Το μυστικό της μεγάλης καρδιάς

Συγγραφέας: Sophie de Mullenheim
Εικονογράφηση: Annick Masson
Μετάφραση: Πετρούλα Γαβριηλίδου
Εκδόσεις: Δεσύλλας
Ηλικίες: 5+

«Το μυστικό της μεγάλης καρδιάς» είναι γραμμένο για όλους αυτούς που έχουν περάσει πολλές ώρες προσπαθώντας να πείσουν ένα παιδί να μοιράζεται και την αξία της γενναιοδωρίας. Η συγγραφέας έχει στο ενεργητικό της μια πληθώρα βιβλίων ιστορικού και θρησκευτικού κυρίως περιεχομένου.

Πρωταγωνιστής εδώ, ο Βίκτορας, ένα μικρό αγόρι, που μια μέρα παίρνει ένα πολύτιμο δώρο από τη γιαγιά του. Το καπέλο με τα φτερά που φορούσε ο Ινδιάνος προ- προπάππους του. Ο μικρός περήφανος το φοράει στο σχολείο, όπου γίνεται αποδέκτης θαυμασμού από φίλους και συμπαίκτες. Οι φίλοι όμως αγγίζουν και ζητούν φτερά και το αγόρι δεν είναι έτοιμο να τα μοιραστεί, γιατί ίσως τελικά «δεν είναι και τόσο εύκολο να χαρίζεις κάτι δικό σου». Με την παραίνεση της γιαγιά, ο Βίκτορας δίνει τα φτερά στους φίλους του. Κάτι όμως δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε. Αισθάνεται περίεργα και ξεσπάει σε κλάματα όταν βλέπει το καπέλο κατεστραμμένο. Μαγικές ακούγονται οι φράσεις της γιαγιάς του:

«Μα μήπως δε τα χάρισες απλόχερα;»
«Τα έδωσες με την καρδιά σου αγόρι μου;»

Και ο Βίκτορας αυτή τη φορά δίνει, όχι σε φίλους μα σε αγνώστους, σε έναν κύριο, σε ένα μικρό παιδί. Και αυτοί λάμπουν από χαρά με ένα μόνο χρωματιστό φτερό. Τώρα η καρδιά του γεμίζει ζεστασιά με τη χαρά του άλλου. Δίνω λοιπόν γιατί μου το ζητούν; γιατί νοιώθω ότι πρέπει; ή δίνω γιατί το θέλω και το μοιράζομαι απλόχερα, από καρδιάς; Δύσκολες έννοιες, λεπτές οι διαφορές που η ιστορία του Βίκτορα χωρίς διδακτισμό αναδεικνύει και δίνει το έναυσμα για συζητήσεις με μικρά παιδιά.

Και επειδή σε έναν ιδεατό κόσμο η γενναιοδωρία ανταμείβεται, και στα παιδικά βιβλία όλα είναι δυνατά, το καπέλο γεμίζει και πάλι φτερά! Γιατί όπως λέει η γιαγιά του Βίκτορα, παίρνουμε δύο φορές περισσότερη χαρά από αυτή που δίνουμε. Και ο Βίκτορας χαρίζει εκτός από φτερά και άλλα πολύτιμα δώρα όπως χρόνο, χαμόγελο και βοήθεια. Ένα τρυφερό βιβλίο, που ιδανικά θα είχε ωφεληθεί από μια πιο συμπεριληπτική εικονογράφηση, δίνει ωστόσο αφορμή για πολλές συζητήσεις.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Το φιλάκι για αντίο

Η Audrey Penn μας έχει συνηθίσει σε βιβλία για τις δύσκολες στιγμές των μικρών παιδιών. Εδώ οι εκδόσεις Ciel μας

Μέδουσα

Αυτή η σκληρόδετη και πλούσια εικονογραφημένη έκδοση δεν είναι απλώς μια ακόμα αναδιήγηση ενός μύθου, αλλά μια σχεδόν νέα ιστορία