Το τεσσεροφύλλι

Ανθολόγηση: Ζωή Βαλάση
Εικονογράφηση: Λεμονιά Αμαραντίδου
Εκδόσεις: Κέδρος
Ηλικίες: 5+, 7+ και μεγαλόφωνη ανάγνωση

«Σε δυσκολόβρετα μέρη και πολύ σπάνια, φυτρώνει το τεσσεροφύλλι που είναι μαγικό χορτάρι κι έχει τη δύναμη ν’ ανοίγει κλειστές πόρτες σε υπόγειες κρύπτες απ’ όπου μπορεί κανείς να μπει σε παραμυθένια παλάτια όπου φυλάγονται θησαυροί.»

Αληθινός θησαυρός στα αλήθεια αυτό το βιβλίο που ποτέ, όσα χρόνια και να περάσουν, δε μειώνεται η αξία του. Το αντίθετο μάλλον θα έλεγα. Η Ζωή Βαλάση έχει κάνει ένα υπέροχο έργο για τη διατήρηση αλλά και τη μεταλαμπάδευση των παραδόσεων του τόπου μας όχι μόνο από αγάπη σε αυτές, αλλά γιατί πραγματικά πρόκειται για διαμαντάκια. Αναζητήστε το Δείπνο με μάγισσες και κολατσιό με δράκους για λίγο πιο μεγάλα παιδιά (9+) και ειλικρινά για όλους.

Στο Τεσσαροφύλλι καταπιάνεται με λαϊκούς θρύλους από όλη την Ελλάδα. Αυτή η υπέροχη ανθολογία είναι ανάμεσα σε δημοτικό τραγούδι και λογοτεχνία, παραμυθιού και λογογραφικής έρευνας. Από ιστορίες για γοργόνες και μάγισσες, τοπικές δοξασίες, ιστορίες αγάπης και μύθοι για τη φύση, όλα συνθέτουν ένα κόσμο ζωντανό και πολύχρωμο, τρομαχτικό αλλά και καλόβουλο. Έναν κόσμο παλιό, αλλά και πλάι στον ορθολογικό δικό μας.

Γιατί ξέρουμε ότι μέσα στα δέντρα δεν κρύβονται νεράιδες, αλλά πόσο πιο όμορφος είναι ο κόσμος με αυτές μέσα; Γιατί οι κίνδυνοι που μας απειλούν είναι πραγματικοί, αλλά πόσο πιο διαχειρίσιμα είναι τα κακά στοιχειά; Και ένας πύργος έχει το αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον του, αλλά αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά στον θρύλο για τη φυλακισμένη βασιλοπούλα. Αυτή είναι και η νοστιμάδα αυτής της συλλογής. Δεν είναι παραμύθια, ιστορίες, δηλαδή, που οι άνθρωποι ήξεραν ότι είναι της φαντασίας. Εδώ θα βρούμε θρύλους, ιστορίες που οι άνθρωποι τις πίστευαν για αλήθεια. Μας χρειάζεται μια δόση τέτοιας «αλήθειας».

Εδώ, στην Κόκκινη Αλεπού ευαγγελιζόμαστε – και καλά κάνουμε – τις μεγαλόφωνες αναγνώσεις. Τούτο εδώ το βιβλίο προσφέρεται στο 100% για τέτοιες αναγνώσεις για μικρά αλλά και μεγαλύτερα παιδιά. Τώρα που το ξανασκέφτομαι, μην το διαβάσετε από μέσα σας. Κάντε το μόνο φωναχτά. Και αν είστε από κάποιες από τις περιοχές που μας ταξιδεύει το βιβλίο και έχετε την ντοπιολαλιά, κάντε το σε αυτή στα παιδιά σας.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