Βιβλία που γίνονται κινηματογραφικές ταινίες

Νομίζω πως συμβαίνει σε πολλούς, όταν διαβάζεις ένα βιβλίο και χάνεσαι μέσα στις λέξεις και τις σελίδες του, το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι είναι “πώς θα ήταν αν το βιβλίο αυτό γινόταν ταινία;” Δεν ξέρω για εσάς, αλλά ανήκω στους ανθρώπους που κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης κάνω και το casting (όχι πάντα πολύ επιτυχημένα, βέβαια). Προφανώς, λοιπόν, και ενθουσιάστηκα στο διάβασμα της είδησης πως όχι ένα, αλλά τρία πολύ αγαπημένα βιβλία πρόκειται να βγουν στις κινηματογραφικές αίθουσες και τις πλατφόρμες streaming μέσα στο επόμενο διάστημα, κάνοντας τον χειμώνα να φαίνεται λίγο καλύτερος απ’ ό,τι τον έχω (έχουμε) στο μυαλό μας – λόγω πανδημίας και πιθανών ή απίθανων νέων lockdown.

Γνωρίζουμε ήδη για το “A boy called Christmas“, καθώς έχει ήδη δημοσιευτεί και το τρέιλερ της ταινίας. Πρόκειται για την κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου βιβλίου του Matt Haig, που στα ελληνικά γνωρίσαμε ως “Το αγόρι που το είπαν Χριστούγεννα” (μτφρ. Αργυρώ Πιπίνη, εκδ. Πατάκη). Η ταινία είναι έτοιμη, με την εταιρεία παραγωγής και τον ίδιο τον συγγραφέα του βιβλίου να ανακοινώνουν ότι είναι ήδη διαθέσιμη για streaming μέσω της βρετανικής πλατφόρμας Sky Channel, ενώ στα σινεμά θα βγει στις 26 Νοεμβρίου. Πρωταγωνιστούν σπουδαίοι ηθοποιοί, όπως η Maggie Smith, η Sally Hawkins, η Kristen Wiig, ο Stephen Merchant, ενώ στον ρόλο του Νίκολας, του πρωταγωνιστή της ταινίας, θα δούμε τον νεαρό και πρωτοεμφανιζόμενο Henry Lawfull. Τη διασκευή του σεναρίου ανέλαβαν οι Ol Parker και ο Gil Kenan, ενώ η παραγωγή της ταινίας έγινε από το StudioCanal.

Η τριλογία του Αγριόδασους του Colin Meloy είναι ακόμα μια σειρά βιβλίων που θέλαμε πολύ να δούμε να μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη. Η επιθυμία μας έγινε πραγματικότητα, με μικρή καθυστέρηση, αφού τo πρώτο από τα βιβλία της σειράς κυκλοφόρησαν στην Αμερική το 2011. Ο δημιουργός τους ανακοίνωσε χθες μέσω της προσωπικής του σελίδας στο Facebook, ότι υπέγραψαν μαζί με την εικονογράφο και σύζυγό του Carson Ellis το συμβόλαιο για την αγορά των δικαιωμάτων των βιβλίων τους, ώστε να γίνουν κινηματογραφικές ταινίες.

Η ταινία θα δημιουργηθεί από το Laika Studio, θα είναι stop-motion animation και τη σκηνοθεσία θα κάνει ο Travis Knight, που είναι και ο δημιουργός του στούντιο Laika. Σύμφωνα με το IndieWire, το πρότζεκτ ήταν στις συζητήσεις εδώ και μια δεκαετία, όταν δηλαδή πρωτοκυκλοφόρησε το πρώτο μέρος της τριλογίας του Αγιρόδασους, ενώ ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί ποιοι ηθοποιοί δανείζουν τις φωνές τους στους πρωταγωνιστές της ταινίας, ούτε γνωρίζει κανείς σε ποια πλατφόρμα θα προβληθεί. Για την ιστορία, η πρώτη ταινία που δημιούργησε το Laika Studio ήταν το Coraline του Neil Gaiman. Υπενθυμίζεται ότι και αυτή η τριλογία έχει κυκλοφορήσει στα ελληνικά, σε μετάφραση Αργυρώς Πιπίνη, από τις εκδόσεις Πατάκη, με το πρώτο βιβλίο να έχει εξαντληθεί. Ισως, τώρα με την ταινία όμως, να το ξαναδούμε στα βιβλιοπωλεία, αφού πολλοί είναι αυτοί που αναζητούν τον πρώτο τίτλο σε παλαιοβιβλιοπωλεία, βιβλιοπωλεία με βιβλία από δεύτερο χέρι και ιδιώτες που θέλουν να πουλήσουν το δικό τους αντίτυπο.

