Βασιλιάς Φωνακλάς Γαλήνη δεν βρίσκει

Συγγραφέας: Τζένη Κουτσοδημητροπούλου

Εικονογράφηση: Αιμιλία Κονταίου

Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική

Χρονιά έκδοσης: 2017

Ηλικίες: 3+, 5+

 

Η Γαλήνη γεννήθηκε με ένα μικρό “ελάττωμα”. Δεν έκλαψε δυνατά όταν ήρθε στον κόσμο και μεγαλώνοντας, δεν μιλούσε δυνατά. Τα πάντα τα έλεγε ψυθιριστά. Κι αυτό όταν μένεις σε μια πόλη που λέγεται Βροντούπολη, ε, είναι ελάττωμα. Όταν όλοι φώναζαν δυνατά, η Γαλήνη μιλούσε απαλά και χαμηλόφωνα. Οπότε, αναγκαστικά, για να μπορούν να την ακούν, έμαθαν να χαμηλώνουν τον τόνο της φωνής τους. Το δικό της χάρισμα έκανε και τους άλλους να την ακολουθήσουν, με αποτέλεσμα το νότιο μέρος της πόλης να μην είναι και τόσο… βροντερό! Στην άλλη πλευρά όμως, ζούσε ο βασιλιάς, ο οποίος είχε δώσει και το όνομα στο βασίλειό του: ήταν φωνακλάς. Τα πάντα τα έλεγε φωνάζοντας. Φώναζε στους αυλικούς κι αυτοί με τη σειρά τους στους βοηθούς κι αυτοί στους υποβοηθούς κι αυτοί σε γνωστούς και γείτονες. Και γενικώς, όλοι φώναζαν, με αποτέλεσμα τον – κατά τα άλλα – καλοκάγαθο και ευγενικό βασιλιά να τον έχει πιάσει τρομερός πονοκέφαλος. Και τι δεν είχαν κάνει για να τον θεραπεύσουν: είχαν φέρει γιατρούς από όλα τα μέρη του κόσμου, του έδωσαν φάρμακα, ματζούνια και φυλακτά, όμως τίποτα δεν μπορούσε να τον απαλλάξει από τους τρομερούς πονοκεφάλους του. Μέχρι που ο μπαμπάς της Γαλήνης και παλιός φίλος του βασιλιά, θα τον πάρει μαζί του στη νότια πλευρά της πόλης και τότε κάτι μαγικό θα συμβεί…

Η Τζένη Κουτσοδημητροπούλου γράφει μια πολύ όμορφη και γλυκειά ιστορία, αν και το θέμα της δεν είναι και τόσο… γλυκό. Με τον βασιλιά Φωνακλά σαν κεντρικό ήρωα, η συγγραφέας μιλάει μέσα από το παραμύθι της για τις φωνές και την ένταση που δημιουργούν (εξού και οι πονοκέφαλοί του) και για το πώς η Γαλήνη (όνομα και πράμα) κατάφερε να τον θεραπεύσει. Η Αιμιλία Κονταίου ντύνει με τις γεμάτες χρώματα εικόνες της τις λέξεις και μαζί δημιουργούν ένα παραμύθι από αυτά που θες να τα διαβάζεις και να τα ξαναδιαβάζεις, χωρίς να τα βαριέσαι ποτέ, να περνάς τα δάκτυλά σου πάνω από τα έντονα χρώματα της εικονογράφησης και να ψάχνεις να βρεις τις μικρές, κρυμμένες λεπτομέρειες που θα σε κάνουν να χαμογελάσεις.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Προδημοσίευση: Η απίστευτα αποτυχημένη φιλία της Λότι Μπρουκς

Λίγες ώρες πριν κυκλοφορήσει σε όλα τα βιβλιοπωλεία το δεύτερο βιβλίο με πρωταγωνίστρια τη Λότι Μπρουκς, μαθαίνουμε τα πάντα το σχεδόν 12χρονο κορίτσι και απαντάμε στο ερώτημα γιατί τα παιδιά την αγαπούν τόσο πολύ.

Υπάρχει ζωή μέσα στη μύτη σου;

Στο βιβλίο αυτό που κρατάμε στα χέρια μας, με τα φωτεινά, έντονα χρώματα και το μαλακό εξώφυλλο, μαθαίνουμε τα πάντα (ή κάνουμε μια καλή αρχή στο μαθάνουμε τα πάντα) γύρω από τους πολλές φορές αόρατους στο γυμνό μάτι μικροοργανισμούς με τους οποίους συμβιώνουμε.

O μικρός μαχητής

Ενα βιβλίο για τη δημιουργία του ανθρώπου και την εξέλιξη του εμβρύο από τη στιγμή της σύλληψης ως και μετά τη γέννησή του. Ενα βιβλίο για τους μικρούς εκείνους μαχητές της ζωής, που με δυσκολία κατάφεραν να γατζωθούν από τα τοιχώματα της μήτρας, να βρουν ένα ασφαλές σημείο και να μεγαλώσουν, ώσπου να γίνουν μωρά και να βγουν στον κόσμο.