Το βαλς των Χριστουγέννων

Συγγραφέας: Boris Vian
Εικονογράφηση: Nathalie Choux
Mετάφραση: Σπύρος Γιανναράς & Δημήτρης Παπακώστας
Εκδόσεις: Ποταμός
Χρονιά έκδοσης: 2019
Ηλικίες: 5+ – ενήλικες

Το Βαλς των Χριστουγέννων δεν ήταν εξαρχής ένα παιδικό βιβλίο. Είναι ένα τραγούδι που γράφτηκε το 1955 από τον Γάλλο συγγραφέα, ποιητή, στιχουργό, τραγουδιστή, κριτικό, τρομπετίστα της τζαζ Boris Vian. Το 2017 εικονογραφήθηκε από την, επίσης Γαλλίδα, εικονογράφο Nathalie Choux, για λογαριασμό του εκδοτικού Grasset & Fasquelle. Είναι το πρώτο τραγούδι του δημιουργού που μεταφέρεται σε έντυπη μορφή με σκοπό να διαβαστεί από παιδιά. Οι στίχοι του, άλλοτε με μια γλύκα κι άλλοτε εμποτισμένοι με πικρή αλήθεια, μιλούν για τα Χριστούγεννα, για παιδιά και μωρά που περιμένουν τα δώρα τους, ερωτευμένα ζευγάρια που χορεύουν, αλλά και στρατιώτες που βρίσκονται στο μέτωπο και πολεμούν και άστεγους που ψάχνουν στα σκουπίδια για τα βασικά. Μιλάει για τη μαγείων των ανθρώπων που αγαπούν να μοιράζονται έστω και τα λίγα και αφήνει με τους τελευταίους στίχους του μια essence ειρωνίας για τη ζωή. Και αν και γράφτηκε τόσες δεκαετίες πριν, οι στίχοι του μπορούν να σταθούν ακόμα και σήμερα.

Με την εικονογραφημένη έκδοση του Βαλς των Χριστουγέννων γίνεται μια πρώτη προσπάθεια να έρθουν τα παιδιά, αλλά και όλοι όσοι δεν γνωρίζουν τον Vian, σε επαφή με το έργο του σπουδαίου αυτού Γάλλου δημιουργού. Ο συνδυασμός των στίχων και της σχεδόν ρεαλιστικής εικονογράφησης της Nathalie Choux το κατατάσσουν ψηλά στις λίστες με τα πιο όμορφα εικονογραφημένα βιβλία που κυκλοφόρησαν ποτέ.

Μια ιδέα για τον Boris Vian και το έργο του μπορείτε να πάρετε εδώ (στα γαλλικά), αλλά και στο εξαιρετικό άρθρο της Alexandra Schwartz, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό New Yorker τον Αύγουστο του 2014, με αφορμή την κυκλοφορία της νέας -τότε- ταινίας του Michel GondryMood Indigo“, το σενάριο της οποίας βασίστηκε στο βιβλίο του Vian, L’Écume des jours.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Προδημοσίευση: Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού

Από το Μαχνάταν, στη Ρουμανία και από εκεί στη μακρινή Ιαπωνία, για να γυρίσουμε στη γειτονιά μας, στην Ιταλία και να κάνουμε μια στάση στη Γαλλία, με αφορμή το νέο βιβλίο της σειράς “Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας”. Το έκτο βιβλίο με τίτλο “Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού” είναι γραμμένο από την Άννα Κοντολέων και εικονογραφημένο, όπως όλα της σειράς, από τη Λίλα Καλογερή.

Χάθηκα

Στο εξώφυλλο του βιβλίου μια πολική αρκούδα στέκεται κάτω από τεράστιους ουρανοξύστες, που προοπτικά φεύγουν για να σμίξουν στον ουρανό, και κοιτάει επίμονα έναν χάρτη της μεγαλούπολης, κάτω από τον τίτλο «Χάθηκα».

Τα καλύτερα παιδικά βιβλία του 2023

Κάθε χρόνο η “Κόκκινη Αλεπού” ανακοινώνει τη λίστα με τα βιβλία που ξεχώρισε, με εκδόσεις από όλες τις κατηγορίες του παιδικού. Για το 2023 ξεχωρίσαμε 24 βιβλία, από ολες τις κατηγορίες του παιδικού βιβλίου: εικονογραφημένο, παιδικό, εφηβικό-νεανικό, γνώσεων.