Το βιβλίο των φόβων και πώς να τους εξαφανίσετε

Συγγραφέας: Φυτούλα Βακανά
Εικονογράφηση: Σάντρα Ελευθερίου
Εκδόσεις: Πατάκη
Χρονιά έκδοσης: 2024
Ηλικίες: 5+

Αχ αυτοί οι φόβοι! Το αιώνιο και συνήθως άλυτο πρόβλημα όλων των παιδιών! Τη μια οι αράχνες, την άλλη το σκοτάδι, την τρίτη τα φαντάσματα. Αμ, το άλλο; Αν πάθει κάτι το αγαπημένο τους αρκουδάκι; Τη λύση έρχεται να δώσει ο ένας και μοναδικός, ο ατρόμητος μάγος-πρωταγωνιστής της ιστορίας. Ή μήπως δεν είναι τελικά και τόσο ατρόμητος; Αλλά μήπως είναι πανέξυπνος και εξαιρετικά πολυμήχανος (ακόμα κι όταν φοβάται);

“Το βιβλίο των φόβων και πώς να τους εξαφανίσετε” μπορεί θεματολογικά να μην είναι κάτι που δεν έχουμε ξαναδιαβάσει, είναι όμως ένα έξυπνο και κυρίως αστείο εικονογραφημένο βιβλίο για τις φοβίες. Το αγόρι – πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ντυμένο μάγος και με τα μαγικά του κόλπα υπόσχεται να εξαφανίσει τους φόβους των αναγνωστών, είτε μιλάμε για το σκοτάδι και τα φαντάσματα, είτε για τις τριχωτέςκι αηδιαστικές αράχνες. Θα τα καταφέρει; Έχει τις αμφιβολίες του, προσπαθεί να μην είναι απόλυτος ως προς τη λύση του προβλήματος, ενώ όσο προχωράει η ιστορία συνειδητοποιεί και ο ίδιος μαζί με τον αναγνώστη ότι όσα προκαλούν τις φοβίες μας είναι εκεί, το θέμα είναι εμείς πώς τις αντιμετωπίζουμε και τελικά πώς αντιδράμε σε αυτά.

Το κείμενο παίζει πολύ έξυπνα με την εικόνα, όπως και το ανάποδο. Γρήγοροι διάλογοι, ένας αόρατος συμπρωταγωνιστής που επαναφέρει τον ήρωα στην πραγματικότητα και μια εικονογράφηση που ξεφεύγει λίγο από όσα μας είχε συνηθήσει ως τώρα η Σάντρα Ελευθερίου είναι τα στοιχεία που κάνουν το βιβλίο να ξεχωρίζει. Η έντονη παλέτα χρωμάτων στο εξώφυλλο με τις φλούο αποχρώσεις και το απόλυτο μαύρο του σκοταδιού δημιουργούν μια καλή πρώτη εντύπωση που τραβάει το μάτι και το ενδιαφέρον, με το εσωτερικό του να μην υστερεί σε τίποτα. Αποστολή εξετελέσθη: οι φόβοι εξαφανίστηκαν και εμείς περάσαμε ωραία διαβάζοντας το βιβλίο δυνατά!

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Τα ήσυχα βράδια

Η θεματολογία του βιβλίου αυτού περιστρέφεται γύρω από τη νύχτα και απ’ ό,τι συμβαίνει ‘στα σκοτεινά’. Σε τι οφείλεται η ύπαρξη της νύχτας, τι συμβαίνει στο σκοτεινό ουρανό, πως λειτουργεί ο ύπνος, γιατί το μαύρο κυριαρχεί στην όραση του ανθρώπου το βράδυ, ποια η σχέση των ζώων και κάποιων φυτών με τη νύχτα; Αυτές και πολλές άλλες ερωτήσεις που τυχόν έχουμε μεγάλοι και μικροί γύρω από τα λιγότερο φανερά και γνωστά ‘καμώματα της ημέρας’, απαντώνται μέσα σε 19 δισέλιδα.

Ο κύριος Γεμάτος και ο κύριος Αδειανός

Η Christina Bellemo με το απλό, μα βαθιά φιλοσοφικό, κείμενο της κατορθώνει από τις πρώτες μόλις σελίδες του βιβλίου να ανακινήσει τα έντονα, αλλά και τα πιο οικεία συναισθήματα. Με ρήματα όπως «νιώθω», «χρειάζομαι», «φοβάμαι», «συγκινούμαι», που φανερώνουν αμέσως τη συναισθηματική κατάσταση των δύο ηρώων, πετυχαίνει την ταύτιση των αναγνωστών/ριών και παράλληλα τους δίνει τη δυνατότητα να αναστοχαστούν τις έννοιες της συνύπαρξης, της συνδιαλλαγής και της συμπόρευσης.

Όταν ανοίγω τα φτερά μου

Ένα πολύ ιδιαίτερο βιβλίο, εικονογραφικά και θεματικά, είναι αυτό του Marc Majewski, ένας ύμνος στη γονεϊκή αγάπη. Η ιστορία ανοίγει με ένα υπέροχα ανακατωμένο παιδικό δωμάτιο, εκεί που ένα μικρό αγόρι φοράει τα πολύχρωμα φτερά πεταλούδας που μόλις έφτιαξε και βγαίνει ολόχαρο στην εξοχή να παίξει και να “πετάξει”.