Το νησί που αλλάζει

Συγγραφέας – εικονογράφος: Ευτυχία Ηλιάδου

Εκδόσεις: Suricata

Χρονιά έκδοσης: 2017

Ηλικίες: 3+, 5+

 

Θυμάστε τον Κόπολας, το μαύρο αδέσποτο σκυλάκι από την Άνδρο που μας σύστησε το νησί του μέσα από το πρώτο βιβλίο με τις περιπέτειές του; Το Έι! Ψιτ!, λοιπόν, απέκτησε επιτέλους συνέχεια. Το αγόρι και ο καλύτερός του φίλος, το σκυλάκι, θα βρεθούν αυτή τη φορά σε ένα άλλο κυκλαδίτικο νησί, τη Σαντορίνη και μαζί με έναν καινούργιο φίλο θα ζήσουν νέες, μεγάλες περιπέτειες.

Η Ευτυχία Ηλίαδου μετάφερει το σκηνικό της νέας της ιστορίας στο μαγευτικό αυτό νησί του Αιγαίου και μέσα από την περιπέτεια του σκυλάκου και του αγοριού, γνωρίζει στα παιδιά τα πιο όμορφα σημεία του νησιού: την Καλντέρα, το νησάκι της Καμένης, τον Σκάρο και το Ακρωτήρι, ενώ μέσα από την ιδιαίτερη εικονογράφησή της αποτυπώνει την ιδιαιτερότητα του τοπίου της Σαντορίνης και τα χρώματά της, το εκτυφλωτικό μπλε των τρούλων των εκκλησιών, το αστραφτερό λευκό των καλντεριμιών και των υπόσκαφων και το κοκκινοκαφέ της γης της.

Το παραμύθι της τονίζει τη σημασία και τη δύναμη της φιλίας, δίνει λαβές να συζητήσουμε τα συναισθήματα (φόβος, πανικός, στενοχώρια, απογοήτευση, χαρά), ενώ παράλληλα θέτει και πολλά ερωτήματα για άλλα θέματα, επιστημονικού και ιστορικού περιεχομένου, όπως τι είναι τα ηφαίστεια, πώς δημιουργούνται, πώς γίνονται οι σεισμοί, τι άλλαξε στο νησί της Σαντορίνης μετά την έκρηξη του ηφαιστείου; Ενα εξαιρετικό βιβλίο, από αυτά που αγαπήσαμε και ξεχωρίσαμε από την πρώτη στιγμή, όχι μόνο για την ιστορία του, τα νοήματά της και την εικονογράφησή του, αλλά και για τις αμέτρητες λαβές που δίνει για να μάθουμε μαζί με τα παιδιά νέα πράγματα.

Το βιβλίο κυκλοφορεί και στα Αγγλικά με τον τίτλο «The Changing Island» σε απόδοση Νίκου Καλούδη & Deborah M. Cotterell. Kαι τα τρία της βιβλία θα τα βρείτε σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα.

 

 

 

 

 

 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ο πόλεμος

Η επικαιρότητα φέρνει συνεχώς στο προσκήνιο τη λέξη «πόλεμος». Εμείς οι μεγάλοι στο άκουσμά της κατακλυζόμαστε από εικόνες φρίκης, συναισθήματα φόβου και απελπισίας, κορμιά και ψυχές καταρρακωμένες από το τέρας αυτής της καταστροφής. Μοιραία, λοιπόν, εγείρει την περιέργεια των παιδιών και ρωτάνε «τι είναι ο πόλεμος;»

Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα

Τα μεγάλα συναισθήματα των μικρών παιδιών είναι το αντικείμενο του βιβλίου «Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα» . Όποιος δεν έχει έρθει αντιμέτωπος με ένα τετράχρονο που κλαίει γοερά γιατί έχασε το παιχνίδι του, δεν μπορεί να κατανοήσει τι σημαίνουν μεγάλα συναισθήματα μικρών παιδιών.

Πώς να καλλιεργήσεις μονόκερους

Ένα κοριτσάκι ψάχνει δώρο για τη γιαγιά του. Αγαπά πολύ τα φυτά, επομένως η Σάρα ψάχνει για ένα πολύ ιδιαίτερο φυτό για τα γενέθλιά της. Ποιο καλύτερο μέρος να το βρει, από τον Ανθόκηπο με τα μαγικά φυτά;