Το νησί που αλλάζει

Συγγραφέας – εικονογράφος: Ευτυχία Ηλιάδου

Εκδόσεις: Suricata

Χρονιά έκδοσης: 2017

Ηλικίες: 3+, 5+

 

Θυμάστε τον Κόπολας, το μαύρο αδέσποτο σκυλάκι από την Άνδρο που μας σύστησε το νησί του μέσα από το πρώτο βιβλίο με τις περιπέτειές του; Το Έι! Ψιτ!, λοιπόν, απέκτησε επιτέλους συνέχεια. Το αγόρι και ο καλύτερός του φίλος, το σκυλάκι, θα βρεθούν αυτή τη φορά σε ένα άλλο κυκλαδίτικο νησί, τη Σαντορίνη και μαζί με έναν καινούργιο φίλο θα ζήσουν νέες, μεγάλες περιπέτειες.

Η Ευτυχία Ηλίαδου μετάφερει το σκηνικό της νέας της ιστορίας στο μαγευτικό αυτό νησί του Αιγαίου και μέσα από την περιπέτεια του σκυλάκου και του αγοριού, γνωρίζει στα παιδιά τα πιο όμορφα σημεία του νησιού: την Καλντέρα, το νησάκι της Καμένης, τον Σκάρο και το Ακρωτήρι, ενώ μέσα από την ιδιαίτερη εικονογράφησή της αποτυπώνει την ιδιαιτερότητα του τοπίου της Σαντορίνης και τα χρώματά της, το εκτυφλωτικό μπλε των τρούλων των εκκλησιών, το αστραφτερό λευκό των καλντεριμιών και των υπόσκαφων και το κοκκινοκαφέ της γης της.

Το παραμύθι της τονίζει τη σημασία και τη δύναμη της φιλίας, δίνει λαβές να συζητήσουμε τα συναισθήματα (φόβος, πανικός, στενοχώρια, απογοήτευση, χαρά), ενώ παράλληλα θέτει και πολλά ερωτήματα για άλλα θέματα, επιστημονικού και ιστορικού περιεχομένου, όπως τι είναι τα ηφαίστεια, πώς δημιουργούνται, πώς γίνονται οι σεισμοί, τι άλλαξε στο νησί της Σαντορίνης μετά την έκρηξη του ηφαιστείου; Ενα εξαιρετικό βιβλίο, από αυτά που αγαπήσαμε και ξεχωρίσαμε από την πρώτη στιγμή, όχι μόνο για την ιστορία του, τα νοήματά της και την εικονογράφησή του, αλλά και για τις αμέτρητες λαβές που δίνει για να μάθουμε μαζί με τα παιδιά νέα πράγματα.

Το βιβλίο κυκλοφορεί και στα Αγγλικά με τον τίτλο «The Changing Island» σε απόδοση Νίκου Καλούδη & Deborah M. Cotterell. Kαι τα τρία της βιβλία θα τα βρείτε σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία σε όλη την Ελλάδα.

 

 

 

 

 

 

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Το αγόρι που έφερε το χιόνι

Στην καρδιά μιας μεγάλης πόλης, εκεί που οι κάτοικοί της ζουν και περπατούν βιαστικά, ζει ένα αγοράκι, μαζί με τη μαμά του και τον μπαμπά τους. Για “σπίτι΄” τους έχουν ένα παγκάκι. Όταν όμως το αγόρι βρει ένα βράδυ, εντελώς μαγικά, μια χιονόμπαλα ακριβώς πλάι στο παγκάκι που κοιμάται, όλα θα αρχίσουν να αλλάζουν. Στη χιονόμπαλα μέσα υπάρχει μια πόλη σαν αυτή που βρίσκεται εκείνος, με ενα παγκάκι ακριβώς σαν αυτό που κοιμάται τώρα. Οταν θα την κουνίσει κάτι μαγικό θα έχει συμβεί.

Η Μυρτιά και ο καθρέφτης

Στην «Μυρτιά», που είναι ένα εικονογραφημένο παραμύθι, ζωγραφιές σαν μενταγιόν ζωντανεύουν τις λέξεις που διαλέγει η  Κατερίνα Παούρη για να φτιάξει τον κόσμο της ηρωίδας: αρώματα από τη φωτιά που τριζοβολάει, από τα βιβλία, του τσουκαλιού, της λεβάντας, του χαμομηλιού, του κρόκου, της μυρτιάς μοσχοβολούν στα απάτητα δάση του παραμυθιού.

Ο γάτος που δίδασκε Ζεν

Ο δημιουργός του διεθνούς best seller Το Μεγάλο Πάντα και ο Μικρός Δράκος επιστρέφει στα εκδοτικά πράγματα με μια εικονογραφημένη εξερεύνηση της ζωής και του Ζεν, μια ιστορία ενηλικίωσης για το ταξίδι ενός μεγάλου σε ηλικία γάτου, ο οποίος μοιράζει άπειρη σοφία αλλά και τα μαθήματα που έμαθε στην πορεία.