Συγγραφέας: Sylvia Bishop
Εικονογράφηση: Marco Guadalupi
Μετάφραση: Αργυρώ Πιπίνη
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
Χρονιά έκδοσης: 2019
Ηλικίες: 9+, 12+

Η Μαξιμιλιανή Μορέλ μεγαλώνει σε ένα όμορφο σπίτι στο Παρίσι. Μαζί της μένουν ο μπαμπάς της, η μαμά της, η μεγάλη της αδερφή και ο μεγάλος της αδερφός. Ολοι τους όμως είναι υπερβολικά απασχολημένοι με τις δικές τους ζωές. Ετσι, η Μαξ αρκείται να διαβάζει βιβλία, να πίνει ζεστή σοκολάτα και να χαζεύει τον ουρανό από το παράθυρο της σοφίτας του σπιτιού, κάνοντας όνειρα για τρελές περιπέτειες.

Οταν η θεία του πατέρα της, η Ελοντί, μια εκκεντρική, μεγάλη σε ηλικία γυναίκα που μένει στην Κωνσταντινούπολη, ζητήσει τη βοήθεια της οικογένειας Μορέλ για κάποια υπόθεσή της και οι γονείς της αρνηθούν ευγενικά, η Μαξ θα αρπάξει την ευκαιρία και θα ζητήσει να αναλάβει εκείνη να ταξιδέψει ως την Κωνσταντινούπολη – έστω και αν αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να διασχίσει με τρένο ή μάλλον τρενΑ, την Ευρώπη. Οι γονείς συμφωνούν, τα εισιτήρια κλείνονται και βρίσκεται και η συνοδός της: μια περίεργη καλόγρια, η αδερφή Μαργαρίτα. Στο ταξίδι τους θα συναντήσουν πολλούς επιβάτες, άλλοι κατεβαίνουν στους ενδιάμεσους σταθμούς κι άλλοι έχουν τελικό προορισμό την Τουρκία, όπως η βαθύπλουτη Εστελ Ρόζενκραντς και ο πιστός συνοδός της που λέει πως είναι ανηψιός της, ο Καρλ Γκρομπ, ο αδέξιο Ρούπερτ Νομπς και η τρομακτική Σελέστ με τα μυτερά δόντια. Ολοι αυτοί θα μπλεχτούν σε ένα περίεργο παιχνίδι μυστηρίου, καθώς όλοι θα ψάχνουν αν βρουν, μαζί με τον επιθεωρητή Λε Γκοφ, το ανυπολόγιστης αξίας διαμάντι των σπαραγμών, που κλάπηκε από το Φορτ Βολτ στο Παρίσι λίγες ημέρες πριν την αναχώρηση της Μαξ. Θα μπορέσει η μικρή ντετέκτιβ να ξεσκεπάσει τους κλέφτες; Τι μυστικό κρύβει η αδερφή Μαργαρίτα και πώς θα καταφέρουν τελικά οι δυο τους να αποδείξουν ποιος είναι ο κλέφτης; Και τι ρόλο παίζει η Εστελ και Καρλ;

Η Sylvia Bishop, η συγγραφέας του Ο Ελέφαντας της Ερικα, επιστρέφει με ένα βιβλίο μυστηρίου για παιδιά, με κεντρική ηρωίδα τη Μαξ, ένα κορίτσι γύρω στα 10, που ετοιμάζεται να ζήσει τη μεγαλύτερη περιπέτεια της ζωής της. Εξυπνη και γρήγορη πλοκή, ενδιαφέροντες χαρακτήρες, πολύ χιούμορ και μυστήριο, γεμάτο όμορφες περιγραφές του ταξιδιού με το τρένο και τις ενδιάμεσες στάσεις που κάνουν σε Μόναχο, Βουδαπέστη και Βουκουρέστι.

Το βιβλίο έχει κερδίσει το Warwickshire Junior Book Award 2019, εχει μπει στη μικρή λίστα των ISLN Red Dot Book Award 2019 και είχε προταθεί για Carnegie Medal 2019.