα και αρπάζουν τη μητέρα της, η Φιο και οι λύκοι της δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να το σκάσουν. Στην πορεία τους προς την Αγία Πετρούπολη μια ομάδα παιδιών που συνεχώς μεγαλώνει ενώνεται μαζί τους.

Μικρή βιβλιοθήκη για νεαρά ανήσυχα πνεύματα

Μία νέα σειρά με βιβλία γνώσεων, ένα πολύτιμο εγκυκλοπαιδικό εργαλείο με την εγγύηση του Oxford University Press. Ειδικοί σε κάθε επιστημονικό πεδίο γράφουν με τρόπο κατανοητό που εισάγει τα παιδιά σε κάθε θέμα μέσα σε λίγες σελίδες.

Εκεί έξω στο διάστημα για 24 ώρες

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ) και πώς είναι η ζωή των ανθρώπων εκεί; Πώς κάνουν μπάνιο και πλένουν τα δόντια τους οι αστροναύτες, αφού το νερό αντί να ‘τρέχει’ αιωρείται; Τι τρώνε στο διάστημα και πώς πάνε τουαλέτα; Αλλά, γιατί υπάρχει ο ΔΔΣ; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απαντώνται μέσα από τις 60 σελίδες αυτού του εντυπωσιακού παιδικού βιβλίου γνώσεων.