Το μολυβένιο στρατιωτάκι

Απόδοση και εικονογράφηση: Joohee Yoon

Μετάφραση: Μαριάννα Ψύχαλου

Εκδόσεις: Μικρή Σελήνη

Χρονιά έκδοσης: 2017

Ηλικίες: 5+

 

Η ιστορία του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν– η πρώτη του που δεν βασίστηκε σε κάποιον λαϊκό μύθο –  μαγεύει παιδιά και μεγάλους εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Από την πρώτη της κυκλοφορία, στις 2 Οκτωβρίου του 1838 στη Δανία που συμπεριλήφθηκε στο βιβλίο “Fairy Tales Told for Children. New Collection” μέχρι σήμερα, η ιστορία του Μολυβένιου Στρατιώτη έχει ξαναγραφτεί εκατοντάδες φορές, έχει μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες, έχει διασκευαστεί, εικονογραφηθεί, έχει γίνει θεατρικό, μπαλέτο και ταινία κινουμένων σχεδίων και ακόμα και σήμερα μαγεύει με την απλότητά της. Η απόδοση όμως της Joohee Yoon είναι κάτι μοναδικό και ξεχωριστό. Η εικονογράφος, που συνεργάζεται κατά καιρούς με τους New York Times, τη Le Monde και το The New Yorker, μας ξαναδιηγείται τη ζωή και τις περιπέτειες του μικρού αυτού παιχνιδιού, και μέσα από τις μοναδικές εικαστικές της δημιουργίες μας παρασύρει σε ένα μαγικό ταξίδι. Χρησιμοποιώντας μόνο τρία χρώματα, το κόκκινο, το μαύρο και το ασημί, ζωντανεύει τη μαγεία της ιστορίας και με την τεχνική της χαρακτικής (printmaking technique) δίνει μια τρίτη διάσταση στις εικονογραφήσεις της, οι οποίες μοιάζουν έτοιμες να σε ρουφήξουν και να σε μεταφέρουν μέσα στο παραμύθι. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε πως η αρχική εκτύπωση του βιβλίου δεν ήταν αυτή που κρατάμε σήμερα στα χέρια μας. Η πρωτότυπη εκτύπωση, η αμερικάνικη δηλαδή έκδοση – δεν είχε τη δουλειά που έχει η ελληνική. Χάρη, λοιπόν, στη Μικρή Σελήνη και την εταιρεία Αρβανιτίδης ΑΒΕΕ που χρησιμοποιήθηκε για να γίνει η παραγωγή του στην Ελλάδα, το βιβλίο απέσπασε τα εύσημα του Αμερικάνικου εκδοτικού οίκου, της Enchanted Lion Book, για την ποιότητα και την επιμονή να φανεί στον τελικό παραλήπτη ακόμα και η τελευταία λεπτομέρεια, το λαμπερό ασημί, τα πλούσια κόκκινα, τα έντονα σαν κάρβουνο μαύρα. Το Μολυβένιο Στρατιωτάκι της Joohee Yoon είναι ένα μοναδικό παιδικό βιβλίο, που απευθύνεται σε παιδιά 6+ ετών, αλλά που μπορεί πολύ άνετα να σταθεί και να στολίσει τη βιβλιοθήκη όλων μας.

 

 

 

 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Λύκοι στο χιόνι

Η Φιο και η μητέρα της ζουν ολομόναχες στα δάση της Ρωσίας, με μόνη συντροφιά τους λύκους τους. Όταν ο Ρωσικός Στρατός τις απειλεί με δολοφονική εχθρότητα και αρπάζουν τη μητέρα της, η Φιο και οι λύκοι της δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να το σκάσουν. Στην πορεία τους προς την Αγία Πετρούπολη μια ομάδα παιδιών που συνεχώς μεγαλώνει ενώνεται μαζί τους.

Μικρή βιβλιοθήκη για νεαρά ανήσυχα πνεύματα

Μία νέα σειρά με βιβλία γνώσεων, ένα πολύτιμο εγκυκλοπαιδικό εργαλείο με την εγγύηση του Oxford University Press. Ειδικοί σε κάθε επιστημονικό πεδίο γράφουν με τρόπο κατανοητό που εισάγει τα παιδιά σε κάθε θέμα μέσα σε λίγες σελίδες.

Εκεί έξω στο διάστημα για 24 ώρες

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ) και πώς είναι η ζωή των ανθρώπων εκεί; Πώς κάνουν μπάνιο και πλένουν τα δόντια τους οι αστροναύτες, αφού το νερό αντί να ‘τρέχει’ αιωρείται; Τι τρώνε στο διάστημα και πώς πάνε τουαλέτα; Αλλά, γιατί υπάρχει ο ΔΔΣ; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απαντώνται μέσα από τις 60 σελίδες αυτού του εντυπωσιακού παιδικού βιβλίου γνώσεων.