Συγγραφέας: Φραντσέσκα Σάνναtaxidi

Εικονογράφηση: Φραντσέσκα Σάννα

Μετάφραση: Μαρία Παπαγιάννη

Εκδόσεις: Πατάκης

Χρονιά έκδοσης: 2016

Ηλικίες: 5+

 

Πως μπορείς να εξηγήσεις σε ένα παιδί τι είναι ο πόλεμος; Πως να του πεις τι είναι ο ξεριζωμός και η προσφυγιά; Ο θάνατος. Η Φραντσέσκα Σάννα έγραψε μία πολύ συγκινητική ιστορία, βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, την οποία αφηγείται ένα παιδί, και μέσα από την καταπληκτική και γεμάτη χρωματικές αντιθέσεις (μαύρο=πόλεμος, φόβος / χρώμα=ζωή, ελπίδα) εικονογράφησή της, δίνει στους μικρούς αναγνώστες τα εργαλεία να κατανοήσουν το πολύ δύσκολο αυτό θέμα.

Το βιβλίο της Σάννα μιλά για το ταξίδι μιας μάνας με τα δύο της παιδιά από την εμπόλεμη ζώνη πως το άγνωστο, που όμως φαντάζει πιο ασφαλές. Ξεκινά με την περιγραφή της ζωής της οικογένειας πριν τον πόλεμο, τι έκαναν, πως περνούσαν τα καλοκαίρια τους. Μετά πέφτει μαύρο. Χάος. Ο πόλεμος «παίρνει» τον πατέρα. Τώρα πια, η μητέρα μόνη της με δυο παιδιά, μαζεύει ό,τι έχουν και δεν έχουν και φεύγει μακριά από τη χώρα. Το ταξίδι ξεκινά. Τι θα γίνει από εκεί και πέρα; Τι θα περάσουν; Ποιούς θα συναντήσουν; Ποιοί θα είναι πρόθυμοι να τους βοηθήσουν και ποιοί θέλουν μόνο να τους εκμεταλλευτούν;

Η Φραντσέσκα Σάννα εμπνεύστηκε την ιστορία μετά από πολλές συζητήσεις που έκανε σε ένα κέντρο μεταναστών στην Ιταλία. Αν και η ιδέα προέκυψε μετά από τη συνάντησή της με δύο κορίτσια, η ιστορία του βιβλίου είναι μια συλλογή ιστοριών από πολλούς ανθρώπους που βρέθηκαν εκεί. Αν και οι λέξεις μετανάστης και πρόσφυγας έχουν μπει πλέον στο καθημερινό μας λεξιλόγιο, κανείς δεν ξέρει τι κρύβουν οι ιστορίες αυτών των ανθρώπων που αναγκάστηκαν με πολύ βίαιο τρόπο να αφήσουν το σπίτι τους, να περπατήσουν χιλιάδες χιλιόμετρα, να βρεθούν αντιμέτωποι με τεράστια κύματα μέσα σε σαπιοκάραβα, για να πατήσουν το πόδι τους σε μιαν άλλη ήπειρο, με το μέλλον τους να διαγράφεται αβέβαιο, αλλά τουλάχιστον μακριά από τον πόλεμο. Η Σάννα ήθελε λοιπόν να βγάλει παρα έξω αυτές τις ιστορίες. Το Ταξίδι έγινε το αντικείμενο της μεταπτυχιακής της εργασίας στο Πανεπιστήμιο της Λουκέρνης, όπου σπούδασε εικονογράφηση και εντέλει αποτέλεσε βήμα σε όλους αυτούς τους ανθρώπους να πουν την ιστορία τους και να φανεί σε όλους το μεγαλείο και η δύναμη της ψυχής τους για μια ζωή μακριά από τον πόλεμο.

Save