Το Όλο και το Λίγο

Συγγραφέας: Κυριάκος Χαρίτος
Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή
Εκδόσεις: Καστανιώτη
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 5+, 7+

Ένα βιβλίο που αντιπαραβάλει το Όλο του μεγάλου κόσμου με το Λίγο του δικού μας μικρόκοσμου. Σε κάθε αριστερή σελίδα του ο Κυριάκος Χαρίτος περιγράφει το μεγάλο,  το σημαντικό, τον κόσμο ως τα πέρατά του, σαν μέσα από έναν φακό που απομακρύνεται, για να μπορέσει να χωρέσει, να δει το Όλο.

Τα σύννεφα, ο ουρανός, η γη –  στοιχεία της φύσης που ξεδιπλώνονται κλιμακωτά (όπως στο παράδειγμα του νερού – όλου του κόσμου τα νερά: θάλασσα, ωκεανοί, ποτάμια, ρυάκια, πηγές, κύματα), συνταιριάζουν με λέξεις – στολίδια (παφλασμοί, ροές, άπιαστα, δροσερά, κρυσταλλένια, θολά) και γίνονται εικόνες, ήχοι, αισθήσεις. Αλλού περιγράφονται με φράσεις δυνατές, ανθρώπινες καταστάσεις, όπως η προσφυγιά (αυτοί που ένα χαμόγελο δεν έχουν στην τσέπη),  χτίζοντας έτσι  λέξη – λέξη την έννοια του Όλου, αυτού που εμπεριέχει το δικό μας Λίγο. Με σεβασμό στους μικρούς αναγνώστες ο συγγραφέας δε διστάζει να χρησιμοποιήσει γλώσσα ποιητική για να φτιάξει ένα καρουζέλ ζωντανών εικόνων για το Όλο όλων μας: του ουρανού το γκρι παλτό το μαλλιαρό και μουσκεμένο και τα σταχτιά μαλλιά της θύελλας.

Το Λίγο μας βρίσκεται πάντα στη δεξιά σελίδα του βιβλίου. Ο φακός εστιάζει τώρα στο ατομικό, στη δική μας πραγματικότητα, σε αυτό που στον δικό μας μικρόκοσμο θεωρούμε σημαντικό: το χαμένο αυτοκινητάκι, το σπασμένο ηλεκτρονικό, ο πυρετός στο θερμόμετρο. Το Λίγο είναι το καθημερινό, οι στιγμές μας, αυτό που συμβαίνει χωρίς να το προσέχουμε, αυτό που τη μια στιγμή για μας είναι τεράστιο και την άλλη ούτε που το θυμόμαστε.

Το βιβλίο κλείνει μιλώντας μας για την αγάπη, τη μεγάλη αγκαλιά, που αφορά όλους μας και που μας δένει σε σύνολα.

Η Ίρις Σαμαρτζή ακολουθεί πιστά την ποιητική του κειμένου, με τα γήινα χρώματα και τα λιτά κολλάζ της. Το Όλο και το Λίγο δείχνει στα παιδιά τον κόσμο που ξέρουν μέσα από ένα πρίσμα ποιητικό, για να τον δουν ομορφότερο, να σταθούν και να τον προσέξουν.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Λύκοι στο χιόνι

Η Φιο και η μητέρα της ζουν ολομόναχες στα δάση της Ρωσίας, με μόνη συντροφιά τους λύκους τους. Όταν ο Ρωσικός Στρατός τις απειλεί με δολοφονική εχθρότητα και αρπάζουν τη μητέρα της, η Φιο και οι λύκοι της δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να το σκάσουν. Στην πορεία τους προς την Αγία Πετρούπολη μια ομάδα παιδιών που συνεχώς μεγαλώνει ενώνεται μαζί τους.

Μικρή βιβλιοθήκη για νεαρά ανήσυχα πνεύματα

Μία νέα σειρά με βιβλία γνώσεων, ένα πολύτιμο εγκυκλοπαιδικό εργαλείο με την εγγύηση του Oxford University Press. Ειδικοί σε κάθε επιστημονικό πεδίο γράφουν με τρόπο κατανοητό που εισάγει τα παιδιά σε κάθε θέμα μέσα σε λίγες σελίδες.

Εκεί έξω στο διάστημα για 24 ώρες

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ΔΔΣ) και πώς είναι η ζωή των ανθρώπων εκεί; Πώς κάνουν μπάνιο και πλένουν τα δόντια τους οι αστροναύτες, αφού το νερό αντί να ‘τρέχει’ αιωρείται; Τι τρώνε στο διάστημα και πώς πάνε τουαλέτα; Αλλά, γιατί υπάρχει ο ΔΔΣ; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα απαντώνται μέσα από τις 60 σελίδες αυτού του εντυπωσιακού παιδικού βιβλίου γνώσεων.