Το βρήκα! Η μεγάλη εφεύρεση

Συγγραφέας: Θοδωρής Παπαϊωάννου

Εικονογράφηση: Μυρτώ Δεληβοριά

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Χρονιά έκδοσης: 2017

Ηλικίες: 3+, 5+

 

O Μάξιμος Φλου είναι ένας δεινός εφευρέτης. Εχει εφεύρει τον καθαριστή για κολοκυθάκια που περιστρέφεται με τιράντες παντελονιού, ένα μολύβι που γράφει μόνο άσπρα γράμματα κι ένα κουτάλι με ειδικά βαθουλώματα για τον αρακά. Και τώρα δουλεύει πάνω στη μηχανή που βρίσκει όλα όσα έχουν χαθεί. Είναι κλεισμένος μέρες τώρα στο εργαστήριό του, σε σημείο που έχει ανησυχήσει μέχρι και ο σκύλος του, ο Μέρφι. Τι θα γίνει τελικά όμως με τη μηχανή; Τι είναι αυτό που προκύπτει στην πορεία κι άλλαζει όλα τα δεδομένα;

Ο Θοδωρής Παπαϊωάννου ξέρει να γράφει ωραίες ιστορίες. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση και πολύ αστείες! Ο Μάξιμος Φλου, η αφηρημάδα του και η μανία του να εφευρίσκει συνεχώς διάφορα – άχρηστα στην τελική – αντικείμενα, τα πολλά ατυχημάτά του και η επιμονή του τον κάνουν τόσο αγαπητό που θες να φτάσεις όσο πιο γρήγορα μπορείς στην τελευταία σελίδα και να μάθεις τι απέγινε ο Μάξιμος και η μηχανή τους. Η Μυρτώ Δεληβοριά προσθέτει τις δικές της πινελιές στην ιστορία, δίνει εικόνα και μορφή στον Μάξιμο, τον Μέρφι και το εργαστήριό τους και συμπληρώνει την ιστορία, δημιουργώντας μαζί με τον Θ. Παπαϊωάννου ένα από τα πιο όμορφα παραμύθια της χρονιάς για τον χαμένο χρόνο και την αξία όσων είναι σημαντικά, αλλά βρίσκονται κάτω από τη μύτη μας και πολλές φορές δεν μπορούμε να τα δούμε με την πρώτη ματιά.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Προδημοσίευση: Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού

Από το Μαχνάταν, στη Ρουμανία και από εκεί στη μακρινή Ιαπωνία, για να γυρίσουμε στη γειτονιά μας, στην Ιταλία και να κάνουμε μια στάση στη Γαλλία, με αφορμή το νέο βιβλίο της σειράς “Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας”. Το έκτο βιβλίο με τίτλο “Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού” είναι γραμμένο από την Άννα Κοντολέων και εικονογραφημένο, όπως όλα της σειράς, από τη Λίλα Καλογερή.

Χάθηκα

Στο εξώφυλλο του βιβλίου μια πολική αρκούδα στέκεται κάτω από τεράστιους ουρανοξύστες, που προοπτικά φεύγουν για να σμίξουν στον ουρανό, και κοιτάει επίμονα έναν χάρτη της μεγαλούπολης, κάτω από τον τίτλο «Χάθηκα».

Τα καλύτερα παιδικά βιβλία του 2023

Κάθε χρόνο η “Κόκκινη Αλεπού” ανακοινώνει τη λίστα με τα βιβλία που ξεχώρισε, με εκδόσεις από όλες τις κατηγορίες του παιδικού. Για το 2023 ξεχωρίσαμε 24 βιβλία, από ολες τις κατηγορίες του παιδικού βιβλίου: εικονογραφημένο, παιδικό, εφηβικό-νεανικό, γνώσεων.