Το πορτρέτο του λαγού

Συγγραφέας: Emmanuel Trédez
Εικονογράφηση: Delphine Jacquot
Μετάφραση: Εύη Γεροκώστα
Εκδόσεις: Κόκκινη Κλωστή Δεμένη
Χρονιά έκδοσης: 2022
Ηλικίες: 5+, 7+

«Το πορτρέτο του λαγού» είναι η ιστορία ενός ευκατάστατου, αλλά άσχετου με τις Τέχνες, Λαγού που θέλει να παραγγείλει το πορτρέτο του και να το στείλει στη Νέα Υόρκη, με σκοπό να γοητεύσει μια όμορφη νεαρή ηθοποιό. Αμήχανος, όμως, και ανίκανος να επιλέξει τον κατάλληλο καλλιτέχνη, συμβουλεύεται τον φίλο του, το Γουρούνι, που αναλαμβάνει να τον εισάγει στον καλλιτεχνικό κόσμο και να τον συστήσει στη διάσημη ζωγράφο Αλεπού. Αυτή του υπόσχεται – έναντι μεγάλου αντιτίμου – το πιο μοντέρνο, το πιο εντυπωσιακό, το πιο πρωτότυπο πορτρέτο∙ αλλά ο καιρός περνάει και ο Λαγός ζει μέσα στην αγωνία για το αποτέλεσμα… Άραγε τι να τον περιμένει;

Μία αστεία ιστορία για το πάθημα ενός Λαγού που θέλει να εντυπωσιάσει και συγχρόνως μια πρωτότυπη εισαγωγή στον κόσμο της Τέχνης, αλλά και μια ευφυής και κριτική ματιά πάνω σε αυτόν. Στημένη με έξυπνες ομοιοκαταληξίες, η περιπέτεια του Λαγού στα κοσμικά περιβάλλοντα των καλλιτεχνών και των γκαλερί αποτελεί μια καυστική απεικόνιση της πραγματικότητας, που δημιουργεί προβληματισμούς πάνω σε θέματα όπως η πραγματική αξία και ομορφιά των έργων, η εμμονή με την εξωτερική εμφάνιση, την εικόνα και τον πλούτο, η ανάγκη να ανήκουν στην ελίτ της Τέχνης και ο φόβος τους μήπως αποκλειστούν από αυτήν.

Η εικονογράφηση της Delphine Jacquot παραπέμπει σε μια παλιότερη εποχή με επαύλεις και υπηρετικό προσωπικό, με ατμοσφαιρικά σαλόνια γεμάτα πίνακες και διακοσμητικά αντικείμενα τέχνης, κάτι που δημιουργεί από μόνο του μια ενδιαφέρουσα και πολύχρωμη ιστορία για τα παιδιά που αγαπούν την παρατήρηση και τις λεπτομέρειες. Την ίδια στιγμή όμως είναι φανερό ότι η εικονογράφος στήνει για το πιο εξοικειωμένο κοινό ένα εξαιρετικά πλούσιο ψηφιδωτό έργων ζωγραφικής και γλυπτικής, τα οποία παρότι προσαρμοσμένα στον κόσμο των ζώων, αναφέρονται ξεκάθαρα σε γνωστούς καλλιτέχνες όπως οι Πολ Σεζάν, Πάμπλο Πικάσσο, Γκασπάρ Φρίντριχ, Πιτ Μοντριάν, Ρενέ Μαγκρίτ, Χουάν Μιρό, Πολ Κλέε, Κλοντ Μονέ, Κατσουσίκα Χοκουσάι, Αλεξάντερ Κάλντερ, Ρομπέρ Ντελονέ, Ανρί Ματίς, Εντουάρ Μανέ, Μαρσέλ Ντισάμπ, Αλμπέρτο Τζακομέττι, Καζιμίρ Μάλεβιτς, Αλεξάντερ Κάλντερ κά..

Έχουμε, έτσι, ένα βιβλίο με πολλά επίπεδα ανάγνωσης, ενδιαφέρον τόσο για όσους εστιάσουν στην υπόθεση και στην πυκνή καλοστημένη εικονογράφηση, όσο και για όσους προσπαθήσουν να εντοπίσουν και να μελετήσουν κάθε εικονιζόμενη παραλλαγή και αναφορά σε υπαρκτό καλλιτέχνη.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Το αγόρι που έφερε το χιόνι

Στην καρδιά μιας μεγάλης πόλης, εκεί που οι κάτοικοί της ζουν και περπατούν βιαστικά, ζει ένα αγοράκι, μαζί με τη μαμά του και τον μπαμπά τους. Για “σπίτι΄” τους έχουν ένα παγκάκι. Όταν όμως το αγόρι βρει ένα βράδυ, εντελώς μαγικά, μια χιονόμπαλα ακριβώς πλάι στο παγκάκι που κοιμάται, όλα θα αρχίσουν να αλλάζουν. Στη χιονόμπαλα μέσα υπάρχει μια πόλη σαν αυτή που βρίσκεται εκείνος, με ενα παγκάκι ακριβώς σαν αυτό που κοιμάται τώρα. Οταν θα την κουνίσει κάτι μαγικό θα έχει συμβεί.

Η Μυρτιά και ο καθρέφτης

Στην «Μυρτιά», που είναι ένα εικονογραφημένο παραμύθι, ζωγραφιές σαν μενταγιόν ζωντανεύουν τις λέξεις που διαλέγει η  Κατερίνα Παούρη για να φτιάξει τον κόσμο της ηρωίδας: αρώματα από τη φωτιά που τριζοβολάει, από τα βιβλία, του τσουκαλιού, της λεβάντας, του χαμομηλιού, του κρόκου, της μυρτιάς μοσχοβολούν στα απάτητα δάση του παραμυθιού.

Ο γάτος που δίδασκε Ζεν

Ο δημιουργός του διεθνούς best seller Το Μεγάλο Πάντα και ο Μικρός Δράκος επιστρέφει στα εκδοτικά πράγματα με μια εικονογραφημένη εξερεύνηση της ζωής και του Ζεν, μια ιστορία ενηλικίωσης για το ταξίδι ενός μεγάλου σε ηλικία γάτου, ο οποίος μοιράζει άπειρη σοφία αλλά και τα μαθήματα που έμαθε στην πορεία.