Το μυστικό δάσος

Φωτογραι

Συγγραφέας – εικονογράφος: Sandra Dieckmann
Μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη
Εκδόσεις: Διόπτρα
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 3+

Είναι πρωί και ο ήλιος ανατέλει στο μυστικό δάσος. Τα ζώα που κατοικούν εκεί αρχίζουν σιγά σιγά να ξεμυτίζουν από τις φωλιές τους. Μια καινούρια μέρα ανατέλλει στην άκρη του Μυστικού Δάσους. Τα ελαφάκια ξυπνούν και μασουλάνε νόστιμα φρούτα, τα αλεπουδάκια παίζουν, ενώ μια οικογένεια αρκούδων πηγαίνει για ψάρεμα.

Κάθε εικονογραφημένο σαλόνι του βιβλίου Το μυστικό δάσος είναι και μια ιστορία που περιγράφεται με λίγα λόγια και καλεί τον πολύ μικρό σε ηλικία αναγνώστη να ζήσει την ιστορία και να ψάξει να βρει κρυμμένες λεπτομέρειες.

Η Γερμανίδα καλλιτέχνις Sandra Dieckmann εμπνέεται από τη φύση για να δημιουργεί. Πρωτοξεκίνησε την ασχολία της με την εικονογράφηση και συγγραφή παιδικών βιβλίων το 2017, ενώ το πρώτο της βιβλίο ως εικονογράφος και συγγραφέας, το Leaf, μπήκε στις μικρές λίστες σπουδαίων βραβείων όπως το Kate Greenaway Medal, το Klaus Flugge Prize και το βραβείο των βιβλιοπωλείων Waterstones. Το μυστικό δάσος είναι το τέταρτο βιβλίο της, ένα μαγικό εικονοβιβλίο γεμάτο εικόνες από τη φύση και συγκεκριμένα από τα δάση. Τα ζώα που ζουν εκεί, ελάφια, αλεπούδες, αρκούδες, σκιουράκια, τρυποκάρυδοι, ακόμα και λύκοι, πάπιες και κάστορες, παρελαύνουν από τις γεμάτες φθινοπωρινά χρώματα σελίδες του βιβλίου. Χωρισμένη ανά δισέλιδο, το παιδί παρακολουθεί την ιστορία να εξελίσσεται όσο παρουσιάζονται μπροστά του ζεύγη ή οικογένειες ζώων, επιτρέποντάς του να τα δει, να τα μάθει, να μάθει τα ονόματά τους, να τα παρατηρήσεις, να μάθει για τις συνήθειές τους, ενώ παράλληλα απολαμβάνει μια όμορφη ιστορία που ξεκινάει νωρίς το πρωί και τελειώνει αργά το βράδυ, με τα ζωάκια να πηγαίνουν όλα για ύπνο. 

Στο τέλος του βιβλίου, υπάρχει και ειδικό τμήμα αφιερωμένο στα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά των ζώων που συμμετέχουν στην ιστορία της Dieckmann, αλλά και μια σελίδα – σημειωματάριο για να γράψουν οι ενήλικες που διαβάζουν το βιβλίο μαζί με το παιδί τυχόν στοιχεία που εντυπωσίασαν τον μικρό αναγνώστη ή εντώπησε καθώς ξεφύλλιζαν μαζί το Μυστικό Δάσος.

Ένα πολύ όμορφο βιβλίο που γνωρίζει στα παιδιά μέσα από ένα παιχνίδι ψάξε – βρες τα δάση και τους κατοίκους τους, που συμπληρώνεται μοναδικά από το χοντρό και ανθεκτικό χαρτί – κάτι που το κάνει ιδανικό για μικρά χεράκια – αλλά κυρίως από τα συναισθήματα, τις γεύσεις, τις μυρωδιές αλλά και τους ήχους που κάπως μαγικά αναδύονται από τις εικόνες της Dieckmann. Αναζητήστε το!  

Φωτογραφία: Κόκκινη Αλεπού

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ο πόλεμος

Η επικαιρότητα φέρνει συνεχώς στο προσκήνιο τη λέξη «πόλεμος». Εμείς οι μεγάλοι στο άκουσμά της κατακλυζόμαστε από εικόνες φρίκης, συναισθήματα φόβου και απελπισίας, κορμιά και ψυχές καταρρακωμένες από το τέρας αυτής της καταστροφής. Μοιραία, λοιπόν, εγείρει την περιέργεια των παιδιών και ρωτάνε «τι είναι ο πόλεμος;»

Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα

Τα μεγάλα συναισθήματα των μικρών παιδιών είναι το αντικείμενο του βιβλίου «Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα» . Όποιος δεν έχει έρθει αντιμέτωπος με ένα τετράχρονο που κλαίει γοερά γιατί έχασε το παιχνίδι του, δεν μπορεί να κατανοήσει τι σημαίνουν μεγάλα συναισθήματα μικρών παιδιών.

Πώς να καλλιεργήσεις μονόκερους

Ένα κοριτσάκι ψάχνει δώρο για τη γιαγιά του. Αγαπά πολύ τα φυτά, επομένως η Σάρα ψάχνει για ένα πολύ ιδιαίτερο φυτό για τα γενέθλιά της. Ποιο καλύτερο μέρος να το βρει, από τον Ανθόκηπο με τα μαγικά φυτά;