Το βιβλίο του μικροσκοπίου

Συγγραφέας: Άλις Τζέιμς
Εικονογράφηση: Ζαν Κλοντ
Μετάφραση: Αγγελική Τζαβάρα
Εκδόσεις: Πατάκη
Ηλικίες: 7+

Με το διάβασμα αυτού του βιβλίου ετοιμαστείτε για αναζήτηση μικροσκοπίου! Στις περίπου 60 σελίδες του μαθαίνουμε τα μέρη και την αρχή λειτουργίας του μικροσκοπίου και στη συνέχεια το χρησιμοποιούμε για να εξερευνήσουμε τον μικρόκοσμο του σπιτιού, των φυτών, των ζώων, του ανθρώπινου σώματος και του εδάφους. Τι είναι η ίνα; Πώς φαίνονται οι διαφορετικές υφάνσεις; Πώς ορίζεται το κύτταρο; Πώς μοιάζουν τα βρύα ή ο εγκέφαλος ενός κυττάρου; Τι είναι η μούχλα, πώς φαίνεται και ανακαλύφθηκε η πενικιλίνη; Πώς φαίνεται η άμμος της παραλίας μεγεθυμένη; Πολλές ερωτήσεις και περισσότερες απαντήσεις, με λόγια και εικόνες, απευθείας από το μικροσκόπιο!

Πρόκειται για ένα βιβλίο γνώσεων για τις μικροσκοπικές υφές, οργανισμούς, συστατικά και υλικά. Δίνει με απλό και σύντομο τρόπο πολλούς ορισμούς για τα δομικά συστατικά της οργανικής και ανόργανης ύλης, όπως για το αλάτι, τον πάγο, το μικροτσίπ και άλλα. Ανάμεσα σε προτροπές για παρατήρηση του μικρόκοσμου δίπλα μας, παρεμβάλλει ενδιαφέρουσες πληροφορίες, όπως τη ‘συνταγή’ παρασκευής του χαρτιού, του (χαρτο-)νομίσματος και της μούχλας. Τα πειράματα που προτείνει είναι πολλά, φαίνονται πολύ ενδιαφέροντα και δίνουν το έναυσμα για περισσότερη εξερεύνηση και γνώση. Το να δίνει ένα βιβλίο όχι μόνο γνώσεις, αλλά και όρεξη για τον πολλαπλασιασμό τους, είναι αξιοζήλευτο και το συγκεκριμένο ανήκει σίγουρα σε αυτήν την κατηγορία.

Το υπόλοιπο μισό της γνώσης το προσφέρει η εικονογράφηση. Χρησιμοποιούνται πολλά σκίτσα και εικόνες, βοηθητικά και συμπληρωματικά του κειμένου. Διακοσμητικά στοιχεία υπάρχουν και χρειάζονται για να ξεκουράζουν από την έντονη πληροφόρηση. Μύκητες, βακτήρια και άλλοι μικροοργανισμοί ζωντανεύουν με χιούμορ, συστήνονται και προσφέρουν και αυτοί πολύτιμες πληροφορίες. Παραθέτοντας αληθινές φωτογραφίες σε διάφορους βαθμούς μεγεθύνσεων, το βιβλίο αυτό καταφέρνει και είναι ικανός προσομοιωτής της χρήσης μικροσκοπίου. Το κείμενο μόνο του θα ήταν βαρετό. Η εικόνα μόνη της θα ήταν λειψή. Ο συνδυασμός τους μας αποκαλύπτει από τι αποτελούμαστε εμείς και ο (μικρο-)κόσμος γύρω μας. Όσο οξύμωρο και αν ακούγεται, είναι απέραντος ο κόσμος του μικροσκοπίου!

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Με τα φτερά τους ενωμένα

Η ιστορία του Κλεπέταν και της Μαλένα, η ιστορία δύο λευκοπελαργών, μας χαρίζει απλόχερα – όπως έτσι κι αλλιώς κάνει

Ένα γράμμα

Μια τρυφερή ιστορία για τη μεταμορφωτική δύναμη του «Σ’ αγαπώ», τρυφερές καληνύχτες και πολλές συζητήσεις με μικρά παιδιά.