Το πλεξικό της φανταστικής

Συγγραφέας: Άγγελος Πατσιάς

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Χρονιά έκδοσης: 2018

Ηλικίες: 7+

 

Εσείς ξέρετε τι είναι η μπατσαμούρα; Η τσαπαντέλω, ο μπρόκος, ο γάλοντας; Μην σας κουράζω. Αν ζεις με ένα παιδί στο σπίτι που από το πρωί μέχρι το βράδυ κατεβάζει το μυαλό του λέξεις, τότε ξέρετε περίπου τι εννοώ. Η μπατσαμούρα είναι η μουτζούρα και η τσαπαντέλω αυτή που τρώει μανταλάκια, ενώ μέσα στα δωμάτια κυκλοφορεί και κύριος Τοτομούτο (= δώσε μου το), Ιάπωνας στην καταγωγή λύκος που κάνει παρέα με έναν Χένγουιρ (Χένρι, μην ρωτάτε περισσότερα).

Οταν πήρα στα χέρια που το βιβλίο του Άγγελου Πατσιά ενθουσιάστηκα! Γιατί ξέρω ότι δεν είναι μόνο το δικό μου βλαστάρι που βγάζει δέκα καινούργιες δικές του λέξεις το δευτερόλεπτο, αλλά υπάρχουν πολλά παιδιά εκεί έξω που βάζουν τη φαντασία τους να δουλεύει στο φουλ και δημιουργούν μοναδικούς κόσμους φτιαγμένους από γράμματα. Ο Αγγελος Πατσιάς είναι δάσκαλος και το Πλεξικό της Φανταστικής του έχει τη μαγική ικανότητα να σε κάνει να ξεκλειδώσεις εκείνο το μικρό σε μέγεθος αλλά τεράστιο σε σημασία κουτάκι του μυαλού σου μέσα στο οποίο κρύβεται η φαντασία σου. Ανοιξέ το βιβλίο και μαζί με τον συγγραφέα και οδηγό το μυαλό και τις φανταστικές σου ικανότητες, άπλωσε το ταλέντο σου και φτιάξε και εσύ μία ή και πολλές λέξεις! Δεν είναι ακόμα ένα βιβλίο δημιουργικής γραφής, είναι ένα εγχειρίδιο δημιουργικής σκέψης που δεν σου δίνει τίποτα “μασημένο και έτοιμο για κατανάλωση“, αλλά σε βάζει στη διαδικασία να σκεφτείς τι σημαίνουν οι λέξεις πυροπιτάκι, πετεινάζ, μπιρμπιλοσκόπιο, γλυκοπέλτης και φτιαλάζι. Είσαι έτοιμος;

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ο πόλεμος

Η επικαιρότητα φέρνει συνεχώς στο προσκήνιο τη λέξη «πόλεμος». Εμείς οι μεγάλοι στο άκουσμά της κατακλυζόμαστε από εικόνες φρίκης, συναισθήματα φόβου και απελπισίας, κορμιά και ψυχές καταρρακωμένες από το τέρας αυτής της καταστροφής. Μοιραία, λοιπόν, εγείρει την περιέργεια των παιδιών και ρωτάνε «τι είναι ο πόλεμος;»

Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα

Τα μεγάλα συναισθήματα των μικρών παιδιών είναι το αντικείμενο του βιβλίου «Μεγάλα μεγάλα συναισθήματα» . Όποιος δεν έχει έρθει αντιμέτωπος με ένα τετράχρονο που κλαίει γοερά γιατί έχασε το παιχνίδι του, δεν μπορεί να κατανοήσει τι σημαίνουν μεγάλα συναισθήματα μικρών παιδιών.

Πώς να καλλιεργήσεις μονόκερους

Ένα κοριτσάκι ψάχνει δώρο για τη γιαγιά του. Αγαπά πολύ τα φυτά, επομένως η Σάρα ψάχνει για ένα πολύ ιδιαίτερο φυτό για τα γενέθλιά της. Ποιο καλύτερο μέρος να το βρει, από τον Ανθόκηπο με τα μαγικά φυτά;