Το μπαλκόνι

Δημιουργός: Melissa Castrillon
Εκδόσεις: Ποταμός
Χρονιά έκδοσης: 2020
Ηλικίες: 3, 5+

Ενα κορίτσι μετακομίζει με τους γονείς της από το μικρό της σπίτι στην εξοχή, σ’ ένα διαμέρισμα στην πόλη. Αφήνει πίσω της τον κήπο της που τόσο αγαπά να φροντίζει και να ζει μέσα σε αυτόν και ξεκινά μια νέα περιπέτεια σε μια γυμνή από δέντρα πόλη, γεμάτη αυτοκίνητα και θόρυβο. Της λείπει το σπίτι της και ο κήπος της, της λείπει η Φύση. Τη λύση θα βρει σ’ ένα κουτί με θησαυρούς που κουβάλησε μαζί της κι ένας σπόρος θα καταφέρει να της ηρεμήσει τη ψυχή. Από τον σπόρο αυτό θα φτιάξει έναν υπέροχο κήπο σε μικρογραφία στο μπαλκόνι της, έναν κήπο που θα αποτελέσει σημείο επαφής με τους γονείς της, τη γειτονιά της και θα τη βοηθήσει να αποκτήσει και τον πρώτο της φίλο.

Το βιβλίο της Μελίσα Καστριγιόν είναι ένα (σχεδόν) silent book-ύμνος στη Φύση και την ανάγκη των ανθρώπων για επαφή με αυτή. Έμπνευση για τη δημιουργία του αποτέλεσε μια επίσκεψή της στο Βερολίνο, όταν κοιτώντας από το μπαλκόνι του σπιτιού στο οποίο έμενε παρατήρησε τον τρόπο που οι Βερολινέζοι δημιουργούν ιδιωτικούς κήπους ακόμα και στα μικρότερα μπαλκόνια και τον τρόπο που αυτοί οι μικροί παράδεισοι – έτσι τους αναφέρει η δημιουργός – έχουν την ικανότητα να αλλάζουν τη ζωή αυτών που τους δημιούργησαν, αλλά και των γειτόνων τους. Με ελάχιστες – μετρημένες στα δάκτυλα – λέξεις η δημιουργός ξετυλίγει την ιστορία της μικρής πρωταγωνίστριας και την αγωνία της να δημιουργήσει κάτι που να της θυμίζει το σπίτι της, ώστε να αισθανθεί μεγαλύτερη ασφάλεια και θαλπωρή. Η εικόνα έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, με τις ελάχιστες λέξεις να λειτουργούν περισσότερο επεξηγηματικά. Τα έντονα χρώματα και οι έντονες γραμμές των σχεδίων της Καστριγιόν- τα βασικά χαρακτηριστικά της τέχνης της που την έχουν καθιερώσει στον χώρο της εικονογράφησης, είναι αυτά που ξεχωρίζουν, ενώ το στενόμακρο φορμάτ (15×29 εκ.) και τα μεγάλα, χρυσά, γυαλιστερά γράμματα στο εξώφυλλο σε κάνουν να θες να το αγγίξεις, να το ανοίξεις, να το διαβάσεις και γιατί όχι να το μυρίσεις. Ενα υπέροχο εικονοβιβλίο για τη φύση, την ελπίδα, τη φιλία, όχι μόνο για μικρά παιδιά αλλά και μεγάλους.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Η γη είναι παγωμένη… Ή μάλλον με άμμο καυτή… Ή όχι-όχι, είναι καταπράσινη. Μπα… είναι πλημμυρισμένη με νερό. Τα πλάσματα