Τρώγεται η ενσυναίσθηση;

Συγγραφέας: Φρόσω Φωτεινάκη
Εικονογράφηση: Φωτεινή Τίκκου
Εκδόσεις: Διόπτρα
Χρονιά έκδοσης: 2024
Ηλικίες: 5+, 7+

Τι είναι τελικά αυτή η ενσυναίσθηση που ακούμε συνεχώς; Μήπως είναι ένας ακόμα γλωσσοδέτης σαν αυτούς που μαθαίνουμε στο σχολείο; Μπορείς να την αγγίξεις; Μήπως τρώγεται; Άραγε μυρίζει ωραία; Ή μήπως τελικά είναι ο τρόπος να μπορείς να μπαίνεις στα παπούτσια του άλλου και να νιώθεις έστω και λίγο αυτό που εκείνος μπορεί να νιώθει;

Η Φρόσω Φωτεινάκη μετά το βιβλίο της για την συναίνεση και το βιβλίο για το διαζύγιο επανέρχεται με ένα ακόμα εικονογραφημένο βοήθημα, αυτή τη φορά για την ενσυναίσθηση, μια λέξη που έχει μπει σχετικά πρόσφατα στο λεξιλόγιο όλων μας. Ξέρουμε όμως τι σημαίνει η λέξη αυτή; Και όπως πολύ σωστά παρατηρεί ήδη από τον τίτλο η συγγραφέας, τελικά τι είναι η ενσυναίσθηση, τρώγεται; Μέσα από την απορία των μικρών παιδιών για αυτή την τόσο περίεργη όσο και δύσκολη λέξη, η Φρόσω Φωτεινάκη επιχειρεί να δώσει απαντήσεις στις ερωτήσεις τόσο των μικρών παιδιών όσο και των μεγάλων, που διαβάζουν το βιβλίο της.

Μέσα από παραδείγματα που μπορεί να συμβούν στο σχολικό περιβάλλον, στην τάξη ή στο προαύλιο, σε ένα πάρτι ή στο πάρκο, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με καταστάσεις που μπορεί να έχουν βιώσει και τα ίδια και με βοήθεια από τους διαλόγους των πρωταγωνιστών να πάρουν γεύση από το τι σημαίνει να συναισθάνεσαι τον άλλο, τον φίλο σου ή τον γνωστό σου, να μπαίνεις για λίγο στο πετσί του, να αντιλαμβάνεσαι τι μπορεί να αισθάνεται, να νιώθει.

Στο τέλος του βιβλίου Τρώγεται η ενσυναίσθηση, στο παράρτημα που απευθύνεται στους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους φροντιστές γίνεται ξεχωριστή αναφορά στο πώς χτίζεται η ενσυναίσθηση ενώ τονίζεται ότι δεν είναι μια αυτόνομη ικανότητα, αλλά η ραχοκοκαλιά πολλών άλλων επίκτητων δεξιοτήτων.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Ευχαριστώ

Ένα μικρό αγόρι κάνει κάτι διαφορετικό σε κάθε σελίδα: περπατά, ποδηλατεί, κάθεται, είναι με φίλους, τη γάτα του, στο μπάνιο, στο παράθυρο … και σε όλες τις στιγμές του έχει ένα ‘ευχαριστώ’ να πει: σε ζώα, φυτά, πράγματα, ακόμη και στον ίδιο του τον εαυτό! 

Τα ήσυχα βράδια

Η θεματολογία του βιβλίου αυτού περιστρέφεται γύρω από τη νύχτα και απ’ ό,τι συμβαίνει ‘στα σκοτεινά’. Σε τι οφείλεται η ύπαρξη της νύχτας, τι συμβαίνει στο σκοτεινό ουρανό, πως λειτουργεί ο ύπνος, γιατί το μαύρο κυριαρχεί στην όραση του ανθρώπου το βράδυ, ποια η σχέση των ζώων και κάποιων φυτών με τη νύχτα; Αυτές και πολλές άλλες ερωτήσεις που τυχόν έχουμε μεγάλοι και μικροί γύρω από τα λιγότερο φανερά και γνωστά ‘καμώματα της ημέρας’, απαντώνται μέσα σε 19 δισέλιδα.

Ο κύριος Γεμάτος και ο κύριος Αδειανός

Η Christina Bellemo με το απλό, μα βαθιά φιλοσοφικό, κείμενο της κατορθώνει από τις πρώτες μόλις σελίδες του βιβλίου να ανακινήσει τα έντονα, αλλά και τα πιο οικεία συναισθήματα. Με ρήματα όπως «νιώθω», «χρειάζομαι», «φοβάμαι», «συγκινούμαι», που φανερώνουν αμέσως τη συναισθηματική κατάσταση των δύο ηρώων, πετυχαίνει την ταύτιση των αναγνωστών/ριών και παράλληλα τους δίνει τη δυνατότητα να αναστοχαστούν τις έννοιες της συνύπαρξης, της συνδιαλλαγής και της συμπόρευσης.