Βασιλιάς Φωνακλάς Γαλήνη δεν βρίσκει

Συγγραφέας: Τζένη Κουτσοδημητροπούλου

Εικονογράφηση: Αιμιλία Κονταίου

Εκδόσεις: Ελληνοεκδοτική

Χρονιά έκδοσης: 2017

Ηλικίες: 3+, 5+

 

Η Γαλήνη γεννήθηκε με ένα μικρό “ελάττωμα”. Δεν έκλαψε δυνατά όταν ήρθε στον κόσμο και μεγαλώνοντας, δεν μιλούσε δυνατά. Τα πάντα τα έλεγε ψυθιριστά. Κι αυτό όταν μένεις σε μια πόλη που λέγεται Βροντούπολη, ε, είναι ελάττωμα. Όταν όλοι φώναζαν δυνατά, η Γαλήνη μιλούσε απαλά και χαμηλόφωνα. Οπότε, αναγκαστικά, για να μπορούν να την ακούν, έμαθαν να χαμηλώνουν τον τόνο της φωνής τους. Το δικό της χάρισμα έκανε και τους άλλους να την ακολουθήσουν, με αποτέλεσμα το νότιο μέρος της πόλης να μην είναι και τόσο… βροντερό! Στην άλλη πλευρά όμως, ζούσε ο βασιλιάς, ο οποίος είχε δώσει και το όνομα στο βασίλειό του: ήταν φωνακλάς. Τα πάντα τα έλεγε φωνάζοντας. Φώναζε στους αυλικούς κι αυτοί με τη σειρά τους στους βοηθούς κι αυτοί στους υποβοηθούς κι αυτοί σε γνωστούς και γείτονες. Και γενικώς, όλοι φώναζαν, με αποτέλεσμα τον – κατά τα άλλα – καλοκάγαθο και ευγενικό βασιλιά να τον έχει πιάσει τρομερός πονοκέφαλος. Και τι δεν είχαν κάνει για να τον θεραπεύσουν: είχαν φέρει γιατρούς από όλα τα μέρη του κόσμου, του έδωσαν φάρμακα, ματζούνια και φυλακτά, όμως τίποτα δεν μπορούσε να τον απαλλάξει από τους τρομερούς πονοκεφάλους του. Μέχρι που ο μπαμπάς της Γαλήνης και παλιός φίλος του βασιλιά, θα τον πάρει μαζί του στη νότια πλευρά της πόλης και τότε κάτι μαγικό θα συμβεί…

Η Τζένη Κουτσοδημητροπούλου γράφει μια πολύ όμορφη και γλυκειά ιστορία, αν και το θέμα της δεν είναι και τόσο… γλυκό. Με τον βασιλιά Φωνακλά σαν κεντρικό ήρωα, η συγγραφέας μιλάει μέσα από το παραμύθι της για τις φωνές και την ένταση που δημιουργούν (εξού και οι πονοκέφαλοί του) και για το πώς η Γαλήνη (όνομα και πράμα) κατάφερε να τον θεραπεύσει. Η Αιμιλία Κονταίου ντύνει με τις γεμάτες χρώματα εικόνες της τις λέξεις και μαζί δημιουργούν ένα παραμύθι από αυτά που θες να τα διαβάζεις και να τα ξαναδιαβάζεις, χωρίς να τα βαριέσαι ποτέ, να περνάς τα δάκτυλά σου πάνω από τα έντονα χρώματα της εικονογράφησης και να ψάχνεις να βρεις τις μικρές, κρυμμένες λεπτομέρειες που θα σε κάνουν να χαμογελάσεις.

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Προδημοσίευση: Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού

Από το Μαχνάταν, στη Ρουμανία και από εκεί στη μακρινή Ιαπωνία, για να γυρίσουμε στη γειτονιά μας, στην Ιταλία και να κάνουμε μια στάση στη Γαλλία, με αφορμή το νέο βιβλίο της σειράς “Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας”. Το έκτο βιβλίο με τίτλο “Το μεσαιωνικό κάστρο και οι γίγαντες του Ουρανού” είναι γραμμένο από την Άννα Κοντολέων και εικονογραφημένο, όπως όλα της σειράς, από τη Λίλα Καλογερή.

Χάθηκα

Στο εξώφυλλο του βιβλίου μια πολική αρκούδα στέκεται κάτω από τεράστιους ουρανοξύστες, που προοπτικά φεύγουν για να σμίξουν στον ουρανό, και κοιτάει επίμονα έναν χάρτη της μεγαλούπολης, κάτω από τον τίτλο «Χάθηκα».

Τα καλύτερα παιδικά βιβλία του 2023

Κάθε χρόνο η “Κόκκινη Αλεπού” ανακοινώνει τη λίστα με τα βιβλία που ξεχώρισε, με εκδόσεις από όλες τις κατηγορίες του παιδικού. Για το 2023 ξεχωρίσαμε 24 βιβλία, από ολες τις κατηγορίες του παιδικού βιβλίου: εικονογραφημένο, παιδικό, εφηβικό-νεανικό, γνώσεων.