Τέλος, ένα εφηβικό βιβλίο βρήκε το δρόμο του προς τη μεγάλη οθόνη, αφού έκανε ένα πολύ επιτυχημένο πέρασμα από το Broadway. Μιλάμε για το “Dear Evan Hansen“, γνωστό και στο ελληνικό κοινό ως “Αγαπητέ Εβαν Χάνσεν” των Βαλ Έμμικ, Στίβεν Λέβενσον, Πολ Τζάστιν και Μπεντζ Πάσεκ (μτφρ. Γ. Παναγιωτάκης & Καρολίνα Μιζάν, εκδ. Πατάκη). Η ταινία – όπως προφανώς και το μιούζικαλ και το βιβλίο – αφηγείται την ιστορία ενηλικίωσης του Έβαν Χάνσεν, ενός μαθητή λυκείου με σοβαρή διαταραχή κοινωνικού άγχους. Οταν ο Κόνορ, ένας συμμαθητής του που αργότερα αυτοκτονεί, του κλέβει ένα γράμμα που δεν πρέπει να διαβαστεί από κανένα, θα περιπλέξει τα πράγματα. Η οικογένεια του Κόνορ πιστεύει λανθασμένα ότι το γράμμα που έγραψε ο Χάνσεν είναι το σημείωμα αυτοκτονίας του Κόνορ. Ως αποτέλεσμα, ο Χάνσεν λέει ψέματα για τη σχέση του με τον μαθητή, η οποία επηρεάζει βαθιά τις σχέσεις του με την κοινότητά του και την αίσθηση του εαυτού του. Ένα απλό ψέμα οδηγεί σε πολλές περίπλοκες αλήθειες, σε αυτή τη συγκινητική ιστορία που μιλά για την κατάθλιψη και την ανάγκη για επικοινωνία, σε μια εποχή διαρκούς δικτύωσης αλλά και αφάνταστης μοναξιάς.

Στην ταινία, που κυκλοφορεί από την Universal Pictures κι έκανε πρεμιέρα στις αρχές του Σεπτεμβρίου στον Καναδά, πρωταγωνιστούν ο Ben Platt, ο οποίος πρωταγωνιστούσε και στη βραβευμένη με Tony θεατρική μεταφορά του έργου, η Julian Moore, η Amy Adams, η Kaitlyn Dever, η Amandla Stenberg κ.ά. Ο Stephen Chbosky (The perks of being a wallflower) ήταν ο σκηνοθέτης και ο Steven Levenson έγραψε το σενάριο. Για την ιστορία, το βιβλίο ακολούθησε το μιούζικαλ, το οποίο εκτός από τα οκτώ βραβεία Tony που απέσπασε το 2017, τιμήθηκε και με Bραβείο Emmy και Βραβείο Grammy. Οι πρώτες κριτικές όμως το ψιλοθάβουν, με αφρμή κυρίως την ερμηνεία του Platt (βλ. εδώ κι εδώ).

ΜΟΙΡΑΣΕ ΤΟ

Στο 65% οι προσπάθειες λογοκρισίας βιβλίων στις ΗΠΑ

H Υπηρεσία για την Πνευματική Ελευθερία (Office for Intellectual Freedom OIF) της Αμερικανικής Ένωσης Βιβλιοθηκών (ALA) δημοσίευσε χθες νέα στοιχεία που καταγράφουν τις προσπάθειες λογοκρισίας βιβλίων σε όλες τις ΗΠΑ, διαπιστώνοντας ότι οι προσπάθειες αυτές αυξήθηκαν κατά 65% το 2023 σε σχέση με το 2022, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγράψει ποτέ η ALA.

10 χρόνια Εκδόσεις Μάρτης

Οι Εκδόσεις Μάρτης κλείνουν φέτος τα 10 τους χρόνια και το γιορτάζουν! Το αρχικό όραμα της έκδοσης βιβλίων υψηλής αισθητικής που να εμπνέουν τα παιδιά και να πυροδοτούν τη φαντασία  τους παραμένει άσβεστο και ενδυναμώνεται χρόνο με τον χρόνο.