Το παγκάκι της φιλίας

Συγγραφέας: Wendy Meddour
Εικονογράφηση: Daniel Egneus
Μετάφραση: Αντώνης Παπαθεοδούλου
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 5+

Ένα μήνα μετά το άνοιγμα των σχολείων και ενώ κάποια παιδάκια δυσκολεύονται ακόμα να κάνουν φίλους, διαβάζουμε ένα αγαπημένο βιβλίο της Wendy Meddour που μιλάει ακριβώς για αυτό το θέμα.

Η Τίλυ μετακομίζει με την μαμά της και τον σκύλο τους στο καινούργιο τους σπίτι. Ανησυχεί πολύ που θα πάει σε ένα νέο σχολείο χωρίς τους παλιούς της φίλους. Βλέποντας ότι δεν έχει με ποιον να παίξει στην αυλή, ο δάσκαλός της την παροτρύνει να δοκιμάσει το «Παγκάκι της Φιλίας». Όταν πηγαίνει όμως βλέπει απογοητευμένη ότι στο παγκάκι κάθεται ήδη ένα άλλο παιδί που ψάχνει φίλους. Πιστεύουν ότι το παγκάκι δεν λειτουργεί καλά για τον σκοπό που φτιάχτηκε και αποφασίζουν να το επισκευάσουν μαζί. Και κάπως έτσι ξεκινάει μια καινούργια φιλία.

Το παγκάκι της φιλίας είναι μια απλή και τρυφερή ιστορία που μας θυμίζει ότι η αρχή μιας φιλίας μπορεί να είναι μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, μα συνάμα και εξαιρετικά απλή. Τα παιδιά έχουν ένα μαγικό τρόπο να πλησιάζουν το ένα το άλλο, αλλά καμιά φορά έχουν ανάγκη μια αφορμή.

Το κείμενο, εύληπτο για τα παιδιά και ουσιαστικό χωρίς τίποτα περιττό, με την εγγύηση της μετάφρασης του Αντώνη Παπαθεοδούλου, περιγράφει την ανησυχία της μικρής ηρωίδας και τον φόβο της ότι δεν θα γνωρίσει κανέναν στο καινούργιο της σχολείο. Και την χαρά της όταν τελικά οι φόβοι της διαψεύδονται, χωρίς καν να το καταλάβει.

Η εικονογράφηση του γνωστού και βραβευμένου Daniel Egnéus μας χαρίζει όμορφες, ονειρικές εικόνες και φέρνει ολοζώντανα μπροστά μας την μοναξιά της Τίλυ, την τάξη και τον τρυφερό δάσκαλο, το παγκάκι και το παιδί που μάταια περίμενε την λύση να έρθει, τον αυτόματο τρόπο με τον οποίο η γνωριμία τους έλυσε το πρόβλημα και των δύο.

Διαβάζοντας το βιβλίο, σκεφτόμαστε πόσο η ιδέα για τα Παγκάκια της Φιλίας (που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια σε χώρες του εξωτερικού, αλλά και σε κάποια ελληνικά σχολεία) θα ήταν χρήσιμο να υιοθετηθεί από όλα τα σχολεία της χώρας, εκεί στα απρόσωπα προαύλια όπου κάποια παιδιά βασανίζονται ακόμη για να βρουν έναν φίλο.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ο φράχτης

Η ιστορία του Soderguid είναι βαθιά αληθινή, ένας καθρέφτης της πραγματικότητας με όλες τις διαφορές και τις ομοιότητες που μπορούν

Μαμακίαση

Το εικονογραφημένο βιβλίο “Μαμακίαση” είναι ένα βιβλίο που εξηγεί στα μικρά παιδιά την έλξη και εξάρτηση που συχνά νιώθουν για