Το μυστικό ταξίδι μου… χωρίς την πάνα

Συγγραφέας – εικονογράφος: Τζέσικα Γιωσαφάτ

Εκδόσεις: Key Books

Χρονιά έκδοσης: 2016

Ηλικίες: 1+, 3+

 

Όπως και το βιβλιο Το μυστικό ταξίδι μου… χωρίς την πιπίλα, έτσι και αυτό προσπαθεί μέσα από μία απλή ιστορία να βοηθήσει τους γονείς ή ακόμα και τους παιδαγωγούς να απελευθερώσουν τα μικρά παιδιά από την πάνα. Η πάνα ίσως είναι η δυσκολότερη φάση για όλους, όχι μόνο τους γονείς, αλλά και για τα παιδιά, που καλούνται περίπου στα δύο τους έτη, άλλα με σχετική ευκολία, άλλα με μεγάλη δυσκολία, να αποχωριστούν ακόμα ένα πράγμα που τους προκαλεί ασφάλεια. Σύμφωνα με τον παιδοψυχολόγο και ψυχαναλυτή Ματθαίο Γιωσαφάτ, ο οποίος προλογίζει το βιβλίο της Τζέσικα Γιωσαφάτ, υπάρχουν τέσσερα στάδια της ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης του παιδιού στα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής του και το πρωκτικό είναι αυτό που δυσκολεύει τους γονείς πιο πολύ. Στον πρώτο χρόνο είναι πολύ νωρίς για να απαλλαγεί από την πάνα, μιας και το παιδί δυσκολεύεται ακόμα να ελέγξει τους σφιγκτήρες του, ενώ η παρατεταμένη χρονικά χρήση μπορεί να προκαλέσει άλλου είδους προβλήματα.

Και εδώ το παραμύθι της Γιωσαφάτ δίνει τη λύση: η ιστορία της μεταφέρει το παιδί με τη φαντασία του σε κόσμους μαγικούς και πολύχρωμους, το γεμίζει με χαρά αλλά και συναισθήματα ασφάλειας, που σε συνδυασμό με πολύ υπομονή και σταδιακή εκπαίδευση της χρήσης της τουαλέτας ή του γιο-γιο, αποδεικνύεται σωτήρια, όχι μόνο για τους γονείς -που σίγουρα δυσανασχετούν, αλλά και κυρίως για το παιδί, που καταφέρνει να απαλλαγεί από την βαριά πάνα του που τον κάνει δυσκίνητο.

 

Και τα δύο βιβλία της Τζέσικα Γιωσαφάτ αποτελούν χρήσιμα εργαλεία στα χέρια γονιών και παιδαγωγών.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Με τα φτερά τους ενωμένα

Η ιστορία του Κλεπέταν και της Μαλένα, η ιστορία δύο λευκοπελαργών, μας χαρίζει απλόχερα – όπως έτσι κι αλλιώς κάνει

Ένα γράμμα

Μια τρυφερή ιστορία για τη μεταμορφωτική δύναμη του «Σ’ αγαπώ», τρυφερές καληνύχτες και πολλές συζητήσεις με μικρά παιδιά.