Το μυστικό δάσος

Φωτογραι

Συγγραφέας – εικονογράφος: Sandra Dieckmann
Μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη
Εκδόσεις: Διόπτρα
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 3+

Είναι πρωί και ο ήλιος ανατέλει στο μυστικό δάσος. Τα ζώα που κατοικούν εκεί αρχίζουν σιγά σιγά να ξεμυτίζουν από τις φωλιές τους. Μια καινούρια μέρα ανατέλλει στην άκρη του Μυστικού Δάσους. Τα ελαφάκια ξυπνούν και μασουλάνε νόστιμα φρούτα, τα αλεπουδάκια παίζουν, ενώ μια οικογένεια αρκούδων πηγαίνει για ψάρεμα.

Κάθε εικονογραφημένο σαλόνι του βιβλίου Το μυστικό δάσος είναι και μια ιστορία που περιγράφεται με λίγα λόγια και καλεί τον πολύ μικρό σε ηλικία αναγνώστη να ζήσει την ιστορία και να ψάξει να βρει κρυμμένες λεπτομέρειες.

Η Γερμανίδα καλλιτέχνις Sandra Dieckmann εμπνέεται από τη φύση για να δημιουργεί. Πρωτοξεκίνησε την ασχολία της με την εικονογράφηση και συγγραφή παιδικών βιβλίων το 2017, ενώ το πρώτο της βιβλίο ως εικονογράφος και συγγραφέας, το Leaf, μπήκε στις μικρές λίστες σπουδαίων βραβείων όπως το Kate Greenaway Medal, το Klaus Flugge Prize και το βραβείο των βιβλιοπωλείων Waterstones. Το μυστικό δάσος είναι το τέταρτο βιβλίο της, ένα μαγικό εικονοβιβλίο γεμάτο εικόνες από τη φύση και συγκεκριμένα από τα δάση. Τα ζώα που ζουν εκεί, ελάφια, αλεπούδες, αρκούδες, σκιουράκια, τρυποκάρυδοι, ακόμα και λύκοι, πάπιες και κάστορες, παρελαύνουν από τις γεμάτες φθινοπωρινά χρώματα σελίδες του βιβλίου. Χωρισμένη ανά δισέλιδο, το παιδί παρακολουθεί την ιστορία να εξελίσσεται όσο παρουσιάζονται μπροστά του ζεύγη ή οικογένειες ζώων, επιτρέποντάς του να τα δει, να τα μάθει, να μάθει τα ονόματά τους, να τα παρατηρήσεις, να μάθει για τις συνήθειές τους, ενώ παράλληλα απολαμβάνει μια όμορφη ιστορία που ξεκινάει νωρίς το πρωί και τελειώνει αργά το βράδυ, με τα ζωάκια να πηγαίνουν όλα για ύπνο. 

Στο τέλος του βιβλίου, υπάρχει και ειδικό τμήμα αφιερωμένο στα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά των ζώων που συμμετέχουν στην ιστορία της Dieckmann, αλλά και μια σελίδα – σημειωματάριο για να γράψουν οι ενήλικες που διαβάζουν το βιβλίο μαζί με το παιδί τυχόν στοιχεία που εντυπωσίασαν τον μικρό αναγνώστη ή εντώπησε καθώς ξεφύλλιζαν μαζί το Μυστικό Δάσος.

Ένα πολύ όμορφο βιβλίο που γνωρίζει στα παιδιά μέσα από ένα παιχνίδι ψάξε – βρες τα δάση και τους κατοίκους τους, που συμπληρώνεται μοναδικά από το χοντρό και ανθεκτικό χαρτί – κάτι που το κάνει ιδανικό για μικρά χεράκια – αλλά κυρίως από τα συναισθήματα, τις γεύσεις, τις μυρωδιές αλλά και τους ήχους που κάπως μαγικά αναδύονται από τις εικόνες της Dieckmann. Αναζητήστε το!  

Φωτογραφία: Κόκκινη Αλεπού

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Λύκοι στο χιόνι

Η Φιο και η μητέρα της ζουν ολομόναχες στα δάση της Ρωσίας, με μόνη συντροφιά τους λύκους τους. Όταν ο Ρωσικός Στρατός τις απειλεί με δολοφονική εχθρότητα και αρπάζουν τη μητέρα της, η Φιο και οι λύκοι της δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να το σκάσουν. Στην πορεία τους προς την Αγία Πετρούπολη μια ομάδα παιδιών που συνεχώς μεγαλώνει ενώνεται μαζί τους.

Μικρή βιβλιοθήκη για νεαρά ανήσυχα πνεύματα

Μία νέα σειρά με βιβλία γνώσεων, ένα πολύτιμο εγκυκλοπαιδικό εργαλείο με την εγγύηση του Oxford University Press. Ειδικοί σε κάθε επιστημονικό πεδίο γράφουν με τρόπο κατανοητό που εισάγει τα παιδιά σε κάθε θέμα μέσα σε λίγες σελίδες.

Εκεί έξω στο διάστημα για 24 ώρες

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ) και πώς είναι η ζωή των ανθρώπων εκεί; Πώς κάνουν μπάνιο και πλένουν τα δόντια τους οι αστροναύτες, αφού το νερό αντί να ‘τρέχει’ αιωρείται; Τι τρώνε στο διάστημα και πώς πάνε τουαλέτα; Αλλά, γιατί υπάρχει ο ΔΔΣ; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απαντώνται μέσα από τις 60 σελίδες αυτού του εντυπωσιακού παιδικού βιβλίου γνώσεων.