Το παγκάκι της φιλίας

Συγγραφέας: Wendy Meddour
Εικονογράφηση: Daniel Egneus
Μετάφραση: Αντώνης Παπαθεοδούλου
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 5+

Ένα μήνα μετά το άνοιγμα των σχολείων και ενώ κάποια παιδάκια δυσκολεύονται ακόμα να κάνουν φίλους, διαβάζουμε ένα αγαπημένο βιβλίο της Wendy Meddour που μιλάει ακριβώς για αυτό το θέμα.

Η Τίλυ μετακομίζει με την μαμά της και τον σκύλο τους στο καινούργιο τους σπίτι. Ανησυχεί πολύ που θα πάει σε ένα νέο σχολείο χωρίς τους παλιούς της φίλους. Βλέποντας ότι δεν έχει με ποιον να παίξει στην αυλή, ο δάσκαλός της την παροτρύνει να δοκιμάσει το «Παγκάκι της Φιλίας». Όταν πηγαίνει όμως βλέπει απογοητευμένη ότι στο παγκάκι κάθεται ήδη ένα άλλο παιδί που ψάχνει φίλους. Πιστεύουν ότι το παγκάκι δεν λειτουργεί καλά για τον σκοπό που φτιάχτηκε και αποφασίζουν να το επισκευάσουν μαζί. Και κάπως έτσι ξεκινάει μια καινούργια φιλία.

Το παγκάκι της φιλίας είναι μια απλή και τρυφερή ιστορία που μας θυμίζει ότι η αρχή μιας φιλίας μπορεί να είναι μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, μα συνάμα και εξαιρετικά απλή. Τα παιδιά έχουν ένα μαγικό τρόπο να πλησιάζουν το ένα το άλλο, αλλά καμιά φορά έχουν ανάγκη μια αφορμή.

Το κείμενο, εύληπτο για τα παιδιά και ουσιαστικό χωρίς τίποτα περιττό, με την εγγύηση της μετάφρασης του Αντώνη Παπαθεοδούλου, περιγράφει την ανησυχία της μικρής ηρωίδας και τον φόβο της ότι δεν θα γνωρίσει κανέναν στο καινούργιο της σχολείο. Και την χαρά της όταν τελικά οι φόβοι της διαψεύδονται, χωρίς καν να το καταλάβει.

Η εικονογράφηση του γνωστού και βραβευμένου Daniel Egnéus μας χαρίζει όμορφες, ονειρικές εικόνες και φέρνει ολοζώντανα μπροστά μας την μοναξιά της Τίλυ, την τάξη και τον τρυφερό δάσκαλο, το παγκάκι και το παιδί που μάταια περίμενε την λύση να έρθει, τον αυτόματο τρόπο με τον οποίο η γνωριμία τους έλυσε το πρόβλημα και των δύο.

Διαβάζοντας το βιβλίο, σκεφτόμαστε πόσο η ιδέα για τα Παγκάκια της Φιλίας (που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια σε χώρες του εξωτερικού, αλλά και σε κάποια ελληνικά σχολεία) θα ήταν χρήσιμο να υιοθετηθεί από όλα τα σχολεία της χώρας, εκεί στα απρόσωπα προαύλια όπου κάποια παιδιά βασανίζονται ακόμη για να βρουν έναν φίλο.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Στόουν 1: Χαμένος στην Υπογειάνα

Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από τον Στόουν, ένα μικρό πετραδάκι που κυλάει στην Υπογειάνα, αλλά δε θυμάται ούτε ποιος, ούτε από πού είναι. Είναι τυχερός, όμως, μέσα στην ατυχία του, μιας και συναντά τον Τουκ, έναν σαρανταποδαρούσο (;) που αναλαμβάνει να τον βοηθήσει να προσαρμοστεί στη νέα του ζωή στην Υπογειάνα, έναν κόσμο εκεί κάτω από το χώμα που είναι τόσο ζωντανός και πολύχρωμος, με πόλεις και δρόμους, τέρατα και το ακόμη χειρότερο, ενοίκια.

Ένα βιβλίο μες στη βρόμα

Τι γνωρίζετε για το σαπούνι; Για τα αρώματα; Τα καζανάκια; Τις αποχετεύσεις; Να ένα βιβλίο που βγάζει τα άπλυτα της ανθρώπινης φύσης στη φόρα, ξαφνιάζοντάς μας με τα όσα  εξωφρενικά, αλλά πέρα για πέρα αληθινά, στοιχεία και γεγονότα μας αποκαλύπτει.

Το βιβλίο του μικροσκοπίου

Με το διάβασμα αυτού του βιβλίου ετοιμαστείτε για αναζήτηση μικροσκοπίου! Στις περίπου 60 σελίδες του μαθαίνουμε τα μέρη και την αρχή λειτουργίας του μικροσκοπίου και στη συνέχεια το χρησιμοποιούμε για να εξερευνήσουμε τον μικρόκοσμο του σπιτιού, των φυτών, των ζώων, του ανθρώπινου σώματος και του εδάφους.