Το ΝΗΣΙ του ΙΣΗΝ

Συγγραφείς: Ματθαίος Αμανατιάδης & Αλίκη Γιαννάκη
Εικονογράφηση: Ρένια Μεταλληνού
Εκδόσεις: Μάρτης
Χρονιά εκδοσης: 2023
Ηλικίες: 5+, 7+

Το βιβλίο αυτό μας παρουσιάζει ζώα που ζουν σε ένα ΝΗΣΙ ΙΣΗΝ, αλλά -από το όνομα του νησιού αυτού, ίσως ήδη καταλάβατε ότι- δεν είναι όπως τα έχουμε συνηθίσει και τα ξέρουμε. Το χελιδόνι τραγουδάει…χάλια! Γι’ αυτό άλλωστε λέγεται χεαλιδόνι. Το πρόβατο έχει τρίχωμα σαν… πρόκες, ενώ ο σκαντζόχοιρος έχει αφάνα! Γι’ αυτό στο Ίσην λέγονται πρόβκατα και σκατνζόαπαλόχοιροι. Ο κόκορας μας υπνωτίζει, γι’ αυτό λέγεται κουπνόκορας! Αμ, το χταπόδι; Δεν έχει πόδια! Γι’ αυτό λέγεται χταπόδιχέρι! Έτσι, μέσα από τις σελίδες αυτού του βιβλίου, περιηγούμαστε σε αυτό το ΝΗΣΙ ΙΣΗΝ και γνωρίζουμε από κοντά τα χαρακτηριστικά, τα χαρίσματα και τον χαρακτήρα 13 ανάποδων πλασμάτων.

Ως ενήλικας, θαύμασα και απόλαυσα τη φαντασία με την οποία έχουν πλαστεί οι πρωτότυποι αυτοί χαρακτήρες, τόσο σε γλωσσικό, όσο και σε επίπεδο χαρισμάτων. Και τα δύο αυτά είναι πηγές συνεχούς χαμόγελου και γέλιου κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης, μεταδοτικά και στα παιδιά, ακόμα και αν πολλές λέξεις, εκφράσεις και έννοιες είναι πηγαία αστείες για μεγαλύτερα παιδιά, με καλύτερη γνώση της ελληνικής γραμματικής και κουλτούρας/παροιμιών και ζωολογίας/εντομολογίας.

Κάθε ζώο συνοδεύεται από τη ‘φωτογραφία’ του, όπως τα παλιά, κλασσικά βιβλία ζωολογίας/εντομολογίας. Λεπτομέρειες στην εικονογράφηση προκαλούν συχνά το γέλιο. Θα δούμε τον Νοσοκόνωπα (το κουνούπι που αντί να μεταδίδει, γιατρεύει ασθένειες!) με ιατρικό καπελάκι και βαλιτσάκι, το γοργούνι (καλλίγραμμο και αθλητικό γουρούνι!) με φόρμες, βαράκια και ακουστικά, το καθαρουνάβι (ευωδιαστό σα λεβάντα, κουνάβι!) με μωβ, αξιοζήλευτη γούνα και ούτω καθεξής. Και επειδή όλα αυτά συμβαίνουν στο ΝΗΣΙ ΙΣΗΝ, συνοδεύονται από μικρές γραφιστικές ‘πινελιές’, που συμπληρώνουν το ‘ανάποδο κάδρο’: αντεστραμμένο χάρτη του νησιού, με καταφύγιο ήμερων(!) ζώων, λίμνη που την λένε τριχοφαλακρονίδα, απ’ την οποία ξεκινά ο γοργοαργοπόταμος, καθώς και ράφι βιβλιοθήκης που φιλοξενεί «Τα ανεμοχαϊδεμέναδαρμένα ύψηβάθη» και τα «Εκατό χρόνια ΜοναξιάΣυντροφιά».

Τελικά, το να τόσο διαφορετικός, έως και ‘ανάποδος’ είναι φανταστικό -κυριολεκτικά και μεταφορικά-, καθώς και διασκεδαστικό! Μήπως λοιπόν, οι συμπεριφορές και τα χαρακτηριστικά που συχνά χαρακτηρίζουμε ως ‘ανάποδα’ και ενοχλητικά στους ανθρώπους κάθε ηλικίας, αξίζουν μια διαφορετική, έως και ανατρεπτική οπτική;

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Προδημοσίευση: Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού

Από το Μαχνάταν, στη Ρουμανία και από εκεί στη μακρινή Ιαπωνία, για να γυρίσουμε στη γειτονιά μας, στην Ιταλία και να κάνουμε μια στάση στη Γαλλία, με αφορμή το νέο βιβλίο της σειράς “Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας”. Το έκτο βιβλίο με τίτλο “Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού” είναι γραμμένο από την Άννα Κοντολέων και εικονογραφημένο, όπως όλα της σειράς, από τη Λίλα Καλογερή.

Χάθηκα

Στο εξώφυλλο του βιβλίου μια πολική αρκούδα στέκεται κάτω από τεράστιους ουρανοξύστες, που προοπτικά φεύγουν για να σμίξουν στον ουρανό, και κοιτάει επίμονα έναν χάρτη της μεγαλούπολης, κάτω από τον τίτλο «Χάθηκα».

Τα καλύτερα παιδικά βιβλία του 2023

Κάθε χρόνο η “Κόκκινη Αλεπού” ανακοινώνει τη λίστα με τα βιβλία που ξεχώρισε, με εκδόσεις από όλες τις κατηγορίες του παιδικού. Για το 2023 ξεχωρίσαμε 24 βιβλία, από ολες τις κατηγορίες του παιδικού βιβλίου: εικονογραφημένο, παιδικό, εφηβικό-νεανικό, γνώσεων.