Το νησί του ποτέ-ποτέ

Συγγραφέας-εικονογράφος: Μαρίνα Γιώτη
Εκδόσεις: Διόπτρα
Χρονιά έκδοσης: 2023
Ηλικίες: 5+

Ο Ποτέ-Ποτέ είναι μια νεαρή αρσενική στρουθοκάμηλος που κάθεται σε ένα πανέμορφο, μικροσκοπικό νησί κάπου στη μέση του Ωκεανού και απολαμβάνει τον χυμό του και τον χρόνο του. Η μέρα είναι μαγευτική και εκείνος νιώθει σαν να βρίσκεται στην κορυφή του κόσμου. Το νησί του είναι απλά τέλειο και δεν το αλλάζει με τίποτα. Όμως, μέρα με τη μέρα, το τέλειο αυτό νησί αρχίζει να αντιμετωπίζει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Τι κι αν οι φίλοι του Ποτέ-Ποτέ προσπαθούν να τον προειδοποιήσουν για το τι συμβαίνει. Εκείνος αδιαφορεί και δεν δίνει σημασία στα λόγια των φίλων. Αρνούμενος όμως να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, θα έρθει πολύ γρήγορα αντιμέτωπος με ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, που απειλεί όχι μόνο το νησί του αλλά και την ίδια του την ύπαρξη.

Η Μαρίνα Γιώτη επέστρεψε τον χειμώνα που μας πέρασε με ακόμα ένα βιβλίο Το νησί του Ποτέ – Ποτέ, που αυτή τη φορά δεν μιλάει τόσο για τα συναισθήματα, με τα οποία είχε θεματολογικά καταπιαστεί στα προηγούμενα βιβλία της, αλλά με την κλιματική αλλαγή και τα μεγάλα προβλήματα που φέρνει στον πλανήτη Γη. Με ήρωα έναν στρουθοκάμηλο, που επιμένει να… στρουθοκαμηλίζει και να μην θέλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, η συγγραφέας και εικονογράφος μιλάει για τις σοβαρές συνέπειες της κλιματικής κρίσης, αλλά και την ανάγκη όλοι στη Γη να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες.

Μέσα από την ιστορία του Ποτέ-Ποτέ τα παιδιά μαθαίνουν για την ικανότητα της προσαρμοστικότητας, στοιχείο που όλοι χρειαζόμαστε στη ζωή μας, για να μπορέσουμε όταν οι συνθήκες το απαιτούν να αλλάξουμε ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στα δεδομένα ενός εντελώς διαφορετικού περιβάλλοντος. Βιβλίο δυστυχώς επίκαιρο που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για όσα ζούμε και όσα θα ζήσουμε από εδώ και πέρα αν δεν πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας και δεν σταματήσουμε να στουθοκαμηλίζουμε.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Βλέπω τον κόσμο όπως είμαι

Η γη είναι παγωμένη… Ή μάλλον με άμμο καυτή… Ή όχι-όχι, είναι καταπράσινη. Μπα… είναι πλημμυρισμένη με νερό. Τα πλάσματα